INTILITY ARENA (Eurosport.no):
Kjetil Haug var stortalentet som tidlig i tenårene spilte på G19-laget til Sarpsborg i interkretsserien, og allerede som 15-åring i 2013 ble han enig med Manchester City om en lærlingkontrakt.
Utdannelsen i City-akademiet er han fornøyd med, men etter det fire år lange oppholdet i England og retur til Norge, har ikke karrieren til Vålerenga-keeperen skutt fart slik han ønsker.
Eliteserien
Uavgjort mellom far og sønn Espejord: – Drar herfra i fred og fordragelighet
5 TIMER SIDEN

Ved et veiskille

17 A-lagskamper fordelt på to i Sogndal (2018), tolv for Elverum (lån i 2018) og tre for VIF har det blitt på de siste tre årene. Det er for lite for den ambisiøse målvakten, som nå ser det på som riktig tidspunkt å ta grep om videre karriere.
– Ja, det vil jeg si. Det er på tide at jeg tar et valg snart om veien videre. Jeg føler jeg har gått ett år nå, sittet på benken og ikke hatt den kamputviklingen jeg ville ha. Det er som jeg har sagt tidligere at jeg respekterer avgjørelsen, men jeg føler jeg fortjener å spille, og hvis de har et annet syn på det så får vi se om det er riktig å være her – eventuelt hvor lenge, sier Haug til Eurosport.no etter VIF-trening på Intility Arena onsdag.
Det er snart to år siden Haug kom til Vålerenga fra Sogndal, først på lån, deretter permanent på sommeren, for å ta opp kampen om førstekeeperplassen med Adam Larsen Kwarasay sammen med to år yngre Kristoffer Klaesson.
Den kampen har Klaesson vunnet, det har trener Dag-Eilev Fagermo vært tydelig på, og etter en hel sesong på benken i 2020, har Haug kommet til den slutningen at det er på tide å skille veier med Oslo-klubben.

Hører ikke hjemme i 2. divisjon

Spill for andrelaget i 2. divisjon er ikke lenger godt nok for den tidligere akademispilleren til Manchester City, derfor var han onsdag i møtet med Dag-Eilev Fagermo om framtida.
– Det er bedre enn ingenting, men det er ikke det nivået jeg har lyst, eller føler jeg fortjener, å spille på. Det er fra OBOS og opp jeg tenker jeg hører hjemme. I dag har vi en uformell prat om hva de og jeg tenker, men det blir ikke tatt noen avgjørelse tatt i dag, forklarer han.
I fjor fikk han sjansen i to seriekamper mot Mjøndalen og Haugesund, der han holdt nullen og fikk mye rosende omtale, etter at førstekeeper Klaesson ble utvist på Consto Arena.
Da ble det spekulert i om prestasjonene var gode nok til å holde ham inne i førstelaget, men det ble med de to opptredenene for Haug.
– Den tanken tenkte jeg også, men de hadde tatt et tydelig valg og sånn er det. Per dags dato er eneste muligheten for spilletid for meg en skade eller salg på Kristoffer, mener Haug.

Få alternativer i Eliteserien

Kontrakten hans løper i knappe 16 måneder til, så om han skal flytte på seg må han enten kjøpes ut eller gå på utlån en periode. 22-åringen innser at det ikke er så mange aktuelle klubber i Eliteserien som er på keeperjakt.
– Mange har vel fått på plass det de skulle ha. Lillestrøm har hentet, Tromsø har vært på utkikk. Det er ikke sånn at man kan gå til en Eliteserie-klubb og bare gå rett inn som førstekeeper og tenke at her blir man satset på uansett. Det jeg er på jakt etter er en sunnere konkurranse enn det som har vært her, beskriver han.
– Det er ikke sikkert at det skjer noe som helst i det vinduet her, i verste fall så går det til sommeren. Forhåpentligvis får vi begynt med cupen og noen treningskamper, så det blir litt mer spilletid enn i fjor.

Vålerenga vil beholde

Sportslig leder Jørgen Ingebrigtsen har forståelse for Haugs frustrasjon, men sier Vålerenga ikke har til hensikt å la målvakten, som har avtale ut juni 2022 med klubben, gå noe sted.
– Det er ingenting som tyder på et veiskille slik jeg ser det. Jeg skjønner at han er frustrert, det er som du sier en andrekeepers lodd i livet med manglende spilletid, men vi er veldig fornøyd med den keeperduoen vi har, og den konkurransesituasjonen som er mellom han og Kristoffer. Kjetil har utviklet seg stort både som keeper og menneske de siste to årene siden han kom hit, og er en spiller vi ønsker å beholde, sier Ingebrigtsen.
– Men han er tydelig på at det er på tide med mer spilletid, at slik situasjonen er i Vålerenga er den muligheten vanskelig og at det kan være riktig å se seg om etter et sted å spille regelmessig?
– Det har ikke vært noen som har bydd en eneste krone, så det er ikke noe vi har måttet tatt stilling til enda og aldri noe vi har diskutert. Med ett drøyt år igjen av kontrakten er å låne ham ut helt uaktuelt. Det er vanskelig å finne tak i så gode keepere som Kjetil, og i mangelen på et bedre ord ville et utlån for oss som klubb være helt meningsløst, svarer sportssjefen.
– Så det å gi seg i kast med markedet slik det er i dag og finne en erstatter er ikke noe som frister?
– Vi har, som i alle andre posisjoner, navn på blokka og spillere som vi og Gjermund (Østby, keepertrener) har kikket på og følger opp, men det er ikke noe vi har vurdert nærmere per dags dato, svarer Ingebrigtsen.

Forespørsel fra HamKam

Sportssjefen kjenner ikke til at det har vært formelle henvendelser på Haug, men en klubb som er på keeperjakt er Hamkam. Trener Kjetil Rekdal sier at de grønnhvite foreløpig har fått nei på sin henvendelse på VIFs annenkeeper.
– Jeg spurte for en stund tilbake Fagermo om det var aktuelt å leie ut, og det svarte han nei til. Så det er ikke mer enn det. Når markedet er som det er så er alle redde for å slippe spillere, sier Rekdal til Eurosport.no onsdag ettermiddag.
– Så det er lagt dødt hos dere, enn så lenge?
– Ja. Hvis det åpner seg opp en mulighet er han absolutt en interessant spiller for oss, hvis ikke hadde vi ikke spurt. Men han er Vålerengas eiendom.
– Hva gjør han interessant for Hamkam?
– Han er i likhet med oss en spiller som vil opp og frem, og som Sergine Mor Mbaye i fjor (på lån fra Kristiansund) har han havnet på benken i Eliteserien, men vil ha spilletid. Å hente en avdanket spiller for et par -tre måneder vil vi ikke, men det Haug viste i fjor i Eliteserien viser at han har kvalitet som er mer enn bra nok for HamKam, roser Rekdal.

OBOS og oppover aktuelt

Hamarsingene har hentet polske Lukasz Jarosinski på en ettårsavtale, men er fremdeles på utkikk etter en målvakt til, da Lars Larsson Jendal er ute i en lengre periode med en alvorlig skade i albuen.
– Vi har signert Jarosinski for en sesong her, han bor på Hamar og har erfaring, men er først og fremst tiltenkt en rolle som nummer to. Også ser vi på utlandet, vi har en ganske stor liste, men det er uavklart når de ikke kommer inn i landet, forklarer Rekdal.
Haug selv er ikke avvisende til en tur til Hedmarken under Rekdals ledelse, selv om det per nå ikke foreligger noen henvendelser på bordet.
– Per dags dato har vi ikke noe konkret, men vi holder øyne og ører åpne for hvilke muligheter som finnes, så får vi vurdere det der og da. Alt fra OBOS og opp kan være aktuelt, jeg kommer ikke til å lukke døra nå. Det er mange gode klubber i OBOS som spiller fin fotball og holder et godt nivå. Det er kamptrening som er det viktigste for meg, sier Haug.

– Du mister selvtilliten

Østfoldingen har med seg sin engelske kjæreste til Norge, og selv om hun som Manchester-jente trives i storbyen Oslo, bør det ikke bli et problem å flytte til Hamar, mener Haug.
– Fotballen kommer foran dama, så, haha. Hun forstår ikke norsk, så jeg kan si såpass, ler han.
– Hun har flytta til Sogndal og til Oslo med meg, så jeg tipper hun tåler å flytte en gang til. Det er ikke det som blir en showstopper.
For nå er det én ting som gjelder og det er å få regelmessig kamptrening på høyt nivå. Det er tvingende nødvendig, mener Haug, for at ikke både karriere og selvtillit skal visne hen.
– Du taper den viktige kamptreninga som man trenger i den alderen jeg er nå, men du taper også selvtillit. Du får jo ekstra av det om du spiller hver uke og du føler at trenerne vil spille med deg, da får man en selvtillitsboost inn i i hver eneste kamp.
Han utdyper:
– Hvis jeg får muligheten nå vet jeg at jeg er andrevalget, at de helst ville spilt med en annen enn deg. Man må «booste» seg selv med selvtillit istedenfor at andre gjør det for deg, og gå i seg selv mentalt. Man må stå på i hver eneste trening, men det er litt vanskelig når du vet at du kan ha tidenes treningsuke og likevel spiller du ikke til helga. Det er mentalt krevende, men jeg føler at jeg har håndtert det bra så langt.

Negativ utvikling for City-talenter

At han nå er i samme situasjon som et annet Manchester City-akademitalent, Eirik Holmen Johansen, som også sliter med å etablere seg i Eliteserien har han ikke tenkt så mye over.
Han kom til City mens Holmen Johansen var på utlån og etter hvert forlot klubben, men selv om de ikke delte garderobe i Manchester, har de gått den samme skolen.
– Kanskje det er noe feil med valget vi tok? At vi skulle valgt noe annet, nei da, ler han. Det er livet som fotballspiller, det.
– Holmen Johansen ble sammenlignet med Peter Schmeichel av Citys akademitrenere, hva med deg?
– Det var samme som jeg fikk høre, det var den klassiske kommentaren hvis det var en keeper fra Norden som kom dit. Da var det som regel Peter eller Kasper Schmeichel man ble sammenligna med. Det lever jeg godt med, men det viktigste nå er å få spilletid, sier Haug.
Eliteserien
Herjet foran 20 000: – Elsker sånne kamper
8 TIMER SIDEN
Eliteserien
Tidenes 16. mai – ny publikumsrekord på fotballens festdag
8 TIMER SIDEN