De siste årene har Sandefjord blitt dømt nord og ned før hver eneste sesong. Nå leder de tabellen etter første runde hvor de slo FKH 3-1 borte. I tillegg kom saken om at Sandefjord i 2021 brukte desidert minst penger på agenthonorarer av klubbene i Eliteserien. Det er en statistikk sportslig leder i klubben Espen Bugge Pettersen gjerne ligger i bunnen på.
– Det lever jeg fint med, og jeg tror styret lever enda bedre med det, sier den tidligere landslagskeeperen humrende til Discovery.
Eliteserien
Ekspertene mener Fagermo sitter utrygt: – Han har ikke mange muligheter igjen
13 TIMER SIDEN
Han forteller at klubben stabilt har hatt mellom 550 og 650.000 kroner i utgifter på spillerformidlere per sesong så lenge han har hatt ansvaret, han mener også man ikke må ta tallene helt bokstavelig.
– Disse tallene må man ofte ta med en klype salt. Man må huske på at det kan gjelde overganger både inn og ut. Agenter ofte representert ved salg også, hvor man bruker en agent for å forhandle med en annen klubb. Det kan også være speiding på spillere. Molde er et eksempel på det. 8,5 millioner hørtes mye ut for bare spillere inn, forklarer den sportslige lederen.
LES OGSÅ: Så mye betalte klubbene til agenter i fjor
Vi kommer tilbake til andre klubber. For Bugge Pettersen må få forklare hvorfor Sandefjord bare brukte 570.000 kroner på formidlere forrige kalenderår.
– Vi er vel harde i forhandlingene da, sier Bugge litt flåsete før han fortsetter.
– Vi har en standard på hva vi betaler i formidlerandel, og den forhandler vi ikke noe særlig om, men hovedårsaken er nok markedet vi søker i. Når man søker i bosmannsegmentet, eller spillere vi har tro på - som kanskje ikke har lykkes der de er - da ønsker gjerne spiller og agent den overgangen, og agenten er gjerne ikke så hard på honorar, forklarer Bugge Pettersen.
LES OGSÅ: Knutsen tviler på Botheim-overgang

– De fikk lite igjen

Han sier også at man må se tallene i sammenheng med hva man bruker på lønn, men sier også at det er unntak der også. For eksempel nyopprykkede Jerv.
– I følge oversikten har de brukt 2,5 ganger mer penger enn oss på dette, men de har nok ikke så mye mer enn oss i lønn, forklarer Bugge Pettersen.
Av de klubbene som var spådd en vanskelig sesong i fjor var det Stabæk som tronet øverst med penger brukt på formidlere drøye 7,1 millioner kroner gikk til formidlere, omtrent 6,5 mer enn Sandefjord, og det var bare Molde som brukte mer i løpet av fjoråret.
– Det er en stor differanse, men så hentet Stabæk nesten et helg lag halveis i sesongen, pluss spillere før sesongen. Og så kan det være agenter som er i forhandlinger om salg, uten at jeg vet det, sier han videre.
LES OGSÅ: Ville betale for matchballen han ble nektet etter hat trick – nå kommer den i posten
På tross av «et helt nytt lag» i sommeren - og syv millioner til agenter endte sesongen som kjent med nedrykk for bæringene, bak blant andre Sandefjord.
– Det er mye penger - og de fikk lite igjen for det sett opp mot tabellen. Det viser at det er mange veier til Rom. Ja, det kan være en fordel å ha mye penger å bruke, mens vi har mye mindre ressurser og er avhengige av å få mer igjen for hver krone brukt for å henge med, fortsetter den sportslige lederen i Sandefjord.
Sportssjef i Stabæk Torgeir Bjarmann har ikke så mye å tilføye det som allerede er skrevet om honorarer, og mener sitatene fra Thomas Berntsen i Sarpsborg 08 forklarer det meste.
– På generelt grunnlag så er det sammenheng mellom kjøp/signering og spesielt ved salg av spillere gjort de 2-3 siste årene, som tallene viser, skriver Bjarmann i en tekstmelding til Discovery.
Eliteserien
Frustrerte LSK gikk på sesongens første tap – Kapteinen så rødt
I GÅR PÅ 18:02
Eliteserien
To perlescoringer sikret Glimt-seier: – En vill scoring
I GÅR PÅ 17:55