Populære sporter
All sport
Vis alt

Kometen var lagkompis med Haaland: – Jeg var liten og teknisk, han var høy og tynn

Jonas Bergh-Johnsen

Publisert 26/08/2021 klokken 12:19 GMT+2

Noah Holm var liten og teknisk, Erling Braut Haaland var høy og tynn da de sammen slo Moise Kean sitt Juventus. For førstnevnte er målet å igjen spille sammen med fenomenet Haaland – denne gangen med det norske flagget på brystet.

Noah Jean Holm (Foto: NTB / Privat)

Foto: Other Agency

  • Se Viking - Rosenborg søndag kl. 18 på discovery+
LERKENDAL (Discovery):
– Da vi dro utenlands hadde vi med hospitanter. Vi var i Madrid og slo Juventus med Moise Kean på topp, sier Noah Holm og peker på lagbildet Discovery har med på Lerkendal.
Der kan man se 17 12-13 år gamle gutter ikledd Fyllingsdalens hvite overdel og lilla shorts. En gjeng som dro til Madrid på eliteturnering og slo selveste Juventus i 2013.
Det er åtte år siden, men det er først de siste ukene at det norske fotballpublikum er blitt ordentlig kjent med Rosenborgs ferske spiss. Som 20-åring har ikke Holm tilbragt mye tid i Norge de siste årene, med opphold i tyske RB Leipzig og portugisiske Vitória Guimarâes, men nå er han tilbake og 2-0-målet mot Odd satte en støkk i de fleste med plass i TV-sofaen.
Se video av målet her.
picture

RBK-talentet fikk sjansen fra start: Svarte med drømmemål

Men tilbake til 2013 og satsingslaget Fyllingsdalen.
Konseptet var enkelt: Far David Nielsen, sammen med Karl Kvile og Lars Atle Larsen, ville samle de beste ungguttene fra hele Bergen og omegn, i tillegg til å hente inn det ypperste av talenter fra Norge rundt til enkeltturneringer i utlandet.
– Det var pappa som starta det da vi var veldig unge. Jeg tror han ble litt lei av å se så mange gode spillere som spilte med spillere de ikke fikk god nok matching med til daglig. Så han plukket ut mange gode i bergensområdet og samlet et lag.
– Et skikkelig stjernelag?
– Ja, det ble det.

Stjernelag

I tillegg til de lokale ungguttene, som han selv, Halldor Stenevik, Emil Kalsaas, Sigurd Kvile, Enock Mwibma og Marthiniussen-brødrende, var det stadig vekk store talenter med FKF på turneringer i utlandet.
– Jesper Daland og Tobias Christensen var med her, i tillegg til Braut da, selvfølgelig. Også Kevin Krygård fra Haugesund var med, og vi hadde med Johan Hove en gang til Sverige, husker Holm – eller Noah, som det står på drakta hans.
picture

Lagbilde av Fyllingsdalen. Noah Holm er den femte spilleren fra øverst til venstre. Erling Braut Haaland er den andre spilleren øverst fra høyre (Foto: Privat)

Foto: Eurosport

Bergensavisen skrev om laget for to år siden.
Ikke alle i Bergen elsket den litt unorske tilnærmingen til talentsatsing, uten at det brydde far og sønn Nielsen all verdens. For kraftspissens utvikling har perioden med det hardt satsende Fyllingsdalen-laget betydd mye.
– Det har nesten betydd alt, at jeg veldig tidlig har fått sett de beste, hvordan de oppfører seg og å få spille turneringer av så høy kvalitet. Det setter jo spor, beskriver han.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Ny RBK-unggutt med praktmål: – Ren og skjær fotballkunst

Vokst seg stor og sterk

På bildet er Noah Holm en av de minste av vekst. Det kan man trygt si har endret seg, senest med maktdemonstrasjonen mot Odd søndag.
– Jeg var liten og teknisk på den tida. De var ett år eldre enn meg alle de gutta der, så jeg spilte på et nivå opp helt fra jeg var liten. Det var utrolig kult, vi reiste rundt på noen av de største turneringene mot de beste lagene i Europa, så vi fikk se hvor vi stod fra vi var veldig unge. Det er en tid jeg har veldig gode minner fra.
– Fyllingsdalen mot Juventus med Moise Kean høres jo unektelig rart ut?
– Ja, veldig rart ut, men det var sånn det var. Vi vant 2-1 over Juventus tror jeg faktisk. Jeg husker de hadde en gigantisk spiss, som også var veldig bra med ballen, men vi var veldig uredde og beit bra fra oss i alle de turneringene der. Det var et veldig, veldig bra fotballag.

«Tynne og høye» Braut Haaland

At Erling Braut Haaland også er med på bildet vekker unektelig nysgjerrigheten hos journalisten. Holm husker den ett år eldre superspissen godt.
– Du så han hadde noen utrolige ferdigheter, også var han veldig, veldig, veldig sulten, understreker 20-åringen.
Han legger til:
– Også var han veldig tynn på det tidspunktet, og ganske lang. Der har han utviklet seg veldig, men du kunne se at han hadde en mentalitet som du fremdeles kan se hver dag på TV. Han der skulle få det til.
– Så han var lang og tynn og du var liten og teknisk?
– Haha, ja, akkurat. Det har skjedd litt siden den gang. Fra du er 11-12 år så forandrer du deg.
  • Se Viking - Rosenborg søndag kl. 18 på discovery+
– Hvordan ser du for deg å spille med ham igjen, f.eks på landslaget?
– Det hadde vært gøy. Braut er der nå og jeg skal jobbe beinhardt for å oppnå drømmen min om å så spille for Norge. Jeg har fortsatt en lang vei å gå, det er tøff konkurranse og Norge har veldig mange unge, lovende spillere nå, beskriver Holm.
Holm uttalte seg til Nettavisen allerede for drøyt tre år siden om valget av Norge over Danmark som landet han ønsker å spille for. Selv om danskene utvilsomt fremdeles ligger langt foran Norge i køen i internasjonal fotball, mener RBK-spissen at noe er på gang her på bjerget.
– Det meste handler om at jeg føler meg mer norsk enn dansk, med hele skolegangen min i Norge. Også er det et pluss at det gror så godt her, det er så mange gode, unge spillere som jeg har lyst til å være med på, avslutter Holm.
Sett denne?
picture

Bernt oppsummerer: RBK-show, hat-trick og hyllest av bortesupportere

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Relaterte kamper
Reklame
Reklame