• Brann serieåpner borte mot Viking søndag. Følg kampen på Discover+ - kampstart 18:00. Skaff deg tilgang her!
«Nå er det tida for å bygge nytt». «Ungdommen må få sjansen». «Vi skal satse lokalt og vi skal utvikle talenter fra Bergensområdet».
Det har ikke stått på ambisjonene for å skape en ny tid i Bergen etter at Kåre Ingebrigtsen entret sirkusmanesjen som Brann stadion er. Det får så være at ambisjonene om å vinne gull allerede i 2021 er feid ut stadionportene etter at realitetssjekken på hva som var status hos byens stolthet var gjennomført.
Eliteserien
Forbauset over lagkamerat: – Skjønner ikke hvordan han gjør det
12 TIMER SIDEN

Måtte spyle garderoben for usunn kultur

Målet er fremdeles å skape noe nytt, noe ungdommelig, noe fremtidsretta og fremoverlent. Men det er ikke bare fordi det er friskt med ny giv og budskapet klinger godt i ørene til supporterne.
For Ingebrigtsen og assistent Eirik Horneland var det tvingende nødvendig.
– Du forandrer ikke fordi du har lyst til å forandre. Vi kom til en plass der mange hadde funnet metningspunktet sitt i Brann og da var det viktig at vi fikk spylt godt i den garderoben og bygge en ny spillergruppe der det viktigste er at den har framtida foran seg, beskriver han i Seriestart Spesial med Brann.
Se hele episoden her:

Seriestart Spesial: Brann med Kåre Ingebrigtsen og Kristoffer Barmen

For i Brann-garderoben satt det mange spillere med klare ambisjoner på egne vegne: De var ikke i Bergen for å sitte på garderoben eller benken i sin beste alder. Alternativt litt over middagshøyden.
– Når du kommer inn i en spillergruppe der det er 25 mann i garderoben og 15 er skuffa over at de ikke spiller på søndagen, har du en dårlig spillergruppe. Det vil ikke harmonere over tid, du har mange som har egne agendaer, sier treneren.

– Må få en sunnere spillergruppe

Stallen var stor, relativt gammel og av litt svakere kvalitet enn den nye trenerduoen så for seg, selv om de ikke vil si det rett ut.
– Jeg tror det er viktig å få satt en spillergruppe som har tydelig hierarki og der det er kort vei fram for de unge spillerne til å få spilt, og ikke 15 mann som ligger mellom 23 og 29 år. Vi må ha en sunnere spillergruppe og det var tida for det, den jobben har vi startet på.
En drøss spillere har forlatt Brann, den exit-strømmen begynte også før Ingebrigtsen/Horneland var på plass. Kristoffer Barmen, Ruben Kristiansen, Thomas Grøgaard og Markus Olsen Pettersen er de eneste gjenværende fra lagbildet i 2018. I tillegg har Håkon Opdal og Kasper Skaanes (i vinter) kommet inn i gruppa igjen etter opphold på Sørlandet.

– Hentet alt av spillere fra fotball-Norge

For Barmen har det vært litt av en endring de siste årene og han mener folk må ha tålmodighet med prosjektet til Ingebrigtsen.
– Nå brukte Lars Arne litt tid på å sette sitt lag. Så ble egentlig det røsket fra hverandre i 2019 og før fjoråret, og vi forsøkte å bygge opp et nytt lag. Det fungerte jo ikke. Så har Kåre kommet inn og rensket litt igjen, så det har vært ganske store utskiftninger her de siste to årene. Det er så vidt det er folk igjen her og det tar gjerne litt tid før man får satt et nytt lag, beskriver han.
– Er garderobekulturen gjenkjennbar fra et par år tilbake?
– Fra garderoben fra 2016-18 er det ingen igjen omtrent, det er Ruben og nå kom Kasper igjen, da. Det er også noe som må gjenoppbygges og skapes sammen. Det er noe jeg følte manglet under Lars Arne prosjekt 2 fra 2019-sesongen, da vi skulle hente alt av spillere fra fotball-Norge omtrent. Da hadde vi en stor, stor tropp der alle skulle tilfredsstilles og det gikk litt utover samholdet og kulturen, forklarer Barmen.
I VG gikk han etter Discovery-podcasten så langt som å kalle miljøet for «veldig usunt» da Ingebrigtsen overtok.
Saken fortsetter under videoen.

– Per nå er Brann en soleklar nedrykkskandidat

Mangler ledere i gruppa

De som er igjen - Opdal, Barmen og Kristiansen – er voksne lederfigurer og kontinuitetsbærere i garderoben. Samtidig har alle tre vært avskrevet gang på gang. Tromsøværingen Kristiansen har endog fått beskjed tidligere i våres om at han ikke skulle satses på i 2021. Nå tyder alt på at han starter som stopper i serieåpningen mot Viking, etter at Ole Martin Kolskogen har hatt en utfordrende oppkjøring på stopperplass.
At de tre veteranene er inne i laget, kan også være et resultat av at Brann mangler lederfigurer i troppen. For hvem tar tak når det brenner på dass for de helrøde?
– Vi skulle gjerne hatt en leder eller to i den gruppa, jeg tror det er ganske mange lag i Norge som skriker etter det, svarer Ingebrigtsen.
Etter at det ble tillatt med treningskamper igjen gikk Brann på noen fryktelige smeller. Elendige prestasjoner mot Sogndal og Åsane ble fulgt opp av et «hederlig» 1-4-tap i Bodø. Deretter så det ille ut også i førsteomgangen mot Sandnes Ulf, men etter pause var Brann bedre.
Og de var klart bedre enn lillebror Åsane i siste test før serieåpningen. Det har med andre ord vært tre positive omganger på rad og Ingebrigtsen har kunnet skryte av laget sitt.
Samtidig så forsøkte han å finne lyspunktene også etter de første tre treningskampene, der særlig forsvarsrekka med den umeritterte, unge rekka Ole Didrik Blomberg, Kolskogen og David Wolfe stadig var i trøbbel.
– Jeg føler ikke at jeg må være positiv, jeg føler at jeg kan være det. Jeg har sett mange fotballspillere og unge talenter gjennom trenerkarrieren, og jeg føler meg trygg og komfortabel fordi jeg ser dem på trening. Så er spørsmålet når det slippes løs, når tør dem? Da er det kanskje like greit om vi starter med sju kamper på 21 dager mot de beste lagene, for da er det ingen som tror vi tar med oss noe.

Tørre å satse på ungdommen eller ikke?

Et par ålreite opplevelser og positiviteten er plutselig større i Bergen. Men Ingebrigtsen vet det må leveres. Oddsmakerne har han som en av storfavorittene til først å få sparken av Eliteseriens 16 trenere. Så er spørsmålet hvor lenge han tør å satse ungt eller om laget mot Viking har høy snittalder, i likhet med det som startet mot Åsane sist helg.
Da var Brann tilbake med en 11er på rundt 28 år i snittalder og det var ingen utsagn a la «ungdommen må få muligheten til å lære, vi trenger resultater også, men jeg er ikke redd for å spille med dem, definitivt ikke».
– Som fotballtrener lever du under press hele veien, vi mener det er helt riktig å gjøre det sånn og vi står godt i det – så får andre bestemme om det tar for lang tid. Men når jeg ser dem på trening så ser det langt bedre ut og det står ikke tilbake for så mange lag som jeg har vært i før. Når du kikker på de første resultatene våre så er det ingen grunn til at vi skal ha sånn veldig selvtillit, men kampen i Bodø gir oss tro på at det funker, energi og fotfeste. Men det skjer noe når du tar på deg den rød drakta i Bergen så skjer det noe med deg, det er noe vi må lære å leve med.
Saken fortsetter under videoen.

Tabelltipset: Derfor vil Brann slite denne sesongen

– Blir til han får sparken

At han nå er trekvart år inn i trenergjerningen gjør ikke at det er mer press på hans skuldre enn da han overtok et lag som var mentalt slitne etter to år med kontinuerlig negativitet rundt ørene sine.
– Nei, egentlig ikke. Jeg føler at de fleste ser at det her prosjektet tar tid med foryngelsen av stallen. I to år har den skuta her vært på feil vei, så prøvde vi å snu på det i fjor høst og følte i alle fall at vi fikk stoppa det, og nå begynner vi å skyve framover. På sikt er dette veien å gå for Brann for å kunne bli et topplag, for vi har ikke økonomi til å kjøpe et nytt 2007-lag. Det prosjektet kommer Eirik og jeg til å stå i helt til noen sier til oss at det trenger dere ikke lenger, sier Ingebrigtsen.
Eliteserien
Tre på tre for ustoppelige Schröter – historiske Jerv sjokkerte Molde
13 TIMER SIDEN
Eliteserien
Her redder straffespesialisten igjen: – Virker nesten som han har et overtak
14 TIMER SIDEN