– Det har eksplodert litt, det har jo det. Jeg har fått masse gratulasjoner og masse fine tilbakemeldinger, så det har vært noen veldig artige timer.
Det sier Jerv-keeper Øystein Øvretveit til Discovery dagen etter kvalikfinalen mot Brann.
Eliteserien
Gauseth oppsummerer: Wahlstedt-hyllest, røde kort og heltent Sæter
27/06/2022 PÅ 15:14
Å kalle Øvretveit en keeperhelt etter kampen mot Brann er nærmest en underdrivelse. Bergenseren reddet fire straffespark der to av de kom i ordinær tid. I tillegg hadde keeperen til Jerv flere viktige redninger da Brann presset på.
– Selvfølgelig er det deilig å få en god kamp i en så viktig match. Det er ingenting som er bedre enn det. De foran meg har gjort en enorm jobb gjennom hele sesongen, så det var fint at jeg også kunne være med å hjelpe laget nå som det gjaldt, sier 27-åringen ydmykt.
LES OGSÅ: Uslepne diamanter sørget for historisk opprykk – slik finner Sandstø gull i utlandet

Takker kona

Jervs trener Arne Sandstø lot seg også imponere av keeperens prestasjoner på onsdag. Han mener at Øystein Øvretveit har tatt store steg, og tror det skyldes en hendelse i privatlivet:
– Det er en historie bak hvordan man ser på de forskjellige spillerne. Øystein har fått et stempel på seg at han alltid har vært en god keeper, men han gjør noen enkle feil. Han har liksom fått det stempelet, men etter å ha kommet fra et litt variabelt fjorår, har han jobbet veldig godt med både hodet og fysikk. Jeg tror han har hatt godt av å gifte seg og han har fått trygghet og ro i livet sitt, som igjen har gjort at han har vært mye mer solid i år. Det han gjør i går med å redde fire straffer er helt vilt. Det er en stor, stor prestasjon, sier Sandstø.
På spørsmål om det kan ligge noe i uttalelsene fra treneren, er svaret klokkeklart.
– Jeg vet at det ligger noe i det. Kona mi er min sterkeste støttespiller. Når hun er så god og støtter meg, så viser det seg igjen på banen. Det er ingen tvil om det.
– Så hun skal ha en ekstra takk for at Jerv rykket opp?
– I hvert fall for min del. Det må jeg bare si.
Saken fortsetter under videoen.

Her sender han Jerv til Eliteserien

Føler med Brann

Kontrasten er stor fra 2014. Sist gang Brann rykket ned, stod Øvretveit selv i mål for rødtrøyene. Brann tapte 0-3 mot Mjøndalen, i en kamp der Øvretveit ble totalslaktet av lokalpressen.
Bergens Tidende ga sisteskansen en ener på børsen. Nå fikk han sin revansje, men skuddstopperen i gult og blått erkjenner at det var en merkelig opplevelse å sende ned gamleklubben.
- Selvfølgelig er det en litt mer spesiell situasjon enn om det hadde vært en annen motstander. Men når man er i den situasjonen og man har vært med i dette gamet så lenge, så kan man ikke la seg selv bli for påvirket.
Øystein Øvretveit har vokst opp som Brann-supporter, og skulle gjerne sendt ned en annen klubb enn gamleklubben.
– Etter kampen er det en eufori i det å rykke opp, men så er det en liten bismak at du måtte gjøre det mot klubben du er oppvokst med, alltid heiet på og er veldig glad i. Det er kjipt at Jerv sitt opprykk måtte komme på Brann sin bekostning, men sånn er fotballen. Når ting er som de er og folk spiller der de spiller, så kan man ikke tenke for mye på det.
LES OGSÅ: Nådeløs dom etter skandaleåret: – Branns verste år i fredstid
27-åringen er presiserer at han mye heller ville ha Jerv opp og Brann ned enn motsatt, og innrømmer at han våknet opp med en litt bedre følelse denne gang enn sist han stod en kvalikfinale om en plass i Eliteserien.
– Nå går vi bare rundt og svever på skyene. Det er en ubeskrivelig forskjell på de situasjonene her. Når du rykker ned, vil du egentlig bare grave deg ned og holde deg inne til sesongen starter.

Håper på å bite fra seg

Etter tiden i Brann ventet Nest-Sotra i to sesonger før turen gikk videre til Sandefjord. Der måtte han stort sett se seg fornøyd med benkeplass, og etter én sesong ble Grimstad bergenserens nye hjem.
Nå håper han at de gulblå kan bite fra seg i deres første sesong på øverste nivå.
– Jeg håper virkelig at vi skal få til det. Akkurat nå har jeg ikke tenkt for mye på hvordan vi skal løse neste sesong. Nå har vi vært for opptatt med å glede oss over at vi har kommet dit, men jeg tror at hvis vi leverer på et slikt nivå som vi har gjort i år, så tror jeg vi skal bite fra oss greit i Eliteserien også.
Med opprykket i boks får Øvretveit mulighet til å revansjere seg selv på toppnivå etter nedrykket med Brann for sju år siden.
– Som norsk fotballspiller, har du selvfølgelig lyst til å spille i den øverste divisjonen. Det er utrolig deilig at vi som lag og jeg som spiller har kommet dit nå. Det er veldig deilig og veldig artig at vi fikk det til. Med den avslutningen vi fikk, ville jeg ikke ha kommet til Eliteserien på noen annen måte, sier skuddstopperen til Jerv.

Hyller laget

Det er ikke bare forsvarsspillerne som Øvretveit ønsker å hylle etter bragden mot Brann. I en tropp med flere ulike nasjonaliteter og kulturer, er det likevel en harmoni få klubber kan matche, ifølge keeperen.
– Det samholdet vi har i gruppen er helt spesielt. Vi har en veldig sammensveiset gruppe med mange ulike personligheter, men alle de personlighetene passer så godt sammen at alle tilfører noe positivt til gruppa, både sosialt og på banen.
Den største årsaken til det mener keeperen er den innsatsen som Sandstø og resten av trenerteamet bruker før det kommer nye fjes inn.
– Det er ikke tilfeldig at det er de personene som er samlet i gruppa. Det er Arne og de andre i trenerteamet som har gjort et godt forarbeid og hentet de riktige typene, som kan bidra til at miljøet i gruppa er så bra som det er og at vi kan levere så bra.
– Det er ingen tvil om det. Det finnes veldig mange gode fotballspillere som har mislyktes fordi de ikke passer inn i en gruppe, så det å hente de riktige typene er viktig, sier Øvretveit.
Saken fortsetter under videoen.

Se det elleville dramaet fra da Jerv rykket opp til Eliteserien

– Fikk ikke puste

Det utspilte seg ville gledesscener da Shuaibu Ibrahim satte den avgjørende straffescoringen i kvalikfinalen. Selv var det i ferd med å svartne for Øvretveit etter 120 høydramatiske minutter.
– Jeg har ikke sett det intervjuet rett etter kampen ennå, men jeg tror ikke det gikk an å forstå så veldig mye av det jeg sa. Jeg holdt jo på å besvime, for jeg fikk ikke puste!
På bussturen hjem til Grimstad rakk de også en liten feiring av opprykket, selv om restriksjoner satte en demper på den virkelig store festen hjemme i Grimstad.
– Det ble ikke så mye russetid, men den bussturen hjem tror jeg er så nærme man kommer å rulle med russen. Vi fikk en solid busstur hjem, ler Øvretveit.
Se intervjuet med Øystein Øvretveit etter kamp her:

Keeperhelten i ekstase: – Jeg har ikke pust igjen!

Eliteserien
TV 2: Vålerengas keeper selges til Toulouse
26/06/2022 PÅ 20:52
Eliteserien
Presset vokser på Fagermo: – Trodde vi skulle være med helt der oppe
26/06/2022 PÅ 20:42