Populære sporter
All sport
Vis alt

Se hele listen: Dette var Eliteseriens 50 beste spillere i 2022

Publisert 29/12/2022 klokken 18:26 GMT+1

Discoverys fotballkommentatorer Asbjørn Myhre og Kenneth Fredheim har sammen kommet opp med det de mener har vært de 50 beste Eliteserie-spillerne i 2022.

Carlo Holse, David Datro Fofana og Amahl Pellegrino.

Foto: NTB

Vi har gjort et forsøk på å kåre de 50 beste spillerne denne Eliteserie-sesongen. Det er ingen enkel oppgave. Flere enn 120 spillere var til vurdering. Hvilke spillere har gjennomgående hatt det høyeste nivået og størst påvirkning på sine lag? I utgangspunktet har vi ikke satt et minimum antall kamper eller spilte minutter, men om vi skulle kåret de 50 beste spillerne i Eliteserien punktum, ville lista helt klart sett annerledes ut. En spiller som Patrick Berg er definitivt blant ligaens beste, men de ti kampene etter returen fra Lens var ikke nok til å komme med på 2022s topp 50-liste.
50. Sakarias Opsahl, Tromsø
23-åringen fikk endelig sitt gjennombrudd på det øverste nivået denne sesongen. En slepen og elegant midtbanespiller med et tungt skudd i tillegg.
49. Yildren Ibrahimaj, Lillestrøm
LSKs assistkonge denne sesongen og på banen i hver seriekamp. Arendalitten har en strålende dødballfot og i tillegg en egen evne til å være involvert i situasjonene der mål scores.
48. Sigurd Hauso Haugen, Aalesund
Sju mål på de 13 første kampene holdt til at Haugen ble lagets toppscorer denne sesongen og etter at spissen dro til Danmark tok de to måneder før Aafk vant en seriekamp igjen. En pågående målsnik med et tempo som virkelig ga motstanderne trøbbel i første halvdel av sesongen.
47. Anders Hagelskjær, Sarpsborg 08
På august-vinduets siste dag fant Sarpsborg endelig en venstrebeint, ballsikker og samtidig duellsterk midtstopper, og vips falt brikkene på plass. En forenkling? Kanskje. Men fasit på danskens ti eliteseriekamper: 6-4-0.
46. Amor Layouni, Vålerenga
Åtte mål og fem målgivende, svensk-tunisierne hadde klart flest målpoeng for VIF denne sesongen. Småtrøblete sesong både for han og laget, men i en periode på sensommeren, etter et lengre skadeavbrekk, var Layouni blant ligaens aller beste spillere.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Utskjelte Layouni tilbake i godt gammelt slag: – Det er fantastisk

45. Edvard Tagseth, Rosenborg
Tøff konkurranse i posisjonene hvor han er aktuell, men ble utover i sesongen en betrodd mann hos Kjetil Rekdal. Jobber knallhardt begge veier og flink til å lese spillet/se muligheter i avslutningsfasen. Flere mål hadde ført han høyere på lista, men en meget godkjent sesong.
44. Mikkel Maigaard, Sarpsborg 08
Fra sin posisjon ute til høyre var dansken av av flere spillere som ga Sarpsborg voldsom offensiv slagkraft denne sesongen. 14 målpoeng på 23 kamper fra start lar seg absolutt høre.
43. Alioune «Badou Ndour», FK Haugesund
Ni mål og fire assists på 18 kamper. FKH tapte de fem første kampene, Badou var sentral da lykken snudde for laget fra starten av mai. Uforutsigbar for motstanderne og noen ganger for lagkameratene, men et voldsomt offensivt aktivum i hele perioden på Haugalandet.
42. Stefano Vecchia, Rosenborg
Igjen skadeplaget, som han har vært nesten hele karrieren. Smart, teknisk, flink til å vandre i posisjoner. Alle vet hva som kommer til å skje når han skjærer inn fra venstre, men ikke lettere å stoppe av den grunn. 9 mål på 9 kamper fra start og 7 innhopp.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

RBK-profilen ler av sang-spørsmål: – Så det er slik dere tolker det?

41. Ola Solbakken, Bodø/Glimt
Skader ødela halve sesongen, men i perioder viste han storhet. Rå fysikk, kombinert med fart og teknikk beskriver et kantspiller som er et mareritt å møte. 4 mål, 6 målgivende på 15 kamper er en godkjent avslutning før avreise Roma.
40. Herman Stengel, Strømsgodset
Ni målgivende i tillegg til tre scoringer lar seg høre for en spiller som ofte opererer nokså dypt på Godsets midtbane. Stengel har blitt 27 år og er en lederne for et Strømsgodet som åpnet sesongen bra, men sloknet fullstendig på høsten.
39. Magnus Knudsen, Lillestrøm
Dominerte kampene i LSKs beste periode. Herlig driv med ball og mer målfarlig enn tidligere. Gjorde jobben som venstre vingback også, men kommer nok best til sin rett mer sentralt i banen.
38. Veton Berisha, Viking
Hvor hadde Viking vært om 28-åringen ikke dro til Hammarby i sommer? Og hvor hadde de vært uten Berisha i første del av sesongen? Man kan argumentere for at siddisene hadde slakket av på gassen allerede før Berisha dro, men spissens påvirking i første del av sesongen var enorm: 8 mål og 4 målgivende på 12 kamper.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Mener dette er Berishas Hammarby-problem

37. Filip Jørgensen, Odd
20-åringen fra Kragerø ser ut som den perfekte Pacoball-spiller. En fotballklok og lettbeint type som behersker rotasjoner og posisjonsbytter. Sju målpoeng.
36. Brice Wembangomo, Bodø/Glimt
Enorme sko å fylle som Fredrik Bjørkans erstatter. Men den høyrebeinte venstrebacken har gitt Glimt en annerledes dimensjon offensivt. Enormt rykk og svært vanskelig å stoppe når han går innover i banen. Litt mer ruskete defensivt, men en meget godkjent sesong.
35. Sten Grytebust, Aalesund
Returen etter mange år i Danmark gjorde at nyopprykkede Aafk plutselig hadde en av ligaens aller beste målvakter. Storspill ga sunnmøringene en god start på comebacksesongen i Eliteserien. Reaksjonssterk og rutinert.
34. Osame Sahraoui, Vålerenga
Seks scoringer der alle kom innenfor en periode fra slutten av juli til begynnelsen av september. Vanskelig å briljere på denne sesongens VIF-lag, men viste glimt av sitt enorme potensial. Første halvdel av 2023 blir veldig viktig med tanke på sommerens U21-EM.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Sahraoui har åpnet målkontoen: – Deilig at den kom

33. Kristian Eriksen, Molde
De siste par sesongenes eventyrhistorie i norsk fotball. Stor suksess i Hamkam, men hvordan ville han passe inn i MFKs velsmurte maskineri? Helt uten problemer skulle det vise seg. Plager motstander med konstant løping, fryktelig vrien å stoppe. 6 mål og 8 målgivende totalt er veldig sterkt.
32. Mads Hedenstad Christiansen, Lillestrøm
I sin tredje sesong som førstevalg på Åråsen holdt 22-åringen nullen i de fem første hjemmekampene denne sesongen. Hentet opp fra U21 til A-landslaget i november.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Keeperhelten reddet ett poeng: – Alle sin drøm

31. Alfons Sampsted, Bodø/Glimt
Den islandske evighetsmaskinen på høyreback. Enorm energi og innstilling, involvert i samtlige angrep og som regel alltid på rett plass defensivt. Aldri skadet og vil bli husket som en bunnsolid bidragsyter i Glimt suksess.
30. Runar Espejord, Bodø/Glimt
Glimt har vært bortskjemte med gode midtspisser de siste sesongene, og Tromsø-gutten slet med å innfri i starten av sesongen. Ble bare bedre og bedre etter at han fikk hardere konkurranse (Salvesen), og avsluttet sesongen meget bra. 12 mål på 27 kamper (19 fra start).
29. Christos Zafeiris, FK Haugesund
19-åringen gikk rett inn i FKHs startellever i sin første sesong som eliteseriespiller. Kombinerer teknikk med aggressivitet og innsats. Kan passe i flere midtbaneroller og går trolig en stor framtid i møte.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Hyller duoen bak FKHs snuoperasjon av sesongen: – Blitt et fotballag igjen

28. Hasan Kurucay, HamKam
En bauta i hamarsingenes midtforsvar og svært viktig for at det nyopprykkede laget berget plassen. Den duellsterke dansken kommer ikke til å bli lett å erstatte.
27. Vetle Dragsnes, Lillestrøm
Har startet samtlige seriekamper fire av de fem siste sesongene. Det sier alt om en spiller som en hundre prosent dedikert til treningsarbeidet. God som venstre sidestopper, men aller best som venstre vingback.
26. Kristoffer Haugen, Molde
Ble bare 17 kamper fra start, men før skadene kom var han nok ligaens beste vingback. God til å vurdere når han skal gå på løp, sterk venstrefot og meget god til å komme seg i scoringsposjoner. Og ikke så vanlig for en vingback: svært god på hodet.
25. Johan Hove, Strømsgodset
Strålende mai-måned i likhet med Godset for øvrig, for øvrig en mer ujevn sesong. 11 mål er personlig rekord for U21-landslagsspilleren, som på sitt beste er en håndfull for enhver forsvarsspiller i Eliteserien.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Har glitret i motgang: – Kanskje min beste sesong i Godset

24. Leopold Wahlstedt, Odd
Skiensklubben fortsetter å produsere strålende målvakter og en meget god sesong gjorde at svensken ble belønnet med landslagsuttak. Ble nok enda mer eksponert i vårsesongen, da stod klasseredningene i kø. Imponerende sesong av både Wahlstedt og Odd.
23. Markus Henriksen, Rosenborg
Mange stilte spørsmål ved kvaliteten i RBKs backrekke før sesongstart. Svaret var å omskolere Henriksen til sentral stopper. Et lykkelig valg. Leser spillet strålende, god med ball og en tydelig leder, i et ungt lag.
22. Marius Høibråten, Bodø/Glimt
Tilsynelatende et tredjevalg som stopper i Glimt, men har kanskje blitt den viktigste av alle, med mange skader hos Moe/Lode. Kompromissløs duellstopper, som også har hatt stor utvikling med ball, og blitt en av Kjetil Knutsens mest betrodde menn.
21. Markus Kaasa, Molde
Med veldig tøff konkurranse på midten var det ikke alle som trodde at Odd-spilleren skulle bli en viktig spiller i Molde gull-mannskap. Men med kjappe føtter, kjapt hode og nese for mål har han overbevist alle. 9 mål på 25 kamper (17 fra start).
20. August Mikkelsen, Tromsø
Brukte litt tid på å komme i gang med målproduksjonen i 2022, men to mål mot RBK og frisparkperlen hjemme mot Glimt gjorde at 22-åringen har en voldsom status hos TIL-fansen. Enormt teknisk reportoar gjør at motstanderne ofte må ta i bruk ufine midler for å få Mikkelsen ut av kampen.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Gullkalven med drømmescoring: – For en spiller

19. Birk Risa, Molde
Var god som venstreback, men som venstre midtstopper fremstår han nå som en spiller med autoritet og høy klasse i Eliteserien. Sterk i duellene, presis venstrefot og stor fart gjør han til en meget viktig brikke i Moldes kollektiv.
18. Ulrik Saltnes, Bodø/Glimt
Selve symbolet på Bodø/Glimts suksess de fire siste sesongene. Tilsynelatende ikke like dominerende i år, men 6 mål og 9 målgivende er rått på 27 kamper. Indreløperen har et poengsnitt pr. kamp på 0,5 gjennom fire sesonger. Det er intet mindre enn fantastiske tall.
17. Anton Saletros, Sarpsborg 08
En av de mest elegante midtbanespillerne i Eliteserien de siste sesongen. Pasningssikker og kreativ som få og helt sentral i østfoldingenes strålende sesonginnspurt.
16. Martin Linnes, Molde
Så ut til å bruke litt tid på å finne seg til rette etter Molde-comebacket i fjor sommer, men som vingback har han vært lysende god i år. Sprinter opp og ned i 90 minutter. 4 mål og 5 målgivende. Hadde vært flere uten skade i sesongavslutningen.
15. Igoh Ogbu, LSK
22-åringen fra Nigeria er råsterk og kompromissløs og passer strålende som den midterste i en stoppertrio. En av vårsesongens aller beste spillere i Eliteserien, men likhet med resten av LSK ikke alltid like strålende andre halvdel.
14. Eric Kitolano, Tromsø
Hentet for småpenger fra Ull/Kisa for tre år siden. Kitolano er kvikk, teknisk og målfarlig og var helt sentral i Tromsøs strålende høstsesong.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Tromsø-toppscoreren om mulig utenlandsopphold: – Ting må klaffe

13. Magnus Wolff Eikrem, Molde
Molde, og Eliteseriens, maestro. Unik evne til å “se rundt hjørner”. Både tilrettelegger og avslutter, i en litt annen rolle en tidligere år. Prestasjoner på et meget høyt nivå, i et år med store personlige utfordringer.
12. Ole Sæter, Rosenborg
Dette var sesongen hvor han ble like god med beina som med snakketøyet. Et gjennombrudd over all forventning - som 26-åring. Tøff innstilling, avslutter meget bra med begge ben, både fra distanse og i boksen. 14 mål og 6 målgivende.
11. Mohamed Ofkir, Sandefjord
12 mål og sju målgivende er helt rått for en spiller på et lag som gikk hele høstsesongen uten en eneste seier. 26-åringen har aldri tidligere vært i nærheten av å produsere like mange målpoeng.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Ender «måltørken» med kremmerhus mot gamleklubben: – Du verden som han treffer

10. Carlo Holse, Rosenborg
Dansken har blitt litt «potet» i RBK de siste par sesongene, men det er som indreløper han skinner. Fantastisk presis venstrefot og enorm timing i sine innlegg, enten han slår de tidlig og hardt fra distanse, eller som stikkere. Har vært den perfekte servitør for måljagende spisser. 14 målgivende på 28 kamper.
9. Ola Brynhildsen, Molde
Startet sesongen med en klar ambisjon om å score flere mål, og fasiten er utvilsomt suksess, med 11 mål på 19 kamper (12 fra start). Stor fart, herlig steg og blitt en langt mer klinisk avslutter.
8. Tobias Heintz, Sarpsborg 08
24-åringen på lån fra Häcken leverte så til de grader, 15 mål er rekord for en Sarpsborg 08-spiller i én og samme sesong.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Her fullfører han hat tricket: – De hadde vært på kvalik uten han på laget

7. Sivert Mannsverk, Molde
20-åringen har spilt som en garvet veteran sentralt på midten i MFK. Gjør den litt «usynlige» jobben på midten, som tillater andre å skinne offensivt. Meget god spilleforståelse, dekker alltid riktige rom og har meget lav feilprosent med ball.
6. Eirik Haugan, Molde
Dro fra Molde som ung tenåring. Slo ikke gjennom i utlandet og har gått den lange veien mot toppen. Mange var skeptiske da Molde hentet han hjem. Har fremstått med ro, trygghet på ball, sterk i duellspillet og utover i sesongen som sjef i Moldes bunnsolide forsvar. Imponerende.
5. Emil Breivik, Molde
Den lokale guttens definitive gjennombrudd. Overblikk, teknikk, herlig pasningsfot. Gjør få feil og har også blitt meget god i det defensive. Imponerende stabil sesong, hvor han etablerte seg som et førstevalg på suverene Moldes midtbane.
4. Datro David Fofana, Molde
Det har gått gjetord om hans prestasjoner på trening helt siden han kom til Molde. Dette ble sesongen vi også fikk se det i kamp. Råsterk, herlig balanse, uredd, uforutsigbar og er på blokka til store utenlandske klubber med utropstegn bak. 15 mål/4 målgivende på 24 kamper.
3. Casper Tengstedt, Rosenborg
Kom til Rosenborg som et nærmest ubeskrevet blad midtveis i sesongen. Slo til fra bokstavelig talt første spark. En avslutter av klasse, både i boks og fra distanse. Jobber knallhardt og er i tillegg en kreativ kraft. 16 mål og 6 målgivende på 14 kamper er helt vilt.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Har ikke hastverk med å komme seg videre: – Glad for å være her

2. Amahl Pellegrino, Bodø/Glimt
Slo gjennom på toppnivå i godt voksen alder for KBK. I Glimt har han tatt nye steg. Det er nesten garanti for mål når han skjærer inn fra høyre og lader skuddfoten. 25 mål, 10 målgivende er nærmest forbløffende tall på 27 kamper.
1. Hugo Vetlesen, Bodø/Glimt
Stor sesong på midten hos Glimt, med 16 mål og 7 målgivende. Jobber alltid hardt, kreativ, flink til å sette fart framover og enorm til å komme seg i scoringsposisjoner. Et eventyr siden sommeren 2021. Stortalentet har blitt en fullvoksen (landslags)spiller.
Sett denne?
picture

Vetlesen kåret til årets spiller i Eliteserien

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame