• Følg spenningen i Eliteseriens nest siste runde på discovrey+ søndag 17.00!
Mye lys og mye varme, synger Åge Aleksandersen, og det er også tilfelle for norsk toppfotball i innspurten av sesongen. Kaldt vær og mørke ettermiddager fører til at klubbene er nødt til å la varmeanleggene stå på for å tine banen, og flomlysene må lyse i desembermørket.
Alt dette er vanlig for de norske klubbene når høsten går til vinter. Nytt av året er derimot de skyhøye strømrpisene i Norge, forårsaket av en geopolitisk krig. Russland holder igjen gass, og Asia støvsuger markedet for nettopp den edle gassen. Det har ført til elektriske strømpriser de siste ukene i Norge. Det merkes hos klubbene som fortsatt er i sesong.
Eliteserien
Brikker i ferd med å falle på plass: Se de bekreftede overgangene i Eliteserien
18 TIMER SIDEN
– Vi har prøvd å skyve det bort – for vi er nødt til å varme opp banen uansett, men vi taper mye penger, sier daglig leder i Lillestrøm Robert Lauritsen til Discovery.
Han krysser fingrene for at det er mildere når Lillestrøm tar i mot Sandefjord på Åråsen til siste serierunde 12. desember, men dyrt blir det uansett.
– Bare det å starte kampen neste helg har en kostnad på omtrent 260.000 kroner, sier Lauritsen videre.
Sportslig leder i Sandefjord Espen Bugge Pettersen anslår at de får økte kostnader på rundt 200.000 kroner på grunn av de økte strømprisene. Lauritsen i Lillestrøm forventer omtrent de samme tallene. Brann anslår at undervarmen sluker omtrent 11.000 kilowattimer i døgnet. De anslår en dobling i kostnader knyttet til strømutgifter i 2021 sammenlignet med fjoråret.
– Vi kommer til å bikke millionen bare i strømutgifter knyttet til undervarme. Det er en dobling sammenlignet med i fjor, og utgjør en betydelig merkostnad for oss, sier daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen til Bergensavisen.
Sett denne?

Årets spiller-nominert: - Kanskje vanskelig å komme utenom han i Bodø

Går mot strømmen

Ett lag som derimot kommer relativt godt ut av den kraftige økningen i strømpriser er Tromsø, selv om de i utgangspunktet bruker mye strøm på denne tiden av året.
– Den delen av verden vi er i er ikke forenlig med en grønn gressmatte. Spesielt når sesongen strekker seg til 12. desember. Vi bruker definitivt mye energi på å holde matta isfri og uten snø, sier daglig leder i TIL, Øyvind Alapnes til Discovery som påpeker at det likevel er en høy kostnad å holde banen åpen under en iskald vinter.
Laget fra Ishavsbyen har sikret seg en ordning som gir mindre spenning rundt strømutgiftene.
– Vi har heldigvis vært heldig med snøen i høst. I tillegg har vi fjernvarme koblet til banen. Det gjør at vi har en ganske flat kilowattpris. Hvis ikke vi hadde hatt det, ville prisen definitivt vært mye høyere, sier Alapnes videre.
Han forteller at selv om strømprisene pleier å være lavere i nord enn sørpå, så har også de nord for polarsirkelen sett strømpriser opp mot nivåer de ikke har sett før, men med en sikring i flat kilowattpris kan Alapnes heller godte seg over mye snø andre plasser.
– Vi er bare glade for at det er mer snø i Bodø enn i Tromsø. Normalt sett er jo Tromsø et snøhull, men denne gangen er vi blitt spart. Nå gleder vi oss over hver centimeter snø i Bodø, avslutter TIL-toppen.
Sett denne?

Glimt-sjefen om Knutsen: – Vi gjør ikke som i Trondheim

Eliteserien
Vender hjem til moderklubben etter seks år: – Føles veldig godt
19 TIMER SIDEN
Eliteserien
Tidligere Roma-spiller klar for AaFK
I GÅR PÅ 16:18