Etter søndagens 0-2 tap for Sandefjord ble Stabæk-trener Jan Jönsson kalt inn til et møte med Stabæk-ledelsen. Kort tid senere ble det bekreftet at 61-åringen var ferdig som trener i klubben med umiddelbar virkning.
– Det var ikke veldig overraskende. Det burde nok kjennes mer spesielt ut enn det gjør, men det kjennes OK, sier Jönsson til Discovery mandag morgen.
Svensken kjørte hjem til Halmstad søndag kveld. Han forteller at han merket murring hos styret allerede i januar.
Eliteserien
Haugesund-trio mister 16. mai-kampen
6 TIMER SIDEN
– Det har vært litt gjennom året. Allerede i januar merket jeg noe «knurring» fra styret. Og det dukket opp igjen etter de fire første kampene, sier svensken.
Da ba 61-åringen om et møte med styret.
– Det ble et godt møte. Stabæk har alltid vært en klubb preget av nærhet, men nå synes jeg avstandene var blitt for store. Jeg har alltid likt slike møter, hvor man kan forstå hverandre bedre, forklarer Jönsson.

Bekrefter flere møter

Styreleder i Stabæk, Espen Moe, bekrefter at det var møter både i vinter og etter tapet for Tromsø.
– Det var ikke murring fra vår side, men vi hadde en liten prosess etter dårlige resultater i fjor høst. Den endte med at vi hentet inn Eirik Kjønø, noe alle var enige om, sier Moe.
LES OGSÅ: Blir ny klubbdirektør i Start
Møtet fem kamper ut i sesongen var på grunn av de dårlige prestasjonene, hvor 0-3 tapet for Tromsø var utløsende.
– Det var en ærlig og åpen diskusjon om spillestil og en del andre ting. Vi kom med innspill, og hadde en god diskusjon om det, sier Moe som avkrefter at Jönssons stilling var oppe til diskusjon da.
Moe forklarer at ingenting har endret seg siden det møtet tidligere i vår, men kanskje nettopp derfor ble det et nytt møte på søndag.
– På et tidspunkt kan man ikke fortsette å se på dårlige prestasjoner over tid. Så vet vi at det ikke bare er treneren som er grunnen til at ting går dårlig, påpeker Moe som tar til seg det Jönsson sier om manglende nærhet i kommunikasjonen i klubben.
– Det er et resultat av at klubben blir mer profesjonell at man kommuniserer i linjer, men det har sine dårlige sider også, som vi har fått tilbakemeldinger på, så det skal vi evaluere, og jeg tar med meg de gode innspillene fra Janne, fortsetter Moe.
Discoverys ekspert mener assistenten er en brennhet erstatter for Jönsson. Se video her.

Mener assistenten er brennhet som Jönsson-erstatter

Snakk om medaljer

Jönsson tok over Stabæk 11. Juni for to år siden. Da lå Stabæk nest sist i Eliteserien med syv poeng på de første åtte kampene. Derfra og ut var de blåkledde det femte beste laget i Eliteserien, og endte til slutt med førti poeng.
Så bra gikk det, at daværende sportslig leder Inge Andre Olsen snakket om medaljer i møter med Jönsson.
– Ja, vi pratet om at Stabæk skulle fortsette å ta steg oppover på tabellen, men så kom korona, og Inge André forsvant. Etter det har det stort sett bare vært snakk om å bruke unge spillere, og ikke så mye fokus på resultatene, mener Jönsson.
Inn kom Torgeir Bjarmann som sportslig leder. Jönsson har ikke noe vondt å si om erstatteren til Olsen, som ble sportslig leder i Aalborg. Men mener det ble en del endringer.
– Men det er kanskje ikke så rart, all den tid Inge André hadde vært i Stabæk i mange, mange år, og da er det naturlig at den nye lederen kommer inn med sin stil, både på godt og vondt, fortsetter svensken.
Bjarmann har bare vært i klubben siden mai 2020, og synes det er vanskelig å skulle uttale seg om samtaler før hans tid. Styreleder Espen Moe og daglig leder Jon Tunold er derimot samstemte rundt det temaet.
– Hvor mange unge spillere Stabæk skal bruke, er alltid en diskusjon hos oss, og så er det riktig at arbeidsvilkårene til Janne ikke blir bedre når vi selger ut spillere, men vi må hele tiden balansere det opp mot økonomi, sier Moe som ikke mener at ambisjonene og tankene har endret seg den tiden Jönsson har vært i klubben.

Frustrert

I 2020 ble Stabæk på ny nummer åtte i Eliteserien, men Jönsson følte på en frustrasjon. Spillere ble solgt for, som han sier selv, rundt 160 millioner kroner. Men det var ikke rom for å erstatte dem.
– Stabæk er en selgende klubb, og det har jeg forståelse for. Men jeg savnet en strategi. Da man solgte Hanche-Olsen (gikk til Gent i 2020, journ.anm) så burde man hatt klar en erstatter. Man blir ikke en kjøpende klubb bare fordi man re-investerer noe av overskuddet, mener Jönsson.
– Har det vært frustrerende at det ikke har blitt forsterket, når du som trener blir målt på resultater?
– Ja, det kan du si. Men samtidig tror jeg den stallen vi har i dag er god nok til å holde seg, så lenge man kan holde de rutinerte spillerne skadefri. Men jeg har ønsket en erstatter for Franck Boli siden 2019, og det har man enda ikke landet, sier Jönsson.
Daglig leder Jon Tunold har vært i klubben i mange år. Han kjenner seg igjen i tallet til Jönsson, men presiserer at det strekker seg over flere år enn svensken har vært trener i klubben. Han påpeker også at det ikke er netto sum inn til klubben, men at agenter, tredjeparter og videresalgsklausuler spiser opp deler av det. Han vil ikke gå i detalj på tallene.
Sportslig leder i klubben, Torgeir Bjarmann snakker om en vanskelig periode det siste året.
– Nå har jeg vært ansatt her siden mai 2020, og det har vært vanskelig med korona. Når det gjelder Hanche så erstattet vi han på kort sikt med Valsvik, og nå er det Pignatel som spiller i den posisjonen. En ung lokal spiller, sier den sportslige lederen.
Han forstår Jönsson sine betraktninger rundt det å ha spillere klare når de man selger, men sier det handler om økonomi.
– I en ideell verden hadde vi hatt de spillerne klare, og det er noe vi streber etter. Men i en mindre klubb, med mindre økonomi, som Stabæk er, blir det vanskelig å få til. Så er Stabæk en ungdomsklubb, og det skal alltid gjøres plass til dem. Vi kan ikke bare hente inn rutine for å dekke opp hullene, forklarer Bjarmann.

Største budsjett på lang tid

Tunold mener det strategisk sett står bedre til enn på mange år.
– Jeg har vært her noen år nå, og vi har vel aldri stått bedre på det feltet. Det har ikke stått på viljen til å re-investere, men det har vært utfordrende å hente spillere på grunn av korona. Men umulig har det ikke vært, så kanskje er det flere av oss som burde gjort det litt bedre, sier den daglige lederen.
Tunold forteller derimot at Stabæk bruker mer penger på sport nå enn på mange år.
– Sportsbudsjettet vårt i år er det største siden vi forlot Telenor Arena. Vi har investert mye penger i trenerteamet, spillerlønninger - i tillegg til at vi har kjøpt et par spillere, det pleier ikke vi å gjøre, sier Tunold og refererer til blant andre Simen Wangberg og Sammy Skytte.
Tunold mener stallen i år ikke står tilbake for den de hadde i fjor.
– Vi har solgt Hanche-Olsen og Emil Bohinen, men har fått inn Simen Wangberg, og Pignatel har tatt store steg. På midtbanen har kanskje ikke de etablerte spillerne levert som forventet, men stallen i år mener jeg ikke er noe dårligere enn i fjor, forklarer den daglige lederen.
Tilbake i Halmstad sitter Jönsson. 61-åringen har ikke fremtidsplanene klare, men nå skal han gjøre det han sa han skulle da han kom tilbake fra Japan i 2019.
– Nå skal jeg nyte sommeren i Halmstad. Det har jeg ikke gjort siden jeg var skolegutt. Da får jeg nyte den fine byen og strendene, og bruke tiden til å reflektere litt. Det er kanskje ikke så dumt, sier Jönsson.
Men en retur til trenergjerningen utelukker ikke den rutinerte treneren.
– Det skal man ikke utelukke. Men det er vanskelig å si hvor og når, avslutter den forhenværende Stabæk-treneren.
Eliteserien
Skadeproblemene fortsetter for Molde – nøkkelspiller ute i to måneder
11 TIMER SIDEN
Eliteserien
Juvelen letter på sløret om skaden og utlandet: – Ser fram mot mange gode år
I GÅR PÅ 11:09