Legger man sammen de to siste sesongene, er det nærmest et underverk at Mjøndalen fortsatt spiller i Eliteserien. I 2019 klarte Vegard Hansens menn seg på målforskjell med én fattig scoring. I 2020 lå de under i den avgjørende kvalikkampen med bare noen minutter igjen. Det er ingen tvil om at fotballgudene har vært på MIFs side de siste to sesongene.
Men det går ikke en tredje gang. MIF må utvikle seg for ikke å havne i bunn igjen. Skal bruntrøyene ta sted i norsk fotball, må de gi seg selv bedre forutsetninger. Per nå er de ikke konkurransedyktige på økonomi, og da rykker man ned til slutt.
De har også gått ut hardt før denne sesongen om at de skal satse mer på eget akademi og på sikt bygge en sterke økonomi gjennom salg av egne spillere. Det er helt riktig av MIF å stake ut en ny vei, så får vi se om de klarer å stå gjennom et vanskelig 2021. Treningskampene har i hvert fall vist tegn på bedre tider, og det de har gjort de siste vinduene er strategisk bra og har gått litt under radaren. Jeg tror MIF overlever igjen.
Eliteserien
Kårer rundens verste og beste debut: – Som en klumpete LEGO-figur
08/08/2022 PÅ 07:33

Overgangsvinduet

Mjøndalen gjorde egentlig to relativt gode vinduer i fjor med ressursene tatt i betraktning. Problemene var at troppen skrantet så mye at det ble nedrykksstrid uansett. Før denne sesongen har man erstattet Vetle Dragsnes med Nikolas Walstad, og det er etter forutsetningene en fornuftig signering.
Walstad har godt tempo og er god én mot én begge veier. Benjamin Stokke er en mer utpreget målscorer enn Sondre Liseth, og det kan være akkurat det MIF trenger.
Forventet startoppstilling (4-3-3): Makani - Sebulonsen, Nakkum, Solholm Johansen - Walstad - Twum, Gauseth, Sveen - Olden Larsen, Stokke, Brochmann.
MJØNDALENS FØRSTE FEM KAMPER:
Sandefjord - Mjøndalen, søndag kl 18:00 16. mai, Discovery+
Mjøndalen - Vålerenga, mandag kl 18:00 24. mai, Discovery+
Viking - Mjøndalen, torsdag kl 18:00 27. mai, Discovery+
Mjøndalen - Molde, søndag kl 15:00 30. mai, Discovery+
Bodø/Glimt - Mjøndalen, søndag 18:00 13. juni, Discovery+

Keeper - 6

Sosha Makani er blant seriens beste keepere og var til tider briljant i fjor. Han startet sesongen sensasjonelt bra, men var litt mer variabel utover og hadde en del blemmer. Bak Makani finner vi nye Idar Lysgård fra Skeid. De to danner et solid keeperpar.

Forsvar - 3

Mjøndalen var relativt gjerrige bakover sist sesong hvis vi ser på tabellplasseringen, men det er ikke bare firerens skyld. Laget var kollektivt gode defensivt. Stopperparet komplementerer hverandre godt, der Solholm Johansen er en meget god duellspiller, mens Nakkik holder mer i strukturen og spillet med ball.
MIF har mistet gode Dragsnes og erstattet ham med Walstad. En fornuftig signering, men det er en svekkelse. På den andre siden tok Syver Eriksen et sjumilssteg i fjor. Han vil være en viktig brikke når han kommer tilbake fra skade. På tampen av overgangsvinduet hentet de inn Sebastian Sebulonsen fra Viking på lån. Det er en fullgod erstatter. Bredden i forsvaret er tynt, det tåler ikke mange skader.

Midtbane - 5

Midtbanen er Mjøndalens beste lagdel. De forsterket den i løpet av fjoråret med Ole Amund Sveen og Isaac Twum. Sammen med Christian Gauseth blir det trolig trioen fra start, men det finnes også gode alternativer. Tonny Brochmann og Stian Semb Aasmundsen hadde begge brokete fjorårssesonger, og de ønsker nok å vise i år at de har kvaliteter til å prege Eliteserien.
Brochmann kan også benyttes på kanten, mens Aasmundsen har vært back i oppkjøringen. Martin Rønning Ovenstad er et alternativ. Legg til et par unggutter, med Erik Stavås Skistad i spissen, så har vi en fin Eliteserie-midtbane i Mjøndalen.

Angrep - 3

Denne lagdelen var sørlig i fjor. Mjøndalen scoret knapt mål. Naturligvis var ikke det bare angrepets skyld, men effektiviteten og kvaliteten var heller ikke god nok hos angrepsspillerne. Nye Benjamin Stokke blir livsviktig. Han er en mer utpreget målscorer enn det Sondre Liseth er. Fredrik Brustad går inn i sitt siste kontraktsår og har slitt med å innfri de store forventningene. Shaibu Ibrahim er ujevn og ingen klinisk avslutter.
Lars Olden Larsen så ut som en million i de første kampene i fjor, men falt som en stein utover sesongen. Kanskje kan en oppføring gjøre at han kommer tilbake på riktig spor. Brochmann og Rønning Ovenstad kan også bekle kantrollen. Det er fortsatt stor usikker i frontleddet, men med alle friske har Vegard Hansen noen alternativer å spille på.

Benken - 4

Mjøndalen har hentet fornuftig de siste vinduene og skapt seg en solid bredde i stallen. De mangler alternativer i det bakre leddet, men fra midtbanen og fremover har Vegard Hansen mange strenger å spille på.

Treneren - 5

Vegard Hansen er sammen med Dag-Eilev Fagermo sirkusdirektør nummer én i Eliteserien, men han er trener også. MIF har klart seg to sesonger på rad med et av de aller minste budsjettene. Det er en god prestasjon. Hansen er en som ofte legger opp taktikk etter motstanderen. Skal MIF ta et hopp på tabellen, bør de utvikle sitt eget spill. Det er nok Hansens største utfordring i 2021
Samlet sum: 26.

Nøkkelspilleren

Christian Gauseth
Denne er udiskutabel. Til tross for at han fyller 37 år og ikke blir raskere, er han selve hjertet i dette laget. Innflytelsen hans er helt ekstrem. Mjøndalen hadde rykket ned hvis ikke en halvskadet Gauseth hadde spilt den siste delen av sesongen i fjor.

Han får sitt gjennombrudd

Erik Stavås Skistad
Per nå er det storesøster og skiløper Kristine Stavås Skistad som er den mest kjente i familien, men Erik er på god vei til å etablere seg blant det norske fotballpublikummet. Ungutten spilte i 4. divisjon for to år siden, men er nå klar for å slå gjennom i Eliteserien. Han har en enorm løpskraft og et fotballhode som en 35-åring.

Salgsobjektet

Lars Olden Larsen
Olden Larsen startet fjorårssesongen helt lysende, men dalte i prestasjonene utover. Han slet litt med forventningene. Nå har han fått en sesong på seg, og Olden har en forflytningsevne som er interessant for flere klubber.

Undervurdert

Ole Amund Sveen
Midtbanespilleren fikk aldri tillit hos Glimt, men for MIF har han vært svært viktig fra dag én. Sveen er en ærlig spiller med et høyt laveste nivå. En spiller som også bidrar med en del målpoeng fra sin midtbaneposisjon.

X-faktoren

Sosha Makani
Keeperen er nok en smule undervurdert og kunne like gjerne vært plassert under den kategorien. Makani er meget god og har vist at han kan stenge buret fullstendig i enkelte kamper. Kanskje er han den beste signeringen klubben har gjort de siste ti åra.
Eliteserien
Ble matchvinner i debuten fra start – får terningkast fire av sin nye sjef
08/08/2022 PÅ 06:28
Eliteserien
Reagerer på tilrop fra barn i 12-årsalderen: – Vi må ha en holdningsendring
07/08/2022 PÅ 19:38