SR BANK ARENA (Discovery):
– 15 målpoeng i år, Yanni!
Eliteserien
Kårer rundens verste og beste debut: – Som en klumpete LEGO-figur
I GÅR PÅ 07:33
Det er Vikings nye trener Morten Jensen som spøkefullt roper i retning Yann-Erik de Lanlay. Treneren er ferdig med sitt intervju, nå er det kantspilleren som skal til pers med Discovery på tribunen på SR Bank Arena.
– Det er ambisiøst, man må ha noe å strekke seg etter, men jeg har ikke tenkt så mye på akkurat det, er de Lanlays kommentar til trenerens luftige ambisjoner for ham før årets sesong.

Må bryte en barriere

Og kanskje er det vel ambisiøst, for selv om kantspilleren på sine gode dager er så godt som umulig å håndtere for motstandernes forsvarere i Eliteserien, har han aldri bikket tosifret antall målpoeng i løpet av en ligasesong. Etter tre mål og seks målgivende både i 2011 og 2012, er det blitt mye tredje sist på ballen for de Lanlay.
Med andre ord må han bikke tosifret antall involveringer for første gang. Likefullt mener han Jensens tall ikke er urealistisk.
– Det er absolutt ikke urealistisk. Det er jo målpoeng jeg og vi måles etter, og det å servere andre er noe av det kjekkeste jeg kan gjøre på en fotballbane, sier han.
Saken fortsetter under videoen.

Tror årets RBK-utgave vil minne om Erik Hamréns

Nytt år, nye målpoeng skal erstattes

Viking er i ferd med å bygge et nytt lag med nytt trenerteam, nytt angrepsmønster, man skal bli bedre til å spille ut motstanderen i etablert og man skal på ny erstatte spillere som har vært viktige bidragsytere i målpoengkolonnene.
For selv om det kun er Yldren Ibrahimaj og Zymer Bytyqi av nøkkelspillerne som har forlatt klubben gjennom vinteren, er det to markante, offensive spillere som er borte. Dermed hviler det mer ansvar på de Lanlay til å ta opp hansken.
– Det er ikke noe problem, de samme spørsmålene kom i fjor, da Zlatko (Tripic) og Kristian (Thorstvedt) forlot oss. Det kommer alltid fram nye spillere som vil by på seg seg sjøl, vi har en bra og ambisiøs tropp, så det er ikke noe vi tenker så mye på, svarer 28-åringen.

Peker på kollektivet

I fjor uttrykte riktignok gamletrener Bjarne Berntsen bekymring over hvem som skulle sørge for målpoengene etter at de to yndlingene forsvant, men det løste seg fint, særlig gjennom bidragene til Veton Berisha og Bytyqi, som virkelig steppet opp.
– Hvem i Viking tar rollen i år, slik Bytyqi gjorde i fjor?
– Jeg håper ikke det er én som tar over, men at vi gjennom spillestilen klarer å skape flere store sjanser. Skal man score mange mål så vil du gjerne ha et par «tap-ins», og det er gjerne spillestilen som leder fram dit. Så kan det være Ronaldo eller en Eliteserie-spiller, begge klarer å sette den i mål hvis du får servert den på blankt. Så mitt håp er at vi klarer å utvikle oss på den fronten, sier han.
Og nettopp her, i det å skape flere målsjanser etter spill mot etablert, er den enkeltfaktoren 28-åringen håper man får se Viking i størst utvikling i 2021.
– Jeg håper at vi som kollektiv er mer gjenkjennbare i måten vi spiller på og at vi med det klarer å skape flere og større sjanser gjennom en tydelig spillestil. Det å spille ut et lavtliggende lag er det vanskeligste i fotball og er noe vi må bli bedre på. Når lag kommer hit til Stavanger, legger de seg som regel dypt, så det er en nøkkelfaktor for oss. Så er det viktig at vi fortsatt er giftige på kontringsspill som vi alltid har vært, for det er en stor del av identiteten vår, beskriver de Lanlay.
Saken fortsetter under videoen.

Setter spørsmålstegn ved Glimt: – Overrasket om de slåss om gull

Skadeplaget driblefant

Så er spørsmålet hvor involvert han selv blir. For etter å ha spilt 30, 30, 23, 26 og 28 Eliteserie-kamper fra gjennombruddet i 2011 som 17-åring fram til og med 2015, året han meldte overgang til RBK og Kåre Ingebrigtsen på sommeren, har skader satt sitt preg på utviklingen til spilleren som fikk fem landskamper under Egil "Drillo" Olsen og Per-Mathias Høgmo i 2013-14.
I 2016 spilte han 17 av 19 kamper før korsbåndet røk i august. Det holdt ham ute til påfølgende sommer. Deretter har han hatt problemer med menisken og muskulaturen i låret, både på framsiden og baksiden. I Trondheim ble det aldri flere enn 900 minutter med seriespill i 2017, -18 eller -19, men heller mye frustrasjon og mange innhopp.
Da han kom til Viking skulle han bygges opp igjen fysisk etter flere sesonger med trøbbel. Så satte en hamstringskade stopper for seriestarten i juni, og de Lanlay måtte stå av de ti første kampene for siddisene i comebacket i sørvest.
Deretter løsnet det skikkelig for de Lanlay utover høsten, som noterte seg for to mål og fem målgivende på de 19 opptredenene han fikk. Å være involvert i så si alle kamper over lenger tid har han ikke vært siden våren 2016, og vingen viste gryende form.

Strekkskadet i oppkjøringen - igjen

At han nå har vært ute med en ny strekk på baksiden av låret siden internkampen 24. februar, vekker naturligvis bekymring, tatt fjoråret i betraktning, men de Lanlay er positiv.
– Nå har sesongen vært utsatt så det har ikke vært noe poeng å rushe noe som helst, men jeg sikter på å være tilbake så raskt som mulig, sier den nå friskmeldte vingen som er tilbake i full trening.
– Hvordan har strekken holdt deg tilbake i våres?
– Jeg føler jeg ligger bra an, jeg var med i store deler av oppkjøringen og kroppen kjentes veldig bra ut. Så var jeg uheldig og fikk en liten strekk, men det er ikke noe som skal plage meg, jeg har kommet tilbake fra strekk tidligere. Den sitter i hamstringen, men sitter i et annet område enn det jeg har hatt før, så det er ikke helt gjenkjennbart, forklarer han optimistisk på vegne av 2021-sesongen.
Lørdag spiller Viking sin første treningskamp for året. Det er en nær skadefri tropp som mønstrer på, Sondre Bjørshol og Johnny Furdal er de eneste som må stå over, melder Morten Jensen.
Eliteserien
Ble matchvinner i debuten fra start – får terningkast fire av sin nye sjef
I GÅR PÅ 06:28
Eliteserien
Reagerer på tilrop fra barn i 12-årsalderen: – Vi må ha en holdningsendring
I GÅR PÅ 19:38