22-åringen har satt seg ned med Discovery for en lengre prat i vannkanten i Breivika, en idyllisk liten plass et par steinkast fra Bodø sentrum. Det skal snakkes om fortid, framtid, EM, kontrakt og spillestil.

Spilleren «alle» vil stoppe

Eliteserien
Uavgjort mellom far og sønn Espejord: – Drar herfra i fred og fordragelighet
I GÅR PÅ 17:26
I Fotballrunden sist søndag viste Discovery-ekspert Joacim Jonsson hvordan Molde gjorde alt i sin makt for å hindre Bjørkan i å utfolde seg offensivt. Og på vei ut til MFK-bussen kommenterte Ola Brynhildsen, defensiv høyrekant for anledningen, at «det er bare å stoppe Fredrik» som svar på hva som var oppskriften for 2-0-seieren på Aspmyra.
Marcus Holmgren Pedersen gikk også rundt med et smil fra øre til øre etter sin siste kamp for Molde. Høyrebacken hadde gjort manns jobb med å hindre Glimts eksplosive venstreside i å skape sjanser.
Lørdag venter Viking, som hadde store problemer med å håndtere 16 år gamle Antonio Nusa onsdag kveld. Gutten som akkurat er ferdig med ungdomsskolen banket inn to mål og høyreback Sebastian Sebulonsen så seg nødt til å klippe ned unggutten og pådra seg et gult kort for å stoppe ham.
LES OGSÅ: Ydmyk 16-åring: – Jeg vil bare spille som Antonio Nusa

«Følg ham, følg ham, følg ham»

Oppgaven som venter lørdag er ikke akkurat noe lettere for siddisene som slipper inn nest flest mål i Eliteserien. For Bjørkan er det blitt en del av hverdagen at motstanderen forsøker å låse ham av, men han legger godt merke til oppmerksomheten han vies av motstanderens trenere.
– Jeg merka at Molde-spillerne var litt ekstra på, det gjorde jeg, de gjorde en god jobb for jeg hadde folk på meg hele tida. Det var litt frustrerende, det må jeg innrømme. Jeg merker det mer og mer at folk begynner å bli obs på mine styrker. Før var det ingen som var obs på det og da var det mye lettere å skape sjanser. Fordelen er at jeg får jobba med det sjøl, når det er enda tøffere motstand.
Samtidig er det en erkjennelse av at han har fått en enormt sentral posisjon i landets beste offensive lag de siste årene.
– Jeg tar det som et kompliment, det gjør jeg. Det betyr at de har tenkt veldig gjennom det på forhånd og jeg hører ofte trenere rope «følg ham, følg ham, følg ham», så det er kjempehyggelig, sier han til Discovery.
– Jeg er rett ved linja, så det må jeg bare ta som et kompliment og jobbe videre.
– Hvilken trener er mest ivrig?
– Mest ivrig... Jeg hørte det ganske godt mot Kristiansund, da var det mye roping. Christian Michelsen, han er en taktiker, det er artig, flirer Bjørkan.

Trikkeskinner med frihet

Han beskriver så godt han kan hvordan Kjetil Knutsen vil at venstresiden til Glimt skal fungere.
– Jeg ønsker å ta med meg ballen og drive forbi folk og ledd, og skape overtall bakfra. Motstanderne vet at jeg dribler, så da kan man jo ta meg, for å hindre meg i å være et offensivt våpen.
– Hva er den viktigste årsaken til at du er så skummel?
– De fleste har sin frihet i systemet vårt. Jeg prøver å være en moderne back som tar rommene der de er, vært litt inne, litt ute og lage min egen rolle. Jeg føler det er det viktigste, at man får muligheten til å være seg sjøl på banen.
– Så det er både trikkeskinner, men samtidig frihet, i systemet?
– Ja. Kanskje spesielt for backene. Ving, indreløper og back rullerer sammen på hvor vi er på banen og det er utrolig viktig for måten vi spiller fotball på.
Discovery viser ham bilder av en del offensive involveringer han har hatt denne sesongen. De målgivende pasningene mot Strømsgodset og Brann er naturligvis med, men det er en annen involvering han biter seg merke i.
Det skjer i førsteomgangen mot Godset. Bjørkan trekker seg dypt inn i banen rundt midtstreken og slår en gjennombruddspasning med høyrefoten rett gjennom to ledd hos motstander. Sondre Sørli får fri bane mot mål og en stor målsjanse er skapt.
– Det er kanskje litt ulikt det jeg har stått for tidligere, men jeg har prøvd å forbedre andre deler av spillet mitt også. Jeg er veldig fornøyd med den pasninga der, noe nytt for meg å slå rett gjennom på den måten, sier han om gjennombruddspasningen med feil fot.

Tilvenning til nye kanter

De siste årene har Bjørkan spilt med Håkon Evjen, Amor Layouni, Jens Petter Hauge og Ola Solbakken foran seg på kanten. Etter tre salg og en skulderskade på sistnevnte, er det nå dags for en ny hverdag med en annen type spiller foran seg på venstrevingen.
Det har tatt tid å tilvenne seg spillestilen for de fleste som har ankommet Bodø under Kjetil Knutsen, fordi den krever en veldig rolleforståelse og tilpasningsevne.
Mot Sandefjord skapte Glimt knapt nok en eneste målsjanse i den første kampen med Solbakken og langtidsskadete Sondre Sørli ute. I den kampen ble Sondre Brustad Fet flyttet opp på én kant, mens Lasse Nordås bekledte den andre. Brasilianske Pernambuco rakk ikke å riste av seg sin lille strekkskade til turen sørover.
For Bjørkan betyr det enda en tilvenningsperiode med et par nye kantspillere.
– Det har vært utrolig gode og flinke vinger her, som det er veldig lett å forholde seg til, men så klart har folk forskjellige styrker. Vi prøver å utfylle hverandre så godt som mulig. Det blir spennende, selv om det er utrolig kjipt det med han Ola. Jeg har forsøkt å se på det klippet ti ganger, men det er helt umulig å se hva som skjer. Utrolig kjipt, rett og slett.
Han gleder seg til å få se Pernambuco i aksjon i større grad enn til nå, men ser også utfordringer.
– Han har sett utrolig bra ut på trening, det blir artig å se hva han kan få til. Det er så klart litt kjipt at han for det meste snakker portugisisk. Men jeg tror han kommer til å ta det greit. Vi spiller nok annerledes enn der han kommer fra, men jeg tror vi sammen kan hjelpe ham med å få det til – jeg og han Ulrik, mener Bjørkan.

Sønn av en ving

At han endte opp som back, etter å ha vokst opp med en far som var en utprega, klassisk Bodø/Glimt-ving er han mer enn fornøyd med. Ambisjonen var aldri der at han ville ligge høyere i banen.
– Jeg er veldig fornøyd med å være back faktisk, det er veldig få som sier det, men i den moderne fotballen er det mye man kan gjøre som back, så jeg er veldig fornøyd med at det endte sånn. Han har alltid hjulpet meg med å drible, alltid vært på at jeg skal – samme som Kjetil egentlig – jobbe videre med det jeg har og dyrke x-faktoren, beskriver 22-åringen.
LES OGSÅ: Kongsro om sjokkovergangen: – En sinnssyk mulighet for meg
Han gir trener Knutsen mye av æren for at han har tatt steg i retning av den «internasjonale» måten å spille back på.
– Jeg har jo vært her hele livet og har på en måte gradvis kommet inn i det. Så klart, Kjetil har dyrka det som har vært meg, det må jeg si. Han har hele tida prøvd å få meg til å ta nye steg og utvikle det som skiller meg fra mange andre: At jeg prøver å dra av folk på en litt annen måte.

EMs backhelter

I det pågående europamesterskapet har de offensive backene/vingbackene fått mye positiv oppmerksomhet. Leonardo Spinazzola (Italia), Joakim Mæhle (Danmark), Denzel Dumfries (Nederland) og Robin Gosens (Tyskland) har alle satt backene på kartet, i tillegg til gamle travere som Jordi Alba (Spania) og Thomas Meunier (Belgia).
Det gleder en unggutt med et bankende backhjerte.
– Man ser det overalt at backene er mye viktigere del av det offensive, det å skape overtall fra backen er et utrolig farlig våpen.
– Gjør ikke det deg skreddersydd for en karriere i utlandet?
– Jeg håper at jeg kunne passa til det. Det er jo en drøm, det å spille i utlandet. Det er ikke noe spesielt slags land eller liga som trigger meg, det som betyr mest er nesten at jeg drar et sted som jeg tror passer meg, der jeg kan få fram mine styrker og fortsette å utvikle mine styrker offensivt.
– Kunne du vært ute allerede?
– Det er vanskelig å si, men jeg trives utrolig godt her og jeg har hele tida følt at jeg kan ta nye steg i laget, vi skal ut og prøve oss i Champions League - så det har på ingen måte vært noe stress for meg. Vi får se, jeg har en drøm om å dra ut på et tidspunkt.

Forlenger neppe med Glimt

I fjor sommer kom Olympiakos på banen med et bud som Glimt aksepterte, men tida var knapp før overgangsvinduet stengte og det hele gikk i vasken. Nærmere enn det har han foreløpig ikke vært en tur ut fra Bodø.
– Ja, det tror jeg. Det var ganske nært. Sånn i ettertid er jeg veldig fornøyd med at det ble som det ble, jeg koser meg her og er utrolig glad i klubben. Vi får se hva som skjer.
Det var en del støy før han forlenget sin nåværende avtale som ble offentliggjort på nyttårsaften 2019. Samtidig er han på utgående kontrakt, interessen er stadig til stede. Spørsmålet er om han har signert sin foreløpig siste Glimt-kontrakt.
LES OGSÅ: Benket av pappaen for å unngå oppstyr: – Det var tøft
For første gang i intervjuet nøler han litt i svaret sitt.
– Ehh... Jeg kan ikke si så mye om det, egentlig. Jeg vet ikke sjøl engang. Jeg har jevnlig dialog med Glimt, det har jeg, men som jeg sier – jeg har en drøm om å spille i utlandet. Når tida er rett så ønsker jeg å ta det steget.

Lærer av Hauge og Evjen

I sommer har både Jens Petter Hauge og Håkon Evjen vært hjemme i Bodø på ferie. Begge to gjorde kometkarrierer i Glimt og forsvant ut. Selv om utenlandsdrømmen ble oppfylt med store overganger til Milan og AZ Alkmaar, har begge to hatt utfordringer knyttet til spilletid.
Det har naturligvis også Bjørkan fått med seg.
– Jeg skjønner hva du mener og jeg har snakka en del med dem når de har vært i Bodø nå. Det er utrolig fin lærdom å ta med seg, det de sier om sine erfaringer. Jeg tror det de også tenker er at det viktigste er at man finner noe som passer deg som person og spiller, heller enn...
Han drar litt på ordene.
– Det vet man kanskje ikke før man har prøvd?
– Nei, det er det som er! Så det er umulig å si, men man kan prøve å få med seg så mye informasjon som mulig.

Unner rival alt godt

At andre Eliteserie-spillere har blitt eksportvarer før ham selv, som Holmgren Pedersen nå nylig, har han ikke bitt seg merke i – selv om han beviselig har prestert både lengre og bedre på backplass i Norge.
– Den tanken har faktisk aldri slått meg. Det er bare utrolig artig når det skjer overganger man ikke helt trodde. Jeg syns bare det er utrolig kult, jeg tror det blir en perfekt match for Marcus. Jeg syns han er en utrolig god spiller, det merka jeg da vi møttes sist også, jeg unner ham alt godt, runder Bjørkan av.
Så er spørsmålet når han selv blir Eliteseriens neste eksportvare. Oddsen er i alle fall høy for at han spiller i gult også i 2022.
Eliteserien
Herjet foran 20 000: – Elsker sånne kamper
I GÅR PÅ 14:47
Eliteserien
Tidenes 16. mai – ny publikumsrekord på fotballens festdag
I GÅR PÅ 13:56