Det er snart tre år siden Flamur Kastrati ble hentet til Kristiansund som erstatter for Daouda Bamba som forsvant til Brann. Og selv om spissen med ti U21-landskamper for Norge har gjort nordmøring av seg, og ifølge Christian Michelsen har «KBK-DNA-et i blodet», kan det gå mot slutten på kjærlighetsforholdet mellom spiller og klubb.

Kan gå mot overraskende exit

Eliteserien
Henter tilbake poengplukker fra OBOS-ligaen: – Alltid hatt et mål om å komme hjem
4 MINUTTER SIDEN
Kastratis kontrakt går ut 31. august. En drøy uke før seriestart er det helt usikkert hva som vil skje framover.
– Dialogen er som den har vært hele veien, det er dialog. Vi prater om løsninger. Men fakta er at jeg har til 31. august. Hva som skjer i mellomtida kan jeg ikke si, det har jeg ikke noe svar på, sier Kastrati til Discovery.
Han utelukker ikke en overraskende exit fra Kristiansund allerede før Eliteserien sparkes i gang.
– Det vet jeg ikke. Men mer nei enn ja. Jeg vet ikke hva som kan skje, alt kan egentlig skje, jeg er jo Bosman snart. Men hadde jeg vært sportssjef i en annen klubb, hadde jeg ventet til en spiller var gratis, flirer han om sin egen verdi med kun fire måneder igjen av kontrakten med KBK.
Han har tidligere uttalt til lokalavisa Tidens Krav at han har beilere både på Østlandet og i Tyrkia. I fjor var hans tidligere klubb Strømsgodset på ham, mens også Stabæk og Sandefjord er på spissjakt.
– Har du dialog med disse klubbene?
– Jeg har kontakt med Bugge (Espen Bugge Pettersen, sportssjef i Sandefjord), vi er gamle lagkamerater og en jeg kjenner godt. Vi ringes innimellom. Men det er agenten min som tar seg av sånt, svarer han.
Saken fortsetter under videoen.

Seriestart Spesial: Kristiansund med Michelsen og Ulvestad

Familiære hensyn veier tung

Tidligere har 29-åringen snakket åpent om at det har vært et savn for den lille familien hans ikke å bo på Østlandet, nærmere storfamilien. Det er fortsatt av betydning.
– Det er som det har vært hele veien, men vi har det siste halvåret roet ned det at vi må tilbake til Østlandet for enhver pris. Vi ønsker som familie å leve godt og ikke ha stresset med framtiden hengende over oss. Om det da er her eller andre steder får tida vise. Vi prøver å holde hodet kaldt for å ta den beste avgjørelsen.
– Er du på utkikk etter en langvarig kontrakt for å trygge fremtiden?
– Det er helt opp til klubbene hva de tilbyr. Alle spillere vil ha langtidskontrakter for å ha kontinuitet i hverdagen, men så lenge familien trives, er jeg veldig fornøyd. KBK er en kjempefin klubb, men det er en totalpakke som skal klaffe.

– Ilden er tent i Flamur

Christian Michelsen, som tidligere har oppfordret kristiansundere til å tilby Kastratis hustru jobb for å få etablert familien i byen, er full av lovord om spissen som har vært en viktig brikke i KBK-angrepet siden hans inntreden i mørkeblått.
Treneren har full tillit til at Kastrati finner fram målscorerstøvlene igjen i 2021, etter et magert 2020 på den fronten.
– Flamur er revansjesugen til tusen, han har trent jevnt og trutt nå i vinter og ilden ser ut til å være tent. Det er bra å se. Han er en kar som har DNA-et til KBK i seg, han vet hva vi ønsker, sier treneren i Seriestart Spesial med Kristiansund.

– En viktig kontinuitetsbærer

Det Kastrati omtaler som dialog har ikke materialisert seg i et konkret kontraktstilbud foreløpig, sier KBKs relativt nye sportssjef Terje Wiik.
– Vi er i en fin dialog med Flamur og hans agent. Han og familien trives godt her i byen, men ingenting er avklart enda. Med under seks måneder igjen av kontrakten er det mye opp til Flamur om hva han ønsker i fremtiden. For oss er han en viktig kontinuitetsbærer og rollemodell for våre yngre spisser, sier Wiik til Discovery.
– Dialog sier du og Flamur selv, men det ligger ikke et konkret kontraktsforslag på bordet?
– Vi har noen avklaringer om hva som skal ligge til grunn i en slik kontrakt og dialogen er god, men det ligger ikke en kontrakt framme, nei, sier Wiik.
Han er trygg på at Kastrati starter sesongen i KBK, selv om det har vært interesse for spissen.
– Nå regner vi med ham. Det har vært henvendelser på ham fra både inn- og utland over tid, men per nå så er planen vår å ha en Flamur i fyr og flamme her denne sesongen. Vi satser heller på å forsterke oss med en angrepsspiller før sesongstart og regner med å ha på plass en til i løpet av en ukes tid, sier Wiik.
– Dere har hentet Brynjólfur Willumsson (som lander i Kristiansund fredag kveld), Agon Muccoli og til en viss grad Sander Kartum som alternativer i angrepsrekka og på kant. Når du sier en spiss til inn så er ikke det for å erstatte Kastrati?
– Nei, det er mer for å hente inn en etablert spiller i riktig alder som kan bidra som kontinuitetsbærer, slik Sondre Sørli var. Nå har vi bare Kastrati og Bendik Bye igjen i de rollene, vi ønsker å få på plass en til og er trygge på å få inn en vi har jobbet med over tid om ikke lenge.
Kastrati vil uansett lytte til hva fjorårets femte beste lag i norsk fotball har å tilby før han bestemmer seg, samtidig som han er ærlig på at han er åpen på tilbud fra andre klubber.
– For meg er alt interessant. Den som ønsker min kompetanse vil jeg bidra for, uansett hvor det måtte være. Det kan være det blir en ny kontrakt med KBK, som jeg alltid vil yte 100 prosent for. Det handler om å prestere på høyest mulig nivå fram til kontrakten min går ut.
Saken fortsetter under videoen.

Seriestart Spesial: Rosenborg med Åge Hareide og Stefano Vecchia

Mener tallene taler for seg

Siden overgangen fra Sandefjord har det blitt åtte Eliteserie-scoringer på Kastrati. Fire høsten 2018, fire i 2019-sesongen, mens fjoråret ikke brakte med seg noen nettkjenninger i det som ble et vanskelig år for ham personlig.
– Tallene viser hva jeg har gjort for klubben. Hvis du ser på historikken min, har klubbene jeg har vært i gjort det veldig bra. Jeg bringer med meg en vinnermentalitet som smitter det over på andre, bedyrer han.
Slik forklarer han hvorfor det har gått 33 seriekamper siden sist han fikk kjenne på smaken av mål, i 4-0-seieren over Mjøndalen i august 2019.
– Måten vi spilte på i fjor forteller mye om hvorfor Pelle (Amahl Pellegrino) scoret mye, mens jeg som falsk nier tok meg av mange av duellene. Min rolle ble å droppe ned, skape overtall og flikke baller på kantene inn bak forsvaret til motstanderen. I KBK legges det opp til å spille på de styrkene spillerne har, som ga mange bra konstellasjoner, forklarer han.

– Jeg er ingen Torgeir Børven

Som en hærfører i Kristiansunds presspill har han vært toneangivende, men selv om spillestilen kan ha gått utover målproduksjonen, beskriver 29-åringen seg som en spiss som ikke er avhengig av å score mange mål for å føle seg delaktig.
– Kan jeg bidra til målpoeng, er jeg fornøyd. Jeg kom meg lengre vekk fra mål i fjor mens andre kom nærmere. Så vet jeg at jeg blir målt på scoringer, men jeg har aldri vært en Torgeir Børven som har de største styrkene sine som en spydspiss. Jeg må være delaktig i spillet og være litt overalt, noe som kan gå på bekostning av mål for min egen del.
Likefullt, nå terpes formen inn mot seriestart – enn så lenge i KBK-drakt – og det hersker ingen tvil om at det vil smake med en scoring når den endelig sitter igjen. Dog har han ikke planlagt en feiring helt enda. Laget som helhet står uten mål på de tre treningskampene mot Ranheim (0-3), Molde (0-0) og Rosenborg (0-3).
– Den beste feiringa er ikke å feire i det hele tatt, å kjøre «cold face». Nei, det har jeg ikke tenkt så mye på egentlig, men jeg føler meg i god form og gjorde en god kamp mot Molde. Jeg føler vi er et lag som våkner når vi spiller om poeng, avslutter Kastrati.
Sett denne?

Zlatko-håp, Godset-ledere og Branns stopperkrise

Eliteserien
Ble signert før årets sesong – nå har han terminert kontrakten
02/12/2022 KLOKKEN 14:49
Eliteserien
Landslagsprofil klar for Bodø/Glimt: – Ville til det beste laget i Norge
02/12/2022 KLOKKEN 14:30