Populære sporter
All sport
Vis alt

Mener erfaring er undervurdert: – Blir for dumt, svarer Eliteserie-trener

Andreas Hopen

Oppdatert 29/09/2021 klokken 15:57 GMT+2

De siste årene har flere unge trenere fått sitt gjennombrudd i norsk toppfotball. De kjemper i bunnen av divisjonene. Arne Sandstø mener rutine er underkommunisert.

Jerv-trener Arne Sandstø

Foto: NTB

– For tiden er både erfaring og nettverk undervurdert. For fotball er ikke bare det som skjer på gressmatten, eller det å sitte bak en dataskjerm og analysere kampene. Det er så ekstremt mye mer. Dess tryggere og roligere treneren kan være, dess tryggere blir laget på banen, sier Jerv-trener Arne Sandstø til Discovery.
Den siste tiden har det kommet til flere unge trenere til toppfotballen. I sommer tok Eirik Kjønø (30) over Stabæk, Sindre Tjelmeland (31) fikk sjansen som hovedtrener noen måneder i forkant, først for Ull/Kisa, og senere Start. I snart tre år har Ole Martin Nesselquist (28) trent Strømmen i OBOS-ligaen.
Felles for de er at de er født på 1990-tallet, og at lagene deres sliter i bunnen av hver sin divisjon.
På samme tid har Kjetil Rekdal (52) tatt HamKam fra nedrykkskamp til tabelltopp i OBOS-ligaen, Arne Sandstø (54) har tatt Jerv opp i opprykkskampen og Geir Bakke (51) har overrasket alle med Lillestrøm denne sesongen.
Sandstø som har vært trener i norsk toppfotball siden slutten av 1990-tallet mener jobben som hovedtrener er vanskeligere og mer kompleks enn folk tror.
– Nå til dags er det mange som vil opp og frem, men de sliter hele gjengen. Det å være hovedtrener er ikke så lett som folk tror, selv om man er god på en PC. Man må bruke ekstremt mye tid på jobben, og ha en tydelig plan, sier Sandstø.
Eirik Kjønø (Stabæk) og Ole Martin Nesselquist (Strømmen) svarer lenger nede i saken. Discovery har forsøkt å snakke med Sindre Tjelmeland (Start), uten hell.
Sett denne?
picture

Tror ikke psykolog-grep vil redde Start

– Brutalt

Discoverys fotballekspert Tor Ole Skullerud har en lang trenerkarriere bak seg, hvor han blant annet har tatt serie- og cupgull med Molde. Han er langt på vei enig med Sandstø.
– Når det kommer til rutine og erfaring er jeg enig med Arne. Jeg kjenner meg veldig godt igjen fra da jeg begynte som trener, og gjorde det aller meste feil. Det å være fotballtrener er erfaringsbasert. Ro og trygghet i en gruppe starter hos lederen, og min erfaring er at man bygger opp den tryggheten over tid, ved å ha erfart både opp- og nedturer, sier Skullerud.
Han er glad for at unge trenere får sjansen, og mener de må kastes ut i det - og så får man se om de kan svømme. Men å ha første jobb i toppfotballen, det er ikke enkelt.
– Det er brutalt. Det er en bratt læringskurve. Selv gikk jeg en lengre vei, via mindre klubber under det store presset, og det hadde jeg god nytte av, men det finnes ingen fasit. Men jeg tror på å først hente erfaring fra et miljø hvor man får ro og fred, sier Skullerud.
picture

– Kun én ting er verre, nemlig å sette han ut i «skauen» som nyfødt

– Blir for dumt

Stabæks hovedtrener Eirik Kjønø synes det er synd at Arne Sandstø snakker ned unge trenere.
– Det første jeg tenker er at det blir for dumt å sette unge trenere i bås, og si at man må ha erfaring for å vise trygghet. Erfaring er viktig, men det er langt fra alt. Treneryrket er mye mer enn det, og det finnes mange veier til Rom, sier kristiansanderen til Discovery.
Han forteller at hans trenerteam har mye erfaring, og snakker både om Bård Wiggen, Petter Belsvik og Torgeir Bjarmann.
– Der har vi sikkert hundre års erfaring til sammen. Hovedtrener er viktig, men man er et team, fortsetter Stabæk-treneren.
Han mener det ikke er tilfeldig at Sandstø kommer med den kommentaren nå.
– I fjor var det Sandstø som var i bunnen av OBOS-ligaen, påpeker han.
Kjønø peker på at det finnes erfarne og unge trenere som både lykkes og ikke lykkes - både i Norge og internasjonal fotball. Han er også klar på at unge trenere alene ikke er løsningen.
– Jeg mener mangfold er positivt. Sandstø, Bummen (Bjørn Johansen, hovedtrener i Fredrikstad, journ.anm), Rekdal er alle i toppen av OBOS-ligaen, og gjør en veldig god jobb. Men det er ikke bare på grunn av erfaring. Jeg mener vi har godt av trenere fra 60-tallet, og unge trenere. Det gir forskjellige fiolosofier og bakgrunner, sier Kjønø før han fortsetter.
– Vi må bygge opp hverandre, i stedet for å sette hverandre i bås. Vi unge trenere må ha respekt for de som har vært med i gamet lenge, og har tusenvis av timer på feltet, avslutter Kjønø.

Topptrener som 25-åring

Den aller yngste hovedtreneren i toppfotballen er Ole Martin Nesselquist. Han tok over klubben fra Romerike før 2019-sesongen, bare 25 år gammel. Men på tross av sin unge alder - har han gjort som Skullerud: Tatt den lange veien. For Nesselquist har trent lag i alle divisjoner fra 4. til OBOS-ligaen.
– Det finnes ingen fasit, men jeg ville ikke vært min erfaring foruten. At jeg har gått veien fra 4. til der jeg er nå har vært en uvurdelig erfaring, sier Nesselquist som nå snart har vært hovedtrener i ti år.
Han forteller at «folk er folk» uansett nivå, og at ledelse er ganske likt, men problemstillingene er annerledes. I Trosvik måtte han motivere folk til å komme på trening, i Moss var det mer profesjonelt. Han har rykket opp, og rykket ned. Det kommer godt med når han nok et år står i kampen om fornyet kontrakt i OBOS-ligaen med Strømmen.
– Det ser jeg på som en fordel jeg har. Jeg har vært med på opp- og nedturer. Det gir ballast, sier 28-åringen.
Han er også enig med Arne Sandstø: Erfaring er viktig i treneryrket.
– Jeg har ikke i nærheten av samme erfaring som Arne, men jeg er enig. Det er viktig at vi som kommer opp setter pris på de som har erfaring, og lytter til de. Fotballen er tjent med at det både er unge trenere, og rutinerte trenere, sier Strømmen-treneren som også mener at trenere først og fremst må få jobber fordi de fortjener det, ikke fordi de har en viss alder.
Selv har han sparret mye med mer rutinerte trenere. Uten det hadde han ikke vært trener på toppnivå, mener han selv.
– Det har vært helt avgjørende. Jeg har søkt til de erfarne hele veien, og hadde ikke vært topptrener i dag hvis det ikke var for Geir Bakke, Per Mathias Høgmo, Erik Holtan og de der. Hadde ikke jeg hatt rollemodeller og diskusjonspartnere hadde jeg vært sjanseløs, avslutter Nesselquist.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame