Populære sporter
All sport
Vis alt

Fant fotballgleden igjen etter tunge år: – Ikke en digg følelse

Martin Langeveld

Oppdatert 17/03/2022 klokken 17:43 GMT+1

Josef Baccay (20) har hatt en drømmeuke med Odd-debut mot Molde og uttak til U21.

Josef Baccay

Foto: NTB

– Jeg smiler om dagen, forteller Josef Baccay.
Etter minimalt med spilletid i 2021, med ett innhopp for Lillestrøm i Eliteserien og et mislykket låneopphold i Kongsvinger ble 20-åringen enig med LSK om å ikke signere ny kontrakt.
Som klubbløs gikk turen i år videre til Odd, hvor han signerte en toårskontrakt ut 2023. Søndag spilte venstrebacken hele cupkampen i 2-3-tapet mot Molde. Tirsdag ble han belønnet med en plass på U21-landslaget.
– Tradisjonelt har Baccay vært på listen vår over tid, men på venstrebacken er det en liten gjeng med folk. I fjor hadde han ikke et godt år og var ikke med, mens nå har han meldt seg på igjen, var dommen fra landslagstrener Leif Gunnar Smerud.
– Jeg har det først og fremst veldig gøy om dagen og føler jeg endelig kan vise hva som bor i meg. Det har vært to tunge år, sier Baccay.
Saken fortsetter under videoen.
picture

U21-sjefen: – Måten de håndterer motgang på er avgjørende

Fikk få sjanser

Sosialt trivdes Baccay godt i sin gamle klubb Lillestrøm, men på fotballbanen var det få lyspunkt.
– Jeg hadde det bra sammen med laget, men sportslig var det kjipt. Jeg fikk knapt spille i det hele tatt og følte jeg var langt unna. Det er ikke en digg følelse, forteller han.
Discovery-ekspert Tor Ole Skullerud tror Baccay har godt av et klubbskifte. Både han og Smerud peker på tålmodighet som en avgjørende faktor.
– Baccay er LSK-gutt som ikke er et ubeskrevet blad, men som fortsatt venter på det store gjennombruddet. Det å prøve noe nytt hvor man får rikelig med spilletid er ofte veien å slå tilbake, sier Skullerud.
– Josef er ikke mer enn 20. Det å stå i det som fotballspiller, bli tatt opp i en A-tropp tidlig og fikse det, for så og ta steg er en lang prosess. Det er et tøft nivå å bryte gjennom, sier U21-landslagssjef Smerud.
– Kjenner du mye på presset?
– Som fotballspiller kjenner man alltid på det. Jeg tror det er viktig å bruke minst mulig fokus på hva andre folk mener, og heller tenke på å prestere best mulig på trening. Det føler jeg at jeg har gjort nå, sier Baccay målrettet.
picture

Josef Bacay (t.h) i duell med Moldes David Fofana

Foto: NTB

Ny omveltning

I 2020 ble forsvarsspilleren lånt ut til Fredrikstad, hvor han spilte elleve kamper fra start. Der og i Kongsvinger pendlet Baccay, mens i Odd har 20-åringen nå flyttet hjemmefra for første gang. For tiden bor han sammen med en annen nysignering, Ivan Mesik, mens han jakter på noe eget.
– Fra tiden min i Fredrikstad lærte jeg at det ikke er skummelt å dra ut, og at man alltid finner kule mennesker man kan ha det fint med. Slik er det i Odd også. Det er deilig at veien til trening er kort nå, sier Baccay.
Kampen om venstrebackplassen blir tøff, med John Kitolano i samme posisjon. 22-åringen har allerede rukket å få erfaring fra Wolverhampton og Molde før han vendte tilbake til Odd i fjor. I den første tellende kampen var det Baccay som fikk sjansen.
– Jeg vet jo ikke hvordan sesongen kommer til å bli for min del, men man vil jo alltid spille mest mulig, sier Baccay.
Et godt forhold til trener Pål Arne «Paco» Johansen har han i det minste.
– Jeg kjenner jo han fra tidligere og det føles veldig riktig med han som trener. Han er dyktig og ser alle på laget som mennesker, som jeg mener er viktig. Vi er jo mye mer enn bare fotballspillere.
Odd serieåpner hjemme mot Tromsø søndag 3. mars. Den kampen kan du se på discovery+ - sikre deg tilgang her!
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame