Det har vært en dårlig skjult hemmelighet de siste dagene, men fredag kunne Sarpsborg 08 presentere sin nye trener, svenske Stefan Billborn (49).
Da navnet nådde medienes søkelys, sa Discovery-ekspert Joacim Jonsson at det vil være et stilskifte for klubben som i 2022 gyver løs på sin tiende strake sesong på toppnivå.
– Jeg trodde, og har sagt, at med Thomas Berntsen så ville de nok gå litt tilbake til 2017 og 2018 med en hardtarbeidende og kanskje litt mer fysisk fotball slik sett, men dette er en stilendring i Sarpsborg 08s historie. Vi må nesten tilbake til da de rykket opp fra OBOS-ligaen og spilte en mer pasningsorientert fotball, sa Jonsson.
Eliteserien
Sportssjef og hovedtrener bekreftet: Forlater NFF for Odd-jobben
I GÅR PÅ 20:10
Konfrontert med den uttalelsen, sier Sarpsborg 08-sportssjef Thomas Berntsen at han er delvis enig.
– Jeg kan nok være enig i noe av det Joacim sier med stilendring, det kan nok være en videreføring av den stilendringen vi begynte på i sommer. Det er nok mer riktig å si, sier Berntsen til Discovery.
Saken fortsetter under videoen.

Beskriver egen filosofi: – Det er full fart framover

Peker på to regelendringer

For å forklare det dypere, tar sportssjefen med oss på en liten historietime. Han viser til to regelendringer som har endret fotballen de siste 30 årene.
Den første, fra 1992, da keeperne ikke lenger fikk lov til å bruke hendene etter tilbakespill, også kjent som tilbakespillsregelen.
Den andre, som kom i 2019, da spillerne ikke lenger trengte å være utenfor sekstenmeteren for å motta ballen fra keeperen ved utspark.
– Reglene har gjort at lagene vil ha ballen mer. Spillerne vil vise seg frem mer. Ja, det er et lagspill, men de vil vise seg frem med ball, forklarer Berntsen.

«Det finnes én ball, og det er vår ball»

Og det er der Billborn kommer inn med sin pasningsorienterte spillestil. På spørsmål om sin tankegang, drar svensken frem et eget ordtak for å forklare sin filosofi.
– Det blir full fart fremover. Jeg pleier å si at «det finnes én ball, og det er vår ball». Har vi den ikke, skal vi ta den tilbake med en gang, sier en smilende Billborn til Discovery.
– Man skal forsøke å kontrollere matchene gjennom å ha mye ball. Det skal være en taktisk fleksibilitet, og det tar litt tid, så der gjelder det å jobbe mye med spillerne slik at de er med på det man vil få frem, fortsetter svensken.
For et Sarpsborg 08 som lovet «offensiv, fremoverettet fotball» i sin julehilsen til fansen, virker det å være en god match.
– Det er den stilendringen vi snakker om, men i høst har vi sett et Sarpsborg-lag som har spilt mye på den måten Stefan ønsker å spille på, og så kommer vi antakeligvis til å bli enda bedre i det etablerte angrepsspillet. Det er én av styrkene til Stefan, men det er også viktig å få med de elementene som vi har vært veldig bra på tidligere. Det går på det å forsvare oss, å ha intensitet i spillet og så videre, sier Berntsen.
Saken fortsetter under videoen.

Spår et offensivt S08 under ny trener: – Vil heller vinne 4-3 enn 1-0

– Positivt inntrykk

Så er selvfølgelig spørsmålet om troppen besitter de kvalitetene som kreves for å spille slik. Billborn gikk gjennom Sarpsborgs fem-seks siste kamper fra 2021 i forberedelsene før han skulle i intervjuer med klubben om trenerjobben. Han likte det han så.
– Jeg fikk et veldig positivt inntrykk. Nå gjelder det å sette seg ned og se gjennom alt igjen. Samtidig er jeg også forberedt på å skape mitt eget bilde i løpet av de første ukene. Både for å være rettferdig overfor meg selv, men også overfor spillerne, sier Billborn.
Han ønsker ikke å trekke frem noen navn her og nå som han tror blir nøkkelspillere i systemet sitt.
– Jeg håper at alle passer inn. Kanskje er det noen spillere som viser seg fra en annen side når de får en ny trener. Det pleier ofte å være sånn. Kanskje de skaper sin egen rolle og trer ut av skyggen. Det er som regel sånn at noen vil vise seg frem når det kommer inn en ny trener, så får vi bare håpe at det blir på den gode måten, humrer han.

Naturlig med utskiftninger

Berntsen, som per nå naturligvis kjenner bedre til troppens styrker og svakheter, mener spillerne matcher trenerens stil ganske bra. Han opplever at de i høst viste flere ganger at de besitter noen gode ballspillere.
I overgangsvinduet har de også tatt det rolig for å la den nye treneren først komme inn og vurdere troppen og eventuelle behov.
– Det kan også hende at det kommer enda flere ballspillere inn i troppen. Vi føler at troppen er kompatibel til de tankene der, men når det kommer inn nye trenere, blir det alltid noen utskiftninger. Samtidig skal vi også klare å utvikle spillet vårt, sier Berntsen.
– Spillerne som kanskje ikke har de ferdighetene nå, kan jo utvikle seg. Vi håper at det blir en god match, men det er tidlig og lenge til seriestart, så noen behov vil kanskje avdekke seg. Det kan også hende at noen spillere ikke trives med den type fotball. Jeg tror de som så oss i fjor høst så at vi er kapable til å spille en sånn type fotball, avslutter han.
Eliteserien
Henter tidligere Arsenal-unggutt til Eliteserien
I GÅR PÅ 17:26
Eliteserien
Dansk midtstopper klar for Sarpsborg 08
I GÅR PÅ 17:12