• Få med deg Strømsgodset - Rosenborg klokken 18.00 søndag 13. juni på discovery+. Få tilgang her!
I 2015 ble Kreshnik Krasniqi historisk da han entret banen for Hønefoss Ballklubb i OBOS-ligaen. Den daværende 14-åringen ble tidenes yngste spiller i norsk toppfotball. Nå er han 20 år, og kjemper om en plass på Strømsgodsets midtbane. Dit har det vært en kronglete vei.
– Jeg husker alt fra den dagen i 2015. 25. mai borte mot Nest Sotra. Det var fantastisk å få være med på noe sånt som 14-åring, sier Krasniqi når han møter Discovery i solsteken utenfor Marienlyst.
Eliteserien
Kårer rundens verste og beste debut: – Som en klumpete LEGO-figur
I GÅR PÅ 07:33
Han smiler godt når han tenker tilbake på Hønefoss-debuten – og oppmerksomheten som fulgte. Den kvikke midtbanespillerens debut vakte nemlig oppsikt også utover kommunegrensene i Ringerike. Norske og utenlandske medier kastet seg på tastaturet og skrev om talentet. Både engelske Daily Mail og svenske Aftonbladet dro fram Martin Ødegaard-sammenligninger.
– Å bli sammenlignet med Martin på den tiden.. Akkurat da tenkte jeg at det ble mye oppmerksomhet og ekstremt store forventninger. Men Martin spilte i Godset og jeg hadde bare fått ett innhopp for Hønefoss. Så folk kunne skrive hva de ville, det plagde meg ikke, sier Krasniqi.
– At de sammenlignet meg med han brukte jeg bare som motivasjon. Jeg var 14 år og ville bare spille fotball, fortsetter han.
Siden debuten med Hønefoss den vårdagen i 2015 har «Kresh» visst han at det var fotball han skulle drive med. Men veien til toppen ble kronglete.
– Jeg ødela korsbåndet da jeg var 16. Jeg hadde akkurat kommet til Strømsgodset og var i god form. Men så røk det. Jeg mistet 11 måneder. Det var en tung periode.
Han kjempet seg tilbake. Før 2019-sesongen var han igjen i god form. Han var med A-laget til Marbella, og spilte en del i treningskampene. Så skjedde det igjen.
– Jeg hadde samme symptomer i kneet. Hvis jeg mister hele sesongen igjen er jeg ferdig, tenkte jeg. Da er det over. Men det var menisken, og heldigvis var det ikke like ille. Jeg var tilbake etter rundt to måneder. Siden det har jeg stort sett vært skadefri, sier 20-åringen.

Kreshnik Krasniqi

Foto: Eurosport

Eliteserie-debut

I fjor fikk han endelig prøve seg i Eliteserien, fem år etter OBOS-debuten. I år har det blitt ytterligere to innhopp. Nå vil Hønefoss-gutten kapre en fast plass på Strømsgodsets midtbane.
– Jeg er bare 20 år gammel, men jeg har vært gjennom mye. Nå trives jeg i Strømsgodset og føler meg hjemme i klubben og byen. Jeg har bygd nettverket mitt her og jeg koser meg som fotballspiller.
Det som mangler nå er mer spilletid.
– Jeg har ikke spilt så mye som jeg hadde håpet. Alle vil jo spille mest mulig. Men jeg må bare være tålmodig og vente på sjansene. Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra trenerne, og når jeg får sjansen så skal jeg vise både meg selv og alle andre at jeg fortjener sjansen og en plass på laget, sier Krasniqi bestemt.
Han trenger også spilletid for å være aktuell for landslagsspill i Kosovo. Etter å ha vært med G16-laget til Norge sammen med blant andre Erling Braut Haaland, Jørgen Strand Larsen, Erik Botheim og Johan Hove, så kom kneskaden i veien. Siden har han ikke spilt for Norge. Men etter hvert dukket tilbudet fra Kosovo opp, og Krasniqi har vært med på flere U21-samlinger der de siste årene.

Landslagsspill

Og skulle han bli nødt til å velge nasjon på A-nivå en gang i framtiden, har han allerede svaret klart.
– Jeg spiller for Kosovo.
– Det var gøy å spille for Norge, og alle ville nok satt pris på det. Inkludert meg. Men jeg liker meg veldig godt i Kosovo og vil hjelpe til der nede. Bare det å få møte gutta og kjenne på luften i det landet jeg kommer fra er det beste som finnes. Men man må jo spille for klubbene sine for å være aktuelle nå, sier Kreshnik.
Nå har han kontrakt i Godset ut 2022, og er godt tilfreds med det. Men på lang sikt er drømmen klar: Spille i en toppliga.
Og det har allerede vært interesse rundt spilleren. I vinter kunne Godset på sine nettsider bekrefte at den daværende Premier League-klubben Sheffield United var i dialog om Krasniqi.
Det endte med at Godsets nummer 92 signerte ny avtale i Drammen.
– Jeg dro over der for å se på forholdene. Jeg var der i tre dager. Men det ble ikke noe overgang. Det som har skjedd har skjedd. Stort mer er det ikke å si om det. Jeg er i Godset nå og det er det en grunn til. Men på lang sikt er målet å komme seg ut til en stor liga.
Etter sju minutter som innbytter mot Brann i forrige runde håper han nå på flere minutter. Neste mulighet er mot Rosenborg på søndag.
– Vi har en hektisk måned foran oss og det kommer til å komme muligheter. Når de kommer så skal jeg være klar.

Berømmer kompisen etter storspill og landslagsdebut: – Han går jo på vannet

Eliteserien
Ble matchvinner i debuten fra start – får terningkast fire av sin nye sjef
I GÅR PÅ 06:28
Eliteserien
Reagerer på tilrop fra barn i 12-årsalderen: – Vi må ha en holdningsendring
I GÅR PÅ 19:38