SR BANK ARENA
Med 20 aldersbestemte landskamper og en spillestil som vekker oppsikt, med kvikke tyngdeoverføringer og blendende teknikk på små flater, kan det virke som fotball-Norge har hørt om han i mange år allerede. Men Sondre Auklend har enda ikke rukket å fylle 18 år og har bare to starter i Eliteserien.
Eliteserien
LSK-profilen tar pause fra fotballen: – Tabuet svinner hen
I GÅR KLOKKEN 20:24

Forbildet Furdal

Debuten for Viking fikk han seks dager etter å ha fylt 17 i seriepremieren mot Bodø/Glimt i juni i fjor, og totalt ble det 16 opptredener i Eliteserien. Likevel ble debutåret preget av mye sykdom og til slutt valgte Auklend å operere vekk mandlene på høsten, noe som kostet mye krefter og 5-6 kilo på kort sikt, men som han mener å få betalt for i år.
– Jeg er veldig glad for at jeg tok mandlene. Jeg har ikke kjent på noe tegn til sykdom i år, det har vært helt nydelig. Så tror jeg sjøl at jeg kan knekke noen koder i år. Jeg blir jo 18 i juni, men jeg stresser ikke med det, jeg vet det kommer og tror jeg kan ta store steg i år. Det er stor konkurranse i klubben og jeg må ta opp hansken, men jeg kan spille i alle de tre plassene bak spissen. Sånn sett er 4-2-3-1 helt perfekt for meg, sier Auklend.
En av kodene som kanskje må knekkes for spilleren som ble stående uten målpoeng på 319 spilleminutter i fjor, er å bidra mer foran mål. Veteran Kristoffer Løkberg er i kapteinsteamet og har mye positivt å si om Auklend, selv om han vegrer seg for å hylle talentet for mye.
– Han kan bli (årets gjennombrudd, red.anm), men det er en balansegang mellom å løfte ham og holde ham på jorda. Det er mange som sier til ham at han kan bli noe, men jeg passer på å si at det er mye å lære seg enda. Men ja, han kan bli veldig god. Jeg pleier å si at skal du bli best og komme deg ut så må du score mål og lære å skyte.
– Da nytter det ikke å ha Johnny Furdal som forbilde?
– Nei! Det er nettopp det, flirer Løkberg til Discovery i sola på SR Bank Arena.

– Må luke ut barnesykdommer

Det gir Auklend ham rett i, selv om den slepne, elegante 34-år gamle lagkameraten har et finterrepertoar den halvparten så gamle Auklend kan like.
– Jeg sa til Johnny i dag at jeg aldri klarer å slutte å gå på de skuddfintene hans. Men jeg får beskjed om å komme oftere til skuddmuligheter og å fyre av mer. Jeg føler meg god til å komme til skudd, men så kan det hende at jeg har den juniortendensen at jeg vil dra av en mann til. Jeg skal ta beskjeden fra «Løk» om å skyte litt mer, jeg tror det vil føre til mer målpoeng sjøl også, medgir han.
At han alltid har vært en fenomenal dribler har brakt ham langt gjennom oppveksten, men møtet med Eliteserie-fotball i 2020 ble en vekker.
– Jeg har alltid likt leken med fotball, på et juniornivå og barnefotball har det alltid vært mulig å dra av helt til man kommer fem meter fra mål, så skyte derfra, men det er litt annerledes i seniorfotballen. Det må skytes når du har muligheten for å få de målpoengene du vil ha, er analysen.

Unggutter vs poeng

Unggutten har turt å ta større plass på Vikings treninger denne vinteren og våren, og er i likhet med Harald Nilsen Tangen, en spiller trener Morten Jensen har planer om å få mer ut av i 2021-sesongen.
– Begge to er spillere vi har stor tro på i Viking. Alderen avgjør ikke om de får spilletid, er de 17, 25 eller 32 er ikke av betydning. Men alt tyder på at Nilsen Tangen og Auklend har noe de ønsker å bevise i Eliteserien i år, sier Jensen til Discovery.
– Arsené Wenger sa at man betaler for talentutvikling ved å tape poeng. Er dere rede til å gjøre det i år, for å gi tenåringer som Auklend spilletid?
– Jeg husker han sa det, vi ønsker å spille med unggutta hvis de er gode nok. Men vi kommer ikke til å spille en unggutt over en etablert spiller. Men: Vi er jo en selgende klubb, så vi er avhengig av å lykkes med unge spillere og videresalg så lenge vi ikke spiller jevnlig i Europa-cup, bedyrer Jensen.

Fikk korona tett på

For Auklend har helseplagene knyttet til mandlene blitt borte, men han er som alle andre fotballspillere nødt til å ta store hensyn på hjemmebane for å ikke bli smittet. I mars fikk han seg et skremmeskudd.
– Faren min fikk korona, men siden jeg har skilte foreldre og jeg bodde hos moren min den uken, og det var seks dager siden jeg hadde sett ham sist, så slapp jeg unna. Men så hadde broren min sittet i bilen med ham, så da måtte jeg vente litt med å komme på trening til broren min fikk svar på test og alt var greit, forklarer han.
– Ellers går det fint, det er ikke det mest kjekke livet utenfor banen for tiden, men jeg er veldig glad for å være her og kunne spille fotball og ha miljøet i garderoben. Mamma og pappa er veldig flinke til å ta hensyn til at de har en sønn som ønsker å ta fotballen seriøst. De tar forholdsregler og gjør sitt for at jeg kan holde på med mitt, det er jeg takknemlig for, sier Auklend.
Eliteserien
Knutsen om det potensielle rekordkjøpet: – Jeg har lyst til å ta en prat med han
13/08/2022 KLOKKEN 08:11
Eliteserien
Kårer rundens verste og beste debut: – Som en klumpete LEGO-figur
08/08/2022 KLOKKEN 07:33