INTILITY ARENA (Eurosport):
Etter en periode i karantene etter hjemkomst fra Moldes opphold i Spania, sluttet Tobias Christensen seg til Vålerenga-laget forrige uke.
Eliteserien
Kårer rundens verste og beste debut: – Som en klumpete LEGO-figur
I GÅR PÅ 07:33
Onsdag var det duket for første trening, der han ble drillet på venstre indreløper i spill 11 mot 11 på liten bane, og fredag fikk han sine første minutter i internkamp på Intility Arena. To skuddforsøk til tross, så måtte midtbanespilleren gå målløs av banen i «debuten» for VIF Hvit i kampen mot VIF Blå.
– Jeg er veldig fornøyd med ham, han er veldig god på det som er vanskelig i fotball. Han er smart, han har en fantastisk fot og ferdigheter, så veldig spennende spiller. Han imponerte allerede på første trening, roser Dag-Eilev Fagermo.
Saken fortsetter under videoen.

Mener stortalentet ikke burde være en del av Branns faste stopperduo

Talentet som trengte nye impulser

Men den nye treneren har også en klar advarsel til sin nye elev. Mer om det lengre ned i artikkelen. For dette er de første stegene på veien til å gjenreise en karriere som har stagnert litt i Molde.
Stortalentet Christensen fikk sin seriedebut fra start for Start mot Fredrikstad på Sør Arena allerede som 16-åring for fire år siden, og var tidlig et navn på blokka hos de fleste norske toppklubber. Sommeren 2019 var det Molde som fikk napp hos den slepne midtbanespilleren, men oppholdet i Romsdal ble ikke som Christensen håpet på, tross seriegull første sesongen.
Derfor var ikke Christensen vond å be da han hørte at Vålerenga hadde kommet med en henvendelse i dette overgangsvinduet.
– Jeg hadde en god prat med Molde tidligere i vinter, de var tydelige på at de ville ha meg videre, men så forklarte jeg min situasjon. Jeg følte jeg trengte noe annet, en plass der jeg kan spille mer og da Vålerenga kom på banen så sa jeg at jeg kunne tenke meg det og det løste seg bra. Molde har vært veldig forståelsesfulle og lette å ha med å gjøre i denne prosessen, sier Christensen.

Selvkritisk til Molde-oppholdet

Etter litt fram og tilbake gikk overgangen i orden og sørlendingen kunne pakke sekken og sette kursen mot Oslo. Han har forsøkt å reflektere rundt hva som manglet for at det skulle ende med fullklaff for ham selv i rosenes by, og vedgår at det kunne bli litt vel mange kandidater i de offensive rollene hos fjorårets serietoer.
Men mest av alt handler det om at han ikke har levert godt nok, mener han sjøl.
– Jeg har tenkt en del over det på egen hånd, men ikke kommet til en fasit. Det handler litt om at jeg ikke ble dyrka i én rolle, det var mye inn og ut av laget og jeg fikk ikke helt rytmen, men det er ingen unnskyldning. Jeg må levere når jeg får sjansen og jeg føler jeg ikke leverte godt nok enkelte av de gangene jeg fikk den, særlig på kanten i fjor. Jeg har ingenting vondt å si om Molde og skylder ikke på dem for at jeg ikke har spilt mer enn det jeg har gjort, sier en selvkritisk Christensen.
Nå håper og gleder Christensen seg til å i så stor grad som mulig å bli dyrket som indreløper i Dag-Eilev Fagermos 4-3-3-system.
– Jeg tror indreløperen er en rolle som kan passe meg veldig bra, jeg trives best på midtbanen. Jeg kan også spille på kanten hvis det trengs, men jeg tror det er viktig for meg å bli dyrka i én rolle. Det har vært litt overalt med kant, tier, litt midten de siste årene, og da tror jeg det er bra å få fullt fokus og spesialisere meg.

Fagermo legger press

På indreløperplassene er Henrik Bjørdal et klart førstevalg på høyresiden, mens Osame Sahraoui skal dyrkes mer som indreløper til venstre enn helt ute på venstrekant denne sesongen.
Dermed blir det en tøff jobb for Christensen å slå seg inn i førsteellevere til gulljagende VIF.
– Den konkurransen er slik den skal være i en toppklubb. Men det viktigste for Tobias er at han må spille færre roller og vi må definere han. Akkurat nå er det indreløper, og kanskje litt på kant. Det har jeg sagt til ham, at første sesongen nå kan det hende han må spille litt på kanten. Han er fortsatt veldig ung, har et stort potensial, beskriver Fagermo overfor Eurosport.
Fagermo sier at Christensen bommet i forsøket på å beskrive sine egne styrker og svakheter, da de to hadde en prat om 20-åringens rolle i årets Vålerenga-lag.
– Da jeg spurte om det, svarte han feil. Han mener at det han kan bli bedre på er det han allerede er god på, men jeg mener han har for lite intensitet og at det fysiske hos ham er for dårlig. Og det så jeg da jeg speidet han nøye, og det blir en tøff jobb for ham i Vålerenga. Vi vil at han skal legge på seg noen kilo muskler og så kommer jeg til å piske ham på feltet så han får opp aggressiviteten og spruten i spillet sitt. Det må han være innforstått med hvis han kommer hit, det sa jeg til ham, understreker Fagermo.

Hentet for å spille

Christensen er klar til å ta opp handsken.
– Konkurranse skal det være og spesielt i et lag som skal kjempe helt i toppen, det er bare sunt. Nå handler det bare om å vise seg fram hver eneste dag. Jeg regner med at de har hentet meg for at jeg skal spille og bidra, og da handler det om for meg å levere. I Molde konkurrerte jeg med Magnus (Wolff Eikrem) om tierrollen, og det sier seg selv – jeg tror ikke det er mange norske spillere som hadde tatt den plassen fra ham der oppe, mener han.
Fagermo elsker å snakke om å utvikle talenter, men trigges også veldig av det å få polere talent og forme dem slik han vil ha dem. Hos Christensen mener han det ikke skorter på det mentale for å få karrieren på rett vei igjen.
– Det handler ikke om vilje, men det kan ha litt med selvtillit å gjøre etter at han havnet litt ute i kulda og ikke fikk det helt til i Molde, men med tillit og tydelighet i både rolle og forventningskrav så tror jeg vi kan få ut et veldig stort talent, sier den tidligere Odd-sjefen.
– Får han til det fysiske, blir han bra. For han er så god på det som er vanskelig, men for dårlig på det som er enkelt, slik at han kan se litt «slack» og treig ut, men det er han egentlig ikke. Så det må vi få piska inn i treningshverdagen. Det greier vi. Og tar han de stegene og knekker den koden, da blir han veldig, veldig god.
Saken fortsetter under videoen.

Skeptisk til talentets overgang: – Hvem skal han skyve ut?

Stikk til Indre bane

At det i podcasten Indre bane ble drøftet om det var et lurt karrieresteg for Christensen å gå fra en klubb som reserve til en annen der han ikke er klink i førsteelleveren, har Fagermo følgende å si:
– Alle er så opptatt av førsteelleveren i Vålerenga, men jeg regner med at vi ikke skal stå med én ellever hele sesongen, vi skal spille cup og i Europa også. Ser du på de andre topplagene, har de flere enn elleve mann, de også. Men filosofien vår er nå å hente færre, men bedre, som kan heve oss. Nå begynner elleveren å bli så bra at det å være nummer 13-14 hever oss, ikke sant. Jeg også må rullere litt, kanskje mer enn jeg har gjort. Når seriestarten flyttes i tillegg, blir kampprogrammet tettere, da trenger vi mer enn elleveren, konkluderer Fagermo.
Eliteserien
Ble matchvinner i debuten fra start – får terningkast fire av sin nye sjef
I GÅR PÅ 06:28
Eliteserien
Reagerer på tilrop fra barn i 12-årsalderen: – Vi må ha en holdningsendring
I GÅR PÅ 19:38