I en sesong der rasisme-debatten i norsk fotball virkelig tok fyr igjen, var det én spiller som tok til orde først og fikk satt problemet på dagsordenen, nemlig Amahl Pellegrino (30). Den daværende Kristiansund-spilleren ble rasehetset under kampen mellom Aalesund og Kristiansund, før det dukket opp en ny hendelse i kampen mellom Sandefjord og Vålerenga like etterpå.
Pellegrino vant prisen «Årets forbilde» for å gå foran i kampen mot rasisme, men det som først var ros og positive tilbakemeldinger skulle fort snu til massiv kritikk.
Eliteserien
Ble signert før årets sesong – nå har han terminert kontrakten
02/12/2022 KLOKKEN 14:49
Til og med etter den mye omtalte rasismesaken i Strømsgodset, der Pellegrino brukte Twitter som et verktøy for å ytre seg, kom kritikken tilbake.

Bodde på rom med tre søsken

Bakgrunnen for kritikken var at den tidligere Strømsgodset- og Mjøndalen-spilleren hadde skrevet under en lukrativ kontrakt med den saudi-arabiske klubben Damac FC.
I denne ukens episode av «Spillerrådet» forklarer hovedpersonen selv hva som lå til grunn da han bestemte seg for ny klubb:
– Økonomien var hovedgrunnen til at jeg dro. Jeg har vært tydelig på det egentlig helt siden jeg dro til Kristiansund. Jeg følte jeg var langt nede da jeg var i Strømsgodset, med liten sjanse for å reise utenlands, så da dro jeg til Kristiansund for å kick-starte karrieren min og kunne få en kontrakt som kunne gjøre at jeg kunne forsørge familien min best mulig.
– Jeg er oppvokst med enslig mor, så å si, så vi har ikke hatt noe far til stede. Derfor føler på en måte at jeg har et ansvar for de tre yngre brødrene mine også, fortsetter han.
30-åringen forteller om da han som barn bodde på samme soverom som de tre andre brødrene sine, og at tanken på at de en dag skulle få hvert sitt rom var stort. Den faste deltakeren i podcasten, Christian Gauseth, skyter inn.
– Jeg husker fra da vi spilte sammen i Mjøndalen var du veldig tydelig på at å kjøpe et hus til moren din og forsørge henne, var allerede den gangen på listen over hva som motiverte deg, sier Gauseth.
– Ja, det er det fortsatt den dagen i dag. Og nå som jeg har fått min egen familie så er det det huset jeg jakter etter og er på utkikk etter nå. Så vi får se om det kommer noe nå snart, men hvis ikke så ønsker jeg at hun skal bo trygt og ha det godt de siste årene hun skal leve, forhåpentligvis ganske lenge. Det er viktig for meg at jeg kan ta vare på en dame som har gjort alt for fire pøbelunger som bare har lagd helvete og faenskap i alle år, svarer Pellegrino med et smil.
Se hele episoden her:

Kjærlighetserklæring, advarsel til unge spillere og Pellegrino-kritikk

Måtte gå noen runder med seg selv

Programleder Vegard Vaagbø spør Pellegrino om han måtte gjøre noen vurderinger i forkant av overgangen som ble klar i januar.
– Jeg skal være ærlig å si at jeg gikk noen runder med meg selv og familien, ja. Det var ikke aktuelt å dra hit alene, så det måtte føles trygt og riktig for min og familien sin del. Etter noen runder med hverandre ble vi enige om at vi skulle gå for det og jeg har ikke angret et sekund på at jeg kom hit. Jeg trives veldig godt i klubben og i byen. Kona og dattera mi har det også veldig fint.
Den tredje deltakeren i paneletet, Stabæks Yaw Amankwah, støtter Pellegrino i avgjørelsen han tok.
– Jeg synes det blir feil at folk skal kritisere noen for noe de aller fleste ville gjort selv. Når da Ahmal sitter og forteller om sin bakgrunn, der det dukket opp en mulighet man aldri vet om kommer igjen. I den neste kampen for KBK kunne han fått en alvorlig skade. Da er det lett for folk som kommer fra privilegerte hjem med to inntekter og arvepenger, å slenge drit om avgjørelsen. Det er ingen av de som skal betale regningene for Amahl den dagen han slutter å spille fotball, sier Amankwah.
MIF-kaptein Christian Gauseth supplerer:
– Han har fått en mulighet han aldri kommer til å få igjen, og hvis noen skal sitte å behandle han annerledes, enn for eksempel Gustav Wikheim for noen år siden. Det var ikke et ord, ingenting, og at man da skal man behandle folk annerledes har jeg ikke sansen for. Det er et opportunistisk enkelt «likes-frieri», og det er jeg ikke spesielt glad i, fortsetter Mjøndalen-kapteinen.
Sett denne?

Seriestart spesial: Mjøndalen med Hansen, Solholm og Gauseth

Eliteserien
Landslagsprofil klar for Bodø/Glimt: – Ville til det beste laget i Norge
02/12/2022 KLOKKEN 14:30
Eliteserien
Forlater Vålerenga etter benkesliting: – Nesten kroken på døra for egen utvikling
01/12/2022 KLOKKEN 12:03