Vi passerer midten av juni og allerede er det spilt både ti og elleve serierunder for mange lag. Og de første rundene har bydd på både opp- og nedturer i alle ender av tabellen.
Lillestrøm holder buret rent på hjemmebane, mens Viking og Veton Berisha leverer til forventningene som var skrudd opp før årets sesong.
Eliteserien
Eksperten i ekstase over Eliteserie-lag: – Makan til elektrisk!
20 TIMER SIDEN
Strømsgodset på sin side har fått given tilbake for fullt etter det grusomme 5-0 tapet på Marienlyst hjemme mot Sandefjord, mens Odd spiller angrepsfotball det lyser fryktløshet fra.
I tillegg er det spillere som tidligere sto i skyggen, som nå har tatt steget frem og skinner som aldri før.
Eliteserien byr med andre ord på så mangt, og våre eksperter har summet opp sine favoritter så langt dette året. Her er Christian Gauseth og Lars Bohinens lyspunkter etter en tredjedels spilt Eliteserie-sesong:

Christian Gauseths topp tre lyspunkter:

3. plass: Godsets gjenoppstandelse
– Det var utallige begravelsesbyråer i drammensområdet som sendte brosjyrer til Marienlyst, etter 0-5 mot Sandefjord hjemme. Det så helt dødt ut. Men liket hadde puls. De har rett og slett levert en helt utrolig gjenoppstandelse, som vi ikke så komme. De har gått fra et lag som virket totalt uten selvtillit og struktur, til å nå virke trygge, sammensveiset og skarpe. Lars Jørgen Salvesen, Johan Hove, Halldor Stenevik og Lars Vilsvik, har alle hatt en utrolig sesong til nå. Det må vi gi Håkon Wibe-Lund ros for, sier Gauseth.
2. plass: Veton Berisha
– Forventningene var skrudd i taket før årets sesong, og spørsmålet mange stilte seg var hvor fokuset til Veton Berisha lå etter en turbulent pre-season. Det har det derimot ikke vært noen grunn til bekymring for, akkurat. Han har åtte mål og en drøss av målgivende pasninger på elleve kamper. Berisha er direkte avgjørende i presspill og lederegenskaper. Det finnes ikke ord for hvor viktig han er for dette Viking-laget, mener eksperten.
1. plass: Lillestrøms «bakre firer»
– Vi må til Romerike for å finne den største positive overraskelsen så langt i år. Vi forventet at det skulle være en videreføring av det Lillestrøm-laget vi så i fjor. Men at laget, og da spesifikt den «bakre fireren»til LSK, med keeper Mads Hedenstad Christiansen, Espen Garnås, Igoh Ogbu og Tom Pettersson skulle være så bunnsolide, det overrasker selv en fagmann som meg. Det er utrolig imponerende det de har fått til. De har fortsatt til gode å slippe inn mål på Åråsen, etter fem kamper. Det er bare ett ord for å beskrive det: Monumentalt, fastslår en imponert Gauseth.
Eksperten kommer likevel ikke utenom å nevne et par jokere som han mener fortjener sin hyllest de også:

Jokere:

Aalesunds kontringskraft:
– Sigurd Haugen og Isak Määttä har hatt lysende sesonger til nå i Aalesund. Det kombinert med Lars Arne Nilsens «rammå» har vært en berikelse til serien rett og slett, skryter eksperten.
Odds underholdningsverdi:
– Det er aldri kjedelig når Odd spiller fotballkamp lengre. De spiller aldri uavgjort. Enten vinner de eller så taper de. De varierer stort innad i kampene sine. Slipper inn mange mål og scorer en del. Sender forsvarsspillere i angrep og tenker lite på risiko. Sånn blir det underholdningsverdi av. Selv om noen Odd-supportere nok har revet seg i håret gjennom våren, humrer Gauseth.
Magnus Grødem:
– Grødem var tidligere passasjer i Molde-bussen, men som nå har sneket seg til en plass ved siden av sjåføren. Aner jeg en hånd på vei mot rattet?, spør eksperten seg med et smil om munnen.

Lars Bohinens topp tre lyspunkter:

3. plass: Sebastian Sebulonsen
– Viking-spilleren har ikke bare vært veldig god på U21-landslaget, men også for Stavanger-klubben. Han er blitt brukt i forskjellige posisjoner og er kun 22 år gammel. Det er gullverdt for en trener å ha en sånn ung spiller som kan bekle så mange posisjoner. I tillegg kommer han med gode offensive bidrag og har utviklet repertoaret sitt voldsomt fra i fjor til i år, sier Bohinen.
2.plass: Johan Hove
– Strømsgodset-spilleren har scoret seks mål fra midtbaneposisjonen sin. Han har lenge vært et talent og slitt en del med skader. Nå synes jeg han har blitt en voksen spiller som er med å dominere og avgjøre kamper, i et lag som ikke akkurat gnistrer offensivt. Han har vært involvert i 50% av målene Godset har scoret så langt. Han har vært såpass synlig og tydelig, og i mine øyne vært den beste spilleren til Strømsgodset i år. Dette er ikke noe man kunne forvente med de utfordringene han har hatt, sier Bohinen.
1. plass: Lillestrøm
– Basert på de spillerne de hadde i fjor, så overpresterte dem. Det synes jeg de gjør i år igjen også, sett i lys av den stallen de har. Jeg mener det er mange lag bak de som har bedre mannskap enn Lillestrøm, spiller for spiller. Og hvis tanken er at man overpresterte både i fjor og i år, så betyr det i mitt hode at trenerne og klubben har gjort en helt fantastisk jobb ut fra de forutsetningene de har, sier skryter Bohinen av laget som troner øverst på tabellen.
Eliteserien
Flere profiler forsvinner: Dette er sommerens overganger så langt
21 TIMER SIDEN
Eliteserien
Travle dager for Eliteserie-klubb: – De er i en ugunstig situasjon
I GÅR PÅ 06:54