• Følg Eliteserien og OBOS-ligaen på discovery+
Den evige debatten.
Kunstgress eller gress?
Eliteserien
Uavgjort mellom far og sønn Espejord: – Drar herfra i fred og fordragelighet
6 TIMER SIDEN
I den siste podcast-episoden av Spillerrådet diskuterte Christian Gauseth, Kristoffer Løkberg, Flamur Kastrati og Vegard Flemmen Vaagboe kunstgress eller gress.
To av de tre Eliteserie-spillerne mente at de heller ville spilt på en middelmådig gressbane, enn en moderne kunstgressbane.
– Jeg spiller gjerne på gress jeg. Det tror jeg leddene mine hadde hatt veldig godt av. Nå er jeg en utdøende rase, jeg er jo snart ferdig. Men jeg tror at om vi skal få norske spillere ut i Europa, og få dem attraktive, så vil klubber gjerne se dem spille på gress om det skal investeres store summer, sier Gauseth i podcasten.
Kastrati vil også spille på gress. Løkberg er uenig med Gauseth og Kastrati, og vil heller spille på kunstgress om kvaliteten på gressbanen ikke er god nok.
– For meg er det enten «all inn» eller «all out». Hvis det ikke er mulig å få til Lerkendal-matten rundt omkring, så vil jeg heller spille på en toppmoderne kunstgressbane. Jeg vil også heller se fotballkamper på kunstgressbaner, enn en terningkast tre gressbane, sier Viking-spilleren.

– Som sin egen unge

Tidligere har Rosenborg-trener Åge Hareide tatt opp dette temaet. I 2018 sa Hareide blant annet til Dagbladet at kunstgress burde være forbudt i Norge. I mai i år uttalte også landslagstrener Ståle Solbakken seg om debatten.
– Jeg har en klar formening om at vi skulle hatt flere gressbaner. Det blir et litt annet spill, og noen ganger en litt annen type fotball på kunstgress. Gress blir nok litt mer likt det vi skal gjøre internasjonalt, sa Solbakken til Discovery.
Gauseth mener at både Solbakken og Hareide kommer fra arenaer som er forskjellige fra det de i Norge har. Hareide var trener for svenske Malmö i en sesong og fire år for landslaget til Danmark etter det, før han kom tilbake til RBK i fjor. Solbakken var trener for København FC i syv år før han ble landslagstrener for Norge.
– Realiteten er en helt annen enn det de er vant til og da er det lett å sitte og ønske seg ting. Men det er ikke sånn hverdagen er, i hvertfall ikke for oss, mener Gauseth i spillerrådet.
I episoden av podcasten spør Vaagboe om spillerne tror det er overhodet en sjanse i havet for at kunstgress blir revansjert tilbake til naturgress på en eller flere stadioer i Norge.
– Nei, dessverre. Eneste måten å få det til er økonomisk støtte og da må du inn på samme måte som klubber som får støtte fordi de har en toppspillerutviklings-rolle. Hvis du velger å legge inn nok penger og sjel i akademiet ditt for å utvikle neste generasjon av norske fotballspillere, som igjen kan komme til NFF og landslaget til gode, da får du øremerket seksti tusen kroner. Så da må man jo gjøre det på omtrent samme vis. Vi spillere, som jeg oppfatter aller aller fleste, ønsker gode gressbaner, og da må du minimum ha en person ansatt på heltid i hver eneste klubb som kan styre og stelle gresset som det var sin egen unge. Det er jo nok penger i norsk fotball til å få det til, svarer Løkberg.
– Hvis NFF mener at det her gagner norsk fotball, og tenker at vi har større sjanse for å hevde oss i Europa om vi har gress flere steder, utvikle spillere som kan bli bedre og landslaget, så må jo de se på det her som en investering, fortsetter han i podcasten.

Leder av gress-komiteen

Rosenborgs naturlige gressbane på Lerkendal har fått mye skryt. Stabæk sin hjemmebane Nadderud, brukes ofte som et skrekk-eksempel .
– Ingen er interessert i å reise til Nadderud en dag for å spille på et møkkagress, og så en annen dag på Lerkendal for å spille på en fantastisk gressbane. Alle vil at banene skal være best mulig. Det er egentlig bare å få inn Anders Øien, gi han en ekstra stilling som leder av gress-komiteen i norsk fotball og la han vise vei for hvordan man ordner en bra gressbane, sier Løkberg i podcasten.
Anders Øien er banemesteren til Rosenborg.
I Eliteserien er det 10 av 16 lag som har kunstgress på sine stadioer. Brann, Haugesund, Lerkendal, Nadderud, Sandefjord og Åråsen stadion er de med naturlige gressbaner. Selv om klubbene har naturlig gress på hjemmebane, er det ikke alle som får trent på naturlig gress hver dag. Stabæk-spiller Yaw Amankwah uttalte seg om dette forrige uke til Discovery og la ut en tweet som låd «Her er det bare å få lagt kunst, for gress kan vi overhodet ikke».
– Vi har trent her færre enn ti ganger i år, og så skal vi bli målt på hva vi leverer på gress. Hvis ikke vi leverer på et underlag vi ikke får trent på, så er det vi som blir slaktet, sa Amankwah til Discovery.
Løkberg stiller seg forståelig til dette i podcasten.
– Det hjelper ikke å bare ha en god kamp-arena på gressbane, du må og ha treningsbaner. Det finnes ingen syklist som setter seg på en terrengsykkel fra mandag til fredag, for så å sykle på landevei sykkel på lørdag.

– Dette tror jeg ingenting på

Selv om Gauseth synes debatten er morsom, kan han ikke se for seg at noen endringer vil forekomme i framtiden.
– Jeg tror dette her blir ved praten dessverre, fordi det går på økonomi. Når det kommer til stykke så er man ikke villig til å legge inn nok penger. Dette her tror jeg ingenting på, men jeg synes det er artig at debatten kommer opp igjen. At det blir en realitet har jeg ingen tro på, sier Mjøndalen-spilleren i Spillerrådet.
En av hoved grunnene til at mange vil få flere gressbaner i Norge er på grunn av lavere skade-terskel. I en undersøkelse gjort av spillerforeningene i Sverige, Norge og Danmark i 2019, svarte 90% av spillerne at de har opplevd at «et skifte mellom kunstgress og naturgress øker den fysiske belastningen på min kropp». Menneskene som besvarte undersøkelsen var 460 spillere fra de to øverste divisjonene på herresiden og toppserien for kvinner.
– Det er veldig stor forskjell. Du trenger kanskje en dag ekstra fror å komme deg etter å ha spilt på kunstgressbane enn det du gjør etter en gressbane. At kroppen har det bedre på gress er det jo, og jeg har tro på at man får mer skader på kunstgress enn på gress, mener Kastrati.
Du kan høre resten av episoden her.
Her kan du se forrige episode av Spillerrådet:

Det perfekte lagbildet, publikum på Aspmyra og garderobehistorie

Eliteserien
Herjet foran 20 000: – Elsker sånne kamper
9 TIMER SIDEN
Eliteserien
Tidenes 16. mai – ny publikumsrekord på fotballens festdag
9 TIMER SIDEN