NRK skrev søndag at toppklubbenes interesseorganisasjon, NTF, utreder muligheter for ny struktur i norsk toppfotball. En av mulighetene er et sluttspill, og årsaken skal være at klubbene ønsker flere kamper.
– Det er to alternativer som vil gi flere kamper mot likeverdig motstand. Det ene er å ha langt færre lag i serien, det tror jeg ikke er aktuelt i Norge, den andre er en sluttspill-variant der man møter hverandre én ekstra eller to ekstra ganger, sa sportslig leder i NTF, Pål Arne Johansen til NRK.
Eliteserien
Tar ikke av etter Europa-suksess og milliondryss: – Teller ikke penger
8 TIMER SIDEN
NTFs uttalelser fikk blandt andre Ranheims daglige leder Frank Lidahl til å reagere i sosiale medier.
Til Discovery utdyper Lidahl at han er overrasket over at NTF skal uttale noe som helst til media om saken allerede på dette tidspunktet:
– Jeg er overrasket over at NTF Sport, etter å ha orientert om status på arbeid for langsiktig sportslit strategi over to dager sist uke, finner det riktig å melde at en majoritet av klubbene er positive til et sluttspill, sier Lidahl, som fortsetter:
– Mulige løsninger for å få flere kamper, hvis det er det klubbene ønsker, må utredes. Og meg bekjent er det på ingen måte grunnlag per tidspunkt å hevde at en majoritet av klubbene ønsker en sluttspillsform.
Sett denne? (Saken fortsetter under videoen)

Heltent før derby: – Et fullstappet Åråsen og god stemning

Johansen forklarer

Johansen er klar på at de har tatt opp temaet med klubbene, selv om det er tidlig i prosessen, og at flere har ytret ønske om flere kamper.
– Det har vært mange personer fra alle klubbene involvert. Daglige ledere, utviklingsledere og andre på sport har vært interesserte og involverte, sier «Paco» til Discovery om prosessen som begynte før sommeren.
– Av de som har vært med i strategiprosessen på NTF Sport har det vært en majoritet som ønsker flere kamper. Og så har det vært en del signaler på at flere kamper, hvis det blir tilfellet, bør bli mot likeverdige motstandere. Men igjen, det er en veldig tidlig fase i prosessen. Min jobb er å ta de innspillene på alvor og utreder derfor dette videre.
– Men en endring ligger eventuelt veldig langt fram i tid, påpeker Johansen, og forklarer at arbeidet som gjøres nå er et slags forarbeid.
På et møte som er planlagt i januar, og inkluderer alle klubbene, skal arbeidet som er gjort fram da legges fram. Og først da skal klubbene avgjøre om det faktisk skal settes i gang en grundig utredelse av seriestrukturen, slik det også ble gjort i 2014.
På møtet i januar vil den nye strategiplanen til NTF, som skal gjelde fra 2023, være tema. Men det vil altså IKKE komme et konkret forslag om en endring i seriespillet på det tidspunktet. Kun et forslag til en eventuell utredning.
– Til syvende og sist er dette en demokratisk prosess hvor alle klubbene har én stemme, sier Johansen.

– Ikke tillitsvekkende

Lidahl mener også at det ikke er tillitsskapende når NTF sender et budskap i media som overrasker selv han som klubbsjef.
– Dette kan raskt skape ytterligere avstand mellom supporterne og NTF, mener klubbsjefen.
På spørsmål om uttalelsesne og tidspunktet de kommer på svarer Johansen følgende:
– NRK var kjent med at det var satt i gang en arbeidsgruppe, og det stemmer. Det er naturlig at det kommer til overflaten. Vi kunne selvsagt sagt «ingen kommentar», men vi opplyste om hva stå er. Og ståa er at det er veldig tidlig i prosessen, sier Johansen til Discovery.

River i fotballhjertet

Discoverys Eliteserie-ekspert Petter Bø Tosterud undrer seg over hvorfor det igjen skal legges ressurser i en utredning, ettersom det samme ble gjort i 2014.
– Hva har endret seg siden den gang? Hvorfor skal man dra opp dette igjen nå?
Tosterud er ikke nevneverdig positiv til et eventuelt sluttspill i Eliteserien.
– Det er noe som river i fotballhjertet mitt når man rokker ved noe av det som ER fotballen. En fotballtabell er noe av det enkleste man kan forstå. Når man blander inn sluttspill og andre varianter blir det noe helt annet enn det vi er vant til. Jeg ser bare ikke plussene ved dette. Og at det skal føre til flere folk på tribunene? Jeg mener man angriper det i feil ende. Dette er tåkeprat som ikke kan dokumenteres, er beskjeden fra Tosterud.
Sett denne?

Tar til tårene av HamKam-profilens sterke historie

Eliteserien
Gjermund Åsen fortsetter i Lillestrøm
10 TIMER SIDEN
Eliteserien
Sjekk kandidatene til årets mål i Eliteserien
16 TIMER SIDEN