"Her er det bare å få lagt kunst, for gress kan vi overhodet ikke", skrev Yaw Amankwah på Twitter mandag kveld.
Midtstopperen tar til ordet for at treningsforholdene i Stabæk er langt fra optimale.
Eliteserien
LSK-profilen tar pause fra fotballen: – Tabuet svinner hen
15 TIMER SIDEN
– Vi har trent her færre enn ti ganger i år, og så skal vi bli målt på hva vi leverer på gress. Hvis ikke vi leverer på et underlag vi ikke får trent på, så er det vi som blir slaktet, sier Stabæk-spilleren til Discovery dagen etter twitter-meldingen.
Han forteller at han snakker på vegne av en frustrert spillergruppe i Stabæk.
Amankwah forteller at han foretrekker å spille på gress, såfremt banen holder god kvalitet.
– Det er å foretrekke, men vi må forholde oss til virkeligheten. Hvis det å spille på gress betyr at man aldri kan trene der, og det er en bane med dårlig og middels kvalitet må man erkjenne at dette ikke går, sier 32-åringen. Driftsjef for Nadderud Stål Bø svarer på kritikken nederst i saken.

Overrasket over kritikken

Hvis situasjonen skal fortsette slik den er nå, ønsker han kunstgress.
– Da hadde det vært bedre med en topp moderne kunstgressbane, sier Amankwah.

Berømmer kompisen etter storspill og landslagsdebut: – Han går jo på vannet

Den kritikken kommer overraskende på Stabæk-leder Jon Tunold.
– Nadderud er en kamparena, og slik har det vært siden vi flyttet ut fra Telenor Arena. Vi trener på kunstgress, og benytter gressbanen 1-2 ganger før kamp, alt etter hvilken årstid det er, sier Tunold til Discovery.
Han forteller at Nadderud deles mellom Stabæks herre og damelag, og at kapasiteten på banen er sprengt. Noe skifte av dekke i nær fremtid kan Stabæk-spillerne se langt etter.
– Vi skal skifte til kunstgress når vi bygger ny stadion, men det ligger ikke inne noe skifte av dekke før den tid, sier Tunold som er overraskdet over at dette ikke blir tatt internt.
– At det er så stor frustrasjon overrasker meg. Det har vært slik i ti år. Det overrasker meg også at dette ikke blir tatt internt, sier Stabæks daglige leder.

Tok bronse med denne løsningen

Nadderud Stadion er et kommunalt anlegg, og Amankwah stiller spørsmål ved om kommunalt vedlikehold og toppidrett er forenlig.
– Hvis den gressbanen skal drives videre så er det et spørsmål om det kommunale og toppidretten lar seg kombinere. Å vedlikeholde en god gressbane er en egen kompetanse, og kanskje skal ikke kommunen gjøre dette. Se hvordan RBK og andre storklubber håndterer det, sier midtstopperen som kom til Stabæk fra danske Hobro i 2019.
Men Tunold forklarer at kommunen ikke har noe med saken å gjøre.
– Det er vi i Stabæk som har ansvar for drift og vedlikehold av banen, og vi har en driftsavtale med Skaaret/Holtsmark Golf. De har driftet den for oss så lenge jeg har vært i klubben, og de er flinke. De jobber også med golfbaner. Dette har ikke noe med vedlikehold å gjøre, men belastning, pressiserer Tunold.
Han forteller at situasjonen er lik i andre klubber. Han trekker blant annet frem Brann som trener på kunstgress til vanlig. I tillegg forteller han at Stabæk har levert gode resultater med den løsningen de har i dag.
– Vi har tatt bronse i Eliteserien og vært i gullkampen med de treningsforholdene vi har i dag, avslutter Tunold.

Greenkeeperen forstår frustrasjonen

Driftsansvarlig i Skaaret/Holtsmark Golf, Stål Bø er forelagt kritikken fra Amankwah. Han forstår at spillerne vil trene på gress, men Nadderud er ikke noe alternativ.
– Matta ser veldig bra ut, og da skjønner jeg at spillerne vil bruke den, men Nadderud er en kamparena, og den tåler ikke så mye mer enn det, sier Bø som forteller at Stabæk Elite herrer, kvinnelaget og Tyrving Friidrett bruker banen.
Greenkeeperen forteller at denne debatten kommer opp hvert år, og forteller at sammenligningen med Lerkendal ikke går an å bruke.
– Jeg var der oppe for tre uker siden. Du får ikke lov å trå på gresset utenom kamp. Det er strengt forbudt. De har egen treningsbane, i tillegg til kamparenaen. Det er én av grunnen til at den matta så bra som den er, fortsetter Bø.

Dette er Bohinens Sarpsborg 08-plan: Åpner for formasjonsvri

Han forteller at han og Stabæk-ledelsen har en overensstemmelse om at banen skal brukes til kamp, og trening før kamp, og sier at bruker de banen mer blir den ødelagt.
– Gress er levende, så du kan ikke trene så mye du vil, da blir det ødelagt. Og ønsker de kunstgress? Da spiller de en helt annen idrett enn fotball, sier Bø som med et glimt øye legger til at han er allergisk mot plast.
Bø snakker lenge og varmt om gressbaner, hvordan det hele henger sammen, når gresset gror, legger avleggere og mye mer. Til slutt forteller han at han gjerne skulle lært opp spillerne om gress.
– Jeg skulle gjerne lært de om når gresset gror, om sanding og vanning og det som er. Men når de hadde vært ferdig utlært, så hadde de vært pensjonerte. Ikke pensjonerte fotballspillere, men pensjonerte fotballeksperter i en eller annen bortgjemt lokalavis, sier Bø etterfulgt av en hjertelig latter.
Eliteserien
Knutsen om det potensielle rekordkjøpet: – Jeg har lyst til å ta en prat med han
13/08/2022 KLOKKEN 08:11
Eliteserien
Kårer rundens verste og beste debut: – Som en klumpete LEGO-figur
08/08/2022 KLOKKEN 07:33