– Det å være homofil i norsk herrefotball i dag tror jeg ikke er så lett.
Slik starter landslagssjef Ståle Solbakken i dokumentarserien «UT», som du kan se på discovery+.
Serien handler om homofili og er laget i forbindelse med 50-årsmarkeringen av homolovens fall. På tross av at det er femti år siden det ved lov ble godtatt å være homofil i Norge er det ingen norske herrespillere som har stått frem som homofil.
Eliteserien
Travle dager for Eliteserie-klubb: – De er i en ugunstig situasjon
I GÅR PÅ 06:54
– Statistisk sett skulle jo fotballen hatt veldig mange homofile spillere, og jeg tror statistikken har mest mørketall på herresiden. Det er vi vel alle enige om, sier Solbakken videre i den fjerde episoden hvor homofili i fotballen er ett av samtaleemnene.
Landslagssjefen stiller spørsmål ved garderobekulturen og om det kan være hemmende for at homofile tør å stå frem i fotballen, noe også fotballpresidenten setter ord på.
– Det har vært en ukultur tidligere og den er der fortsatt hvor man bruker homo som skjellsord. Vi har et kjempestort ansvar for ikke å bagatlisere det, sier fotballpresident i Norge Lise Klaveness.
I 2020 ropte daværende KBK-spiller Flamur Kastrati «Jævla soper» til Vålerenga-sjef Dag-Eilev Fagermo under en kamp. Han sa i etterkant at han ikke visste hva ordet betydde, og har siden den gang sagt unnskyld og tatt standpunkt ved å bli ambassadør i Salam. En organisasjon som jobber for et inkluderende og trygt miljø for skeive i Islam.
LES OGSÅ: Tok et oppgjør med seg selv etter «møkkaår»
Dommeren som dømte kampen var Tom Harald Hagen. I kjølvannet av kampen stod han frem i offentligheten som homofil.
– Det at Tom Harald gikk ut tror jeg var veldig avgjørende. Han er en veldig fin ambassadør for fotballen som har en stor rolle i norsk fotball som en av de beste dommerne, sier landslagssjef Ståle Solbakken før han fortsetter:
– Det burde vært den naturligste ting i verden, og ikke noe som burde få en slik medieoppmerksomhet hvis vi hadde vært der vi skulle være, sier Solbakken.
Hagen fikk massiv støtte i media og har mottatt mange meldinger i etterkant i positive ordlag. Men selv skulle han ønske at en spiller stod frem.
– Det er klart at en stjernespiller hadde vært et perfekt forbilde i mye større grad, sier Hagen.

Står klare

Saken fortsetter under videoen

Mener årets LSK-utgave minner om gull-laget fra 1989

Men han kan forstå at det for mange kan føles risikofyllt å stå frem som homofil i fotballen.
– Når man ser reaksjonene jeg fikk fra utlandet så er kanskje ikke spillere trygge på at man er åpen for det i utlandet. Så tenker jeg at det er tryggere å la være enn å bli han homofile spilleren man er usikker på om passer inn, sier Hagen.
Det Tom Harald Hagen sier om reaksjonene fra utlandet - og at det kanskje kan være tryggere å la være å si hvem man er - og tørre å være seg selv er ord Ståle Solbakken biter seg merke i.
– Det er et innspill man skal tenke over. Det viser at dette er noe fotballen i hele verden må ta tak i, sier Solbakken.
I kvinnefotballen har mange stått frem som homofile, det samme gjelder i håndballen. Nå nylig stod også Drammen HK-spiller Ola Hoftun Lillelien frem som homo som en av få herrer i idretten. Nå håper fotballpresidenten at vi kan se det samme på herresiden i fotballen.
– Min opplevelse er at fotball-Norge står klar til å ta imot han som står frem som homofil og at det vil oppleves bare fint. Det tror jeg oppriktig, men man kan ikke vite det, sier Klaveness som selv er skeiv.
Gro Hammerseng-Edin har et langt liv bak seg i håndballen, hvor hun blant annet møtte sin nåværende kone Anja. Hun forteller at man innad i miljøet gjerne vet hvem som er skeive, uten at det er offentlig kjent. Hammerseng-Edin lanserer en ide til de som ønsker å stå frem som skeiv i herrefotballen.
– Hvis det var 15 stykker som sa: Nå tar vi den sammen, som et lag. Da er det ikke en eller to som tar det alene. Så står de i den stormen som kommer sammen, foreslår Gro Hammerseng-Edin.
– Det høres ut som en genial ide at flere går sammen og tar trykket fra hverandre. Da blir kanskje normaliseringen raskere. Det er en genial idé, svarer Solbakken på forslaget.
Resten av episoden - og hele serien «Ut» kan du se på discovery+.
Eliteserien
Røkke overtar Molde – Gjelsten trekker seg ut
29/06/2022 PÅ 06:52
Eliteserien
Vålerenga-unggutt kastes til ulvene: – Forstår at folk reagerer
29/06/2022 PÅ 06:11