BLOGG: Sarpsborg 08 har nærmest vært en eventyrhistorie siden klubben ble stiftet i 2008. Det startet i 2009 da man sensasjonelt slo storebror Fredrikstad FK i kvalifiseringen til Eliteserien. Laget tapte riktignok finalen mot Kongsvinger, men reisen hadde startet.
Året etter rykket man opp til Eliteserien, men rykket direkte ned igjen sesongen etter. Nærmest et kalkluert nedrykk da Sarpsborg tok en beslutning på sommeren om å ikke bruke penger man ikke hadde for å gjøre et desperat forsøk for å holde plassen. Hele tiden minnet på og styrt av klubbens verdier, der omdømme stod høyest av alt på dagsorden. Året etterpå, i 2012, rykket man igjen opp til eliten av norsk fotball etter å nærmest ha pulverisert motstanden i OBOS-ligaen.
Eliteserien
Har ikke vunnet på åtte kamper – nå forlenger trenerduoen kontrakten
22/09/2022 KLOKKEN 10:42
Klubben utviklet seg og tok et nytt steg for hvert eneste år som gikk. Fra å ha vært annerledesklubben der spillerne skulle jobbe vedsiden av å spille fotball, ble man heltidsprofesjonelle med stadig økende budsjett. I 2015 nådde man hele veien til cupfinalen, som man siden tapte. To år senere tok klubben en historisk medalje. Det samme året tapte man nok en cupfinale. Medaljen innebar også muligheten for spill i Europa.
Bloggen fortsetter under videoen

Kåret til månedens spiller: – Mye å takke lagkameratene mine for

Sommeren 2018 slo Sarpsborg 08 seg gjennom en haug av kvalifiseringsrunder som ble toppet med en bragd borte mot Maccabi Tel Aviv der man kvalifiserte seg for gruppespill, og lokale Ole-Jørgen Halvorsen ble den store helten da han satte straffesparket i sluttminuttene.
Sarpsborg 08 sjarmerte i Europa og satte en støkk i det ene topplaget etter det andre, og var nær et avansement fra en tøff gruppe i Europa League.

Tryllet med overganger

Det unike med Sarpsborg 08 var at man hele veien klarte å utvikle seg i takt på samtlige områder. Klubben var pregert av lojalitet der alle stod samlet bak hverandre. Administrativt vokste man seg sterkere og sterkere. Klubben bygde opp en enorm standing i nærmiljøet, og på rekordtid skapte man også en herlig tribunekultur. Sarpsborg valgte å investere en del av pengene som kom inn til å bygge opp fasilitetene rundt klubben for å kunne ta ytterligere steg, og kunne konkurrere med de aller beste i Norge hver sesong.
En av arkitektene bak den sportslige utviklingen i denne perioden var sportssjef Thomas Berntsen. Han tryllet opp den ene kaninen etter den andre, og man kunne til tider tro at han var synsk. Sigurd Rosted, Kristoffer Zachariassen og Jacob Glesnes ble alle hentet fra 2. divisjon. Nå er alle utenlandsproffer, og to av dem har spilt med flagget på brystet.
LES OGSÅ: Forren om exiten og nachspielet
Det ble krydret med noen afrikanske spillere, der Krepin Diatta ble selve symbolet på suksessen. Patrick Mortensen ble hentet fra en anonym tilværelse i dansk fotball og vokste frem som en av Eliteseriens beste spillere. Det ble hentet billig og solgt dyrt. Ja, det ble selvsagt noen feilkjøp, men suksesshistoriene var mange. Sarpsborg 08 bygde også opp kapital gjennom en spillerlogistikk som på det tidspunktet var best i Norge.

Et vendepunkt

2018 med europaspill ble selvsagt en historisk opplevelse for alle i og rundt Sarpsborg 08, men samtidig som det var det beste som har skjedd klubben, ble det også et vendepunkt sportslig. Klubben som nå hadde både kapital og fasiliteter til å ta ytterlige steg og utfordre de beste, ble i stedet et bunnlag. En klubb som nå flørter med nedrykk for tredje sesong på rad. Administrativt fortsatte man å ta steg, men sportslig gikk man rett i veggen.
Da må man spørre seg hvordan kunne det bli slik?
LES OGSÅ: Her er sommerens overganger i Eliteserien
Klubben hadde mer penger enn noensinne. Riktignok mistet man noen viktige spillere etter europasuksessen, men pengene til å erstatte disse fantes, og nå kunne man i tillegg hente fra en helt annen hylle en man tidligere hadde gjort. Den overgangen har klubben taklet særdeles dårlig, og mannen som står ansvarlig for det er han som tidligere ble genierklært; Thomas Berntsen.
De siste fem vinduene etter suksessen i Europa har klubben vært innvolvert i ca. 100 overganger inn og ut. Nå er det noen spillere som har gått frem og tilbake på lån, og noen yngre spillere som har forlatt klubben til fordel for lag i OBOS-ligaen eller lavere divisjoner. Dette er naturligvis helt greit så lenge laget utvikler seg i takt med utskiftingene. Når Sarpsborg 08 nå har blitt et bunnlag er det selvsagt alarmerende, og det er legitimt å stille et spørsmål rundt logistikken.
Derfor blir det umusikalsk når sportssjefen for tredje sesongen på rad og under den tredje treneren går ut og mener at spillerne presterer dårligere enn hva man kan forvente seg av dem, og at stallen egentlig er god nok for å kjempe mye høyere på tabellen. Det han også indirekte sier med disse uttalelsene er at Geir Bakke, mannen som gjorde underverker med 08, Mikael Stahre og Lars Bohinen i tur og orden ikke har klart å forvalte spillerstallen på riktig måte.
Dette er også trenere Berntsen selv har hentet inn. Nå spørs det om det ikker er på tide at sjefen selv ser seg i speilet og spør seg om pengene har blitt brukt riktig, og om stallen egentlig er så god som klubben skal ha det til.

Skyter på hverandre

Tidligere styremedlem og nåværende medlem av sportslig utvalg, Bjørge Øiestad går vel langt på vei i onsdagens Sarpsborg Arbeiderblad og bekrefter at stallen er feil sammensatt, og ikke god nok. Han sier at man får for lite poeng ut fra hvor mye penger man har brukt, og man bruker et for gammelt lag uten å ta nok poeng. Han sier at klubben ønsker å bygge om troppen og foryngre den, men samtidig at man nok en gang må tenke kortsiktig fremfor fokus på kultur og klubbutvikling.
Dette er en tropp man altså har brukt titals millioner på i overgangssummer, sign on fee og høye lønninger etter suksessen i Europa. Det må sees på som indirekte skarp kritikk til han som satt sammen denne stallen.
LES OGSÅ: Returnerer til Sarpsborg 08
Den meget dyktige og sindige daglige lederen Espen Engebregtsen som sjelden eller aldri stresser seg opp eller prater i store ord gikk også ut i lokalavisen denne uken. Der går han så langt og sier at klubben kan kreve radikale endringer, formasjonsendring og spillestilsendring. Med andre ord langt inn på hovedtrener Lars Bohinens område og mandat.
Alle disse uttalelsene kommer etter at klubben har blitt kritisert i byens lokalavis. Sarpsobrg 08, en klubb som tidligere har vært preget av ro og at de alltid står samlet, skyter nå rundt seg med kritikk mot hverandre for å forsvare seg selv og tilfredstille supporterne. Dette er første gangen jeg opplever dette siden klubben ble dannet i 2008, og det vitner om en klubb som er stresset og lar seg vippe av pinnen.
Lørdag kveld i flomlys er det ny kamp. Denne gangen er det ikke Europacupkveld med Besiktas som motstander, men en middelhavsfarer i Eliteserien, Strømsgodset. Kampen er dog langt viktigere og kan ikke bare definere høsten, men også klubbens fremtid. Nå må ikke klubben la seg prege av omgivelser og sprike, nå må dem også huske på sine verdier og sin misjon, sammen for Sarpsborg.
Eliteserien
Sønnen satt fast i Russland da krigen brøt ut: – Kjente godt på det
19/09/2022 KLOKKEN 09:41
Eliteserien
Inne i landslagsvarmen etter drømmesesong: – Befriende at vinduet er stengt
16/09/2022 KLOKKEN 14:30