10-6-8-10-7. Der har vi altså plasseringene for Vålerenga fra 2015 til 2019. Derfor var fjorårets bronse meget velkomment. Samtidig innebærer det større forventinger i år og Enga må for første gangen på lenge forsvare noe. Helst hoppe opp ett eller to steg på tabellen. Jeg tror Enga er nærmere gullet enn i fjor, men kommer til kort mot Molde og RBK.

Overgangsvinduet

Eliteserien
Kårer rundens verste og beste debut: – Som en klumpete LEGO-figur
I GÅR PÅ 07:33
Vålerenga fortsetter sine nye overgangsstrategi. Ut med kvantitet og inn med få spillere, men som kan ha påvirkning på laget. Layouni er selvsagt spennende og passer perfekt inn hos Fagermo. De hadde hatt bruk for en spiller som kan bekle både den sentrale midtbanen og stopperposisjonen. Kanskje kommer det på plass de siste dagene.

Vålerengas fem første kamper:

Vålerenga - Rosenborg søndag kl 20.00 på discovery+.
Brann - Vålerenga onsdag 12. mai kl 20.00 på discovery+
Vålerenga - Kristiansund søndag 16. mai kl 15.00 på discovery+
Mjøndalen - Vålerenga 24. mai kl 18.00 på discovery+
Molde - Vålerenga 27.mai kl 20.00 på discovery+

Keeper - 7

Ung keeperduo med Kjetil Haug og Kristoffer Klaesson og det er den yngste som har trenerens tillit. Haug hadde et par strålende innhopp i fjor og er et godt alternativ. Klaesson er dog ubestridelig ener og han ble bare bedre og bedre i fjor. Fortsetter han utviklingen denne sesongen vil han være en mann for større arenaer enn Intility. Han har all attributt som skal til. Reaksjonssterk som få, enormt tilslag. Må forbedre feltarbeidet og bli enda mer stabil, men det tror jeg kommer med erfaringen.

Forsvar - 6

Etter mye frem og tilbake signerte kaptein Tollås en ny kontrakt med hovedstadslaget. Tollås er fortsatt viktig for stabiliteten i forsvaret. Näsberg løftet seg sist sesong og danner et solid stopperpar med sunnmøringen. Backene Adegkugbe og Borchgrevink med solide sesonger i fjor, men de andre toppklubbene har bedre backpar enn Enga. Begge er best offensivt. Bredden er et kjempeproblem per i dag for hele forsvaret. Nærmeste til å erstatte stopperne per nå er Brage Skaaret og han har sett bra ut i oppkjøringen, men jeg tror denne sesonngen kommer for tidlig med tanke på å det kommer en 2006-gutt som heter Aleksander Hammer Kjellsen, han ble hente fra Bærums Verk før denne sesongen. Naturligvis kommer 2021 alt for tidlig, men merk dere navnet. En stopper som har hele pakken. Midtbanespiller Felix Horn Myhre er backup på begge backene.

Midtbane -8

Fredrik Oldrup Jensen er mannen som skal diktere spillet og være navet i spillet. En av hans store akilleshæler er at han sliter med småskader. Siden er det store spørsmålet om han er god nok til å styre en midtbane som skal ta gull. Det er en ny oppgave for Oldrup. Tidligere har han spilt på lag uten større forventninger og som ikke har vært en reell gullkandidat. Henrik Bjørdal var en av fjorårets beste signeringer. Han er som skapt for en indreløper-rolle i Fagermos 4-3-3. Osame Sahrahoui var en åpenbaring i fjor og en nytelse å se på. Han opererte mest som kant da, men med Layouni på plass vil han nok bli dratt ned som indreløper. Han må konkurrere med blant andre Odin Thiago Holm født 2003, som dessverre er skadd per dags dato. Tobias Christensen er hentet fra Molde og kanskje er det hos Fagermo han skal ta ut sitt potensial som indreløper.
I bakhånd finnes også Sakarias Opsahl som hadde en god sesong hos TIL i fjor og Felix Horn Myhre. Siden skal vi heller ikke lukke øynene for at unge Magnus Bech Risnæs født 2004 får spilletid denne sesongen. Han kan være en blivende maestro sentralt på midtbanen. Stor og god bredde i Engas midtbaneledd.

Angrep – 8

Det stinker suksess av Dønnum – Kjartanson og Layouni. En fremre treer som komplementerer hverandre perfekt. Her har fart, finesse, fysikk og smartness. Holder de seg friske og Layouni fortsatt har den sulten i seg, lukter det svidd av denne trioen. Bak dem finnes Henrik Udahl, ellers er det tynt og det må trolig møbleres om med å flytte opp midtbanespillere på kantene hvis det blir skader der.

Benken – 4

Enga har den tynneste stallen av topplagene og savner kvalitet på dekningene i det bakerste og fremste leddet. De er helt avhengige av å ha en skadefri stall for å kunne kjempe om gullet.

Treneren - 8

Dag Eilev Fagermo
Fagermo innfridde absolutt alle forventninger i fjor. Sirkushesten fikk hovedstadslaget til å fungere fra dag 1 og en bronse var nesten i overkant av hva de største optimistene hadde håpet på. Denne sesongen skal han forsvare noe og helst klatre et eller to steg på tabellen, men det takler mannen fra Akkerhaugen som ikke akkurat mangler tro på seg selv. Tenk om Enga hadde tatt gull. Det tror jeg nesten ikke Fagermo hadde tålt..
SAMLET SUM - 41

Nøkkelspilleren

Kristoffer Klaesson
Keeperen startet litt varierende i fjor, men vokste enormt under sesongen. Skal laget ta gull må Klaesson varte opp med storspill fra første serierunde.

Han får sitt gjennombrudd

Odin Thiago Holm
I fjor hadde jeg Sahrahoui under årets gjennombrudd og det ble full klaff. Denne sesongen tror jeg Odin Holm slår ut i full blomst. Vi så allerede i fjor hvilke kvaliteter han besitter. Bekymringen nå er hvor lenge skaden setter han ut. Jeg håper han er tilbake til høsten.

Salgsobjektet

Osame Sahrahoui
Han viste allerede i fjor sine kvaliteter. Frekk, uforutsigbar og skapende med ballen i beina. Har utviklet poengspillet og fortsetter han der han slapp er han naturligvis hett stoff på markedet. Alderen taler til hans fordel også.

Undervurdert

Henrik Bjørdal
Hvem er egentlig undervurdert hos Enga etter fjoråret. Unsong heroes som Näsberg, Borchgrevink og Bjørdal fikk alle sin dose oppmerksomhet. Men skal jeg plukke en så blir det Henrik Bjørdal. Ja, han var god i fjor og fikk en del oppmerksomhet, men havnet som oftest i skyggen av «trollgubbarna» Dønnum og Sahrahoui. Bjørdal var enorm da han kom og løftet Enga.

X-faktoren

Aron Dønnum
Dønnum kan skape ting på egen hånd med sin fart, fysikk og sine en mot en ferdigheter. Han trekker også ofte på seg to mann fra motstanderne og skaper rom fra sine lagkamerater. Begynte også å produsere poeng utover sesongen i fjor.
Sett denne?

Tabelltipset: Er Sandefjord like nederlagsdømt i år?

Eliteserien
Ble matchvinner i debuten fra start – får terningkast fire av sin nye sjef
I GÅR PÅ 06:28
Eliteserien
Reagerer på tilrop fra barn i 12-årsalderen: – Vi må ha en holdningsendring
I GÅR PÅ 19:38