• Se Viking - Rosenborg søndag klokken 18:00 på discovery+!
Noah Jean Holm er navnet på alles lepper etter overgangen til Rosenborg. Så langt har den 20 år gamle spissen gjort seg bemerket med tre scoringer på fem kamper for trønderne i serie- og europaspill. Det ene et herlig soloraid i Eliteserie-debuten fra start.
Den høyreiste spissen har fotballgenene i orden. Noahs far, David Nielsen, er også et kjent navn for fotballglade nordmenn.
Eliteserien
Klar for RBK etter anbefaling av landslagskompisen: – Vist interesse lenge
I GÅR KLOKKEN 14:03
Dansken har spilt for Start, Strømsgodset, Brann og Fyllingen. I tillegg har han vært trener I Løv-Ham, Nest-Sotra og Strømsgodset.
Dermed har han god kjennskap til ligaen hvor sønnen nå spiller.
– Noah var veldig tydelig på at han ville til RBK, og jeg synes at han skulle følge magefølelsen, sier David Nielsen til Discovery over telefonen fra Danmark.
Når klubbvalget ble tatt, handlet det ikke nødvendigvis om garantier for spilletid, men heller å komme til en stabil klubb der pilen peker rett vei.
– Det som betyr enda mer er at han kommer til en klubb som er i positiv utvikling. De spiller en fotball som passer Noah, så er det opp til han å overbevise treneren om at han skal spille, forteller Nielsen
Noah Jean Holm konkurrerer med Dino Islamovic om spissplassen i Rosenborg. Svensk-montegrineren er ute i en måneds tid, noe som gir 20-åringen mulighet til å gjøre plassen til sin.
– Han har ikke blitt lovet noen ting fra Rosenborg. De har selvfølgelig troen på Noah, men det er opp til han. Det er opp til han å hjelpe klubben med å komme dit de skal, sier Holms 44 år gamle far.
  • Tirsdag fra 19.00: Se Deadline Day-sendingen på Eurosport.no, discovery+ og Eurosport Norge.

Gjorde som faren

Noah Jean Holm startet karrieren i Strømsgodset, og ble den yngste i historien til drammensklubben som signerte proffkontrakt. Allerede som 17-åring signerte han for den tyske toppklubben RB Leipzig.
Etter flere år med ungdomsfotball, skrev han i fjor under for den portugisiske klubben Vitoria Guimaraes. Der ble det med 16 innhopp i den portugisiske toppdivisjonen.
LES OGSÅ: Får Helland til å koke
David Nielsen dro også til utlandet som unggutt. Etter en strålende sesong i Lyngby, gikk veien videre til Tyskland i en alder av 19.
Selv om både far og sønn gikk for utenlandsdrømmen tidlig, tror ikke Nielsen det er en suksessoppskrift for alle.
– Det avhenger helt av hvem man er og hvordan man reagerer. Det er forskjellig for alle som har reist ut. Du får masse erfaring og lærer mye av å dra ut tidlig, men du må stå i det, og så må du kunne tro på deg selv hele veien.
Holm er en erfaring rikere, men etter lite spilletid i Portugal, var det nå på tide med en mindre risikabel overgang for å fortsette utviklingen.
– Det var på tide å ta en «safe» beslutning. Vi kunne ikke gamble på å havne en ny plass med såpass mye utskiftninger hele tiden, forteller Nielsen.
Artikkelen fortsetter under videoen:

Horneland svarer eksperten: – Du vet ikke hva du snakker om

Mener sønnen har større potensial

Som aktiv var David Nielsen kjent for å være en knallhard angriper som ga alt i duellene med forsvarsspillerne. Noah Jean Holm har så langt vist det norske publikummet noe helt annet. Først og fremst har han markert seg med lekre scoringer og tekniske finesser.
– Han er heldigvis mye bedre enn hva jeg var. Noah har et annet register. Han har større fysikk og mer «power». Teknisk er han også på et veldig høyt nivå selv om han er stor av vekst, sier Nielsen.
Nielsen tror ikke temperamentet har smittet over på sønnen, og at det er en annerledes nier som er i ferd med å spire frem i Trondheim.
– Fotballspillere var annerledes på den tiden jeg spilte. Det er det ingen tvil om. Han er mer en fotballspiller, mens jeg var en kriger, påpeker den tidligere angrepsspilleren.
LES OGSÅ: FKH-profilens klare dom: – Drita dårlig!
David Nielsen la fotballskoene på hylla i 2011, og er for øyeblikket trener for den danske klubben AGF Aarhus. Han har fulgt den norske ligaen med argusøyne helt siden han forlot landet på jakt etter forsterkninger.
– Det er veldig aktuelt med tanke på den jobben jeg har i dag. Jeg følger veldig mye med på skandinavisk fotball, særlig den norske som er en god plass for de yngre spillerne.
Artikkelen fortsetter under videoen:

Fra Ingebrigtsen-sparking til nachspiel-kaos: Branns bekmørke uker oppsummert

Velger Norge fremfor Danmark

Pappa David Nielsen har selv spilt U-landskamper for Danmark. Også Noah har muligheten til å representere våre naboer i sør, men han har selv sagt at det blir Norge på han. Det har det 20 år gamle spisstalentet bestemt selv.
– Det valget er 100 prosent Noah sitt. Han må kjenne på hva som er best for han, sier Nielsen, før han forklarer årsakene bak valget av nasjon.
– Selvfølgelig har det vært en diskusjon hos oss, men det har ikke vært så aktuelt. Han har bare spilt på det norske U-landslaget, han har gått på skole i Norge og han har gode kompiser der.
LES OGSÅ: Bells Landslagskamerat har kommet for å imponere
Noah Jean Holm har representert Norge på ungdomslandslag fra U15 til U21. Han ble nylig tatt ut i Leif Gunnar Smeruds tropp til den kommende EM-kvalifiseringen.
Utviklingarenaen skal ha en stor del av æren for at Noah Jean Holm har briljert etter overgangen til Rosenborg, ifølge Nielsen.
– Mye av grunnen til at Noah er der han er nå, skyldes jobben som har blitt gjort på ungdomslandslagene.

– Det var deilig å sende «Palle» i pølseboden

Eliteserien
Tunge fravær på VIF-trening – utfryst stopper drillet i elleveren
I GÅR KLOKKEN 10:46
Eliteserien
Her forlater RBK-spissen treningen med skade
I GÅR KLOKKEN 09:44