• Se Lillestrøm - Sandefjord søndag klokken 17 på discovery+.
Én serierunde gjenstår av årets Eliteserie-sesong, og Sandefjord Fotball er i ferd med å bli en av årets store overraskelser i Eliteserien. Det var få som hadde troen på at blåtrøyene skulle holde plassen etter nok en sesong med store utskiftninger.
– Det var ikke det, bortsett fra de som hadde troen. Det var oss, og er det viktigste, sier daglig leder Espen Bugge Pettersen til Discovery.
Eliteserien
Gauseth oppsummerer: Wahlstedt-hyllest, røde kort og heltent Sæter
27/06/2022 PÅ 15:14
Sandefjord var av de aller fleste ansett som den største kandidaten til nedrykk før sesongen ble sparket i gang. Gjengangeren i medienes tabelltips var at Sandefjord havnet på 16. plass.
– Det var mange som var usikre og dømte oss helt nederst med veldig lite poeng. Det er litt loddet vårt siden vi er en liten klubb i Eliteserie-sammenheng med begrensede ressurser.
Trenerbytte og gjennomtrekk i spillerstallen sørget for at de fleste satte et stort spørsmålstegn bak laget.
– Til tross for sportslig suksess i fjor vi søker å fornye oss. Det er ikke alltid like logisk for alle, men det har passet oss godt. Jeg tror vi har truffet på en del av de beslutningene vi har tatt over tid, fortsetter den daglige lederen.
Sesongen har blitt en helt annen enn den de fleste hadde sett for seg. Før kampen mot Lillestrøm søndag kveld, har Sandefjord allerede sikret seg flere poeng enn de tok i fjor.
Espen Bugge Pettersen forklarer hvordan det nedrykksdømte laget tidvis har vartet opp med festfotball og imponert Fotball-Norge.
– Det handler om å bygge et kollektiv og få kollektivet til å henge sammen for å få resultater. Vi har også et trenerteam og en filosofi som er veldig opptatt av utviklingen av enkeltspillere. Ja, man skal utvikle kollektivet, men man skal også utvikle individene. Det er Hans-Erik Ødegaard og Andreas Andreas Tegström frontfigurer på. De har mye av den ballasten fra de trenergjerningene de har hatt tidligere. Det har vært en klar strategi fra klubb og for dem. Når man setter det i system, så utvikler man både enkeltspillerne og kollektivet. Da er sannsynligheten for at spillere blomstrer vesentlig høyere.
LES OGSÅ: Hele verden vil ha «QR-drakten»: – Aldri solgt så mange

Svar på tiltale

Etter sportslig suksess med Martí Cifuentes i fjorårets sesong, var det mørke skyer over Sandefjord sitt navn i spådommene da spanjolen forsvant ut dørene på Release Arena.
Mange hyllet den spanske treneren for hva han klarte å oppnå i hvalfangerbyen, og kritikken haglet da Sandefjord ikke forlenget med suksesstreneren.
«Isolert sett utenifra så er det et sportslig selvmord», «Bytter Sandefjord ut riktig person», «Sparer SF seg til fant med Cifuentes-exiten?». Det er alle eksempler på overskrifter som kom i kjølvannet av den saken.
– Når vi hadde sportslig suksess i fjor under Martí og velger å gå for noe annet, så er det ikke alltid at de sitter på like mye info med tanke på planer og fremtid hos hver enkelt. Det handler litt om hva vi trenger og hva som kler oss som klubb. Måten å spille på og måten å utvikle oss på er viktig, begrunner Bugge Pettersen.
Erstatterne ble Hans Erik Ødegaard og Andreas Tegström. Den relativt urutinerte duoen har vist seg å være en perfekt match for blåtrøyene.
Det er ikke tilfeldig, skal vi tro den daglige lederen.
– For to år siden, da de første ryktene om et mulig klubbskifte for Martí dukket opp, så satte vi oss ned og lagde et kriteriesett for hva vi ønsker og hva som kler oss. Fotball og fotballfilosofi er en del av det, men du har nødt til å ha en personlighet som treffer klubb og omgivelser også. Det er et viktig kriterie for oss.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Har alt i egne hender før skjebnekampen: – Stemningen er spent

– Kraft og vind i seilene

Med seier i søndagens kamp vil Sandefjord havne på en 9. plass og avslutte sesongen med fire poeng mer enn fjorårets suksessesong. Da endte de som nummer 11 på tabellen med 35 poeng.
Tidligere har Sandefjord vært et «jojo-lag», som til tider har kommet seg opp til øverste nivå, bare for å bli sendt ned igjen den påfølgende sesongen. Nå virker det som om Sandefjord har knekt koden for å finne den nødvendige stabiliteten for å overleve i Eliteserien.
– Nå kan jeg ikke svare på hvordan det var før jeg begynte i 2019, men det har blitt jobbet opp en ny og klar strategi for klubben som skal bygge dette fundamentet over tid. Den har vi vært tro og lojal mot i alle aspekter.
– Det er der man må starte, tenker jeg. Man må få hele klubben til å samkjøre i den strategien. Det er da man får kraft over sakene.
Sandefjord har tilsynelatende funnet det riktige sporet, og Bugge Pettersen tror de er helt avhengige av å fortsette på den kursen de nå har pekt seg ut.
– Vi merker det internt og rundt oss at vi har mye mer kraft og vind i seilene i det vi gjør. Jeg tror vi må begynne med å stake ut en kurs som er riktig. Den kan nok være litt ulik fra klubb til klubb, men når man først har valgt en strategien, så må man tørre å stå i den.
LES OGSÅ: RBK fortsetter trenerjakten: Eggen har snakket med Rekdal

Kan bli store utskiftninger

Til tross for sportslig suksess for andre år på rad, kan det nok en gang bli lange dager gjennom vinteren for å stable en sterk tropp til neste års Eliteserie-sesong.
Før neste sesong kan Sandefjord miste en halv førsteellever i Brice Wembangomo, Martin Kreuzriegler, Amer Ordagic, Vidar Ari Jónsson, Kristoffer Normann Hansen, Alexander Ruud Tveter og Erik Brenden, som alle er på utgående kontrakt. Disse spillerne står bak den største andelen av målpoeng i årets Sandefjord-tropp.
Bugge Pettersen sier at klubben har forsøkt å forhindre at nøkkelspillere forsvinner, men at det så langt har vist seg å være vanskelig.
– Fra å være avventende på å søke en del forlengelser, har vi vært tidligere ute i år uten at vi har lykkes så langt med det. Det handler selvfølgelig om det økonomiske handlingsrommet vårt.
– Vi er veldig trygge på at ingen er uerstattelige. Det er mange gode fotballspillere som er attraktive for oss som vi kan utvikle videre og gli fint inn i måten vi tenker på. På den ene siden så søker vi kontinuitet for store deler av den troppen vi har inn mot neste år, så vet vi at mekanismene i fotballen ikke alltid er sånn, legger den tidligere keeperkjempen til.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Eksperten tror bare én Eliteserie-klubb kan hente FFK-juvelen

Ikke bekymret

Den daglige lederen er forberedt på at flere av årets viktigste bidragsytere kan være på vei ut dørene.
– Da er vi på jobb med tanke på alternativer og se godt på dem. Sånn er dynamikken. Vi har ikke millioner å slå i bordet med til enkeltspillere. Da blir det sånn at mange vil se hvilke muligheter som er der, så er vi opptatt av at det er en grunn til at det er mange som har lyktes godt i år. Hovedgrunnen heter rett og slett Sandefjord Fotball
– Det er ikke en situasjon som bekymrer dere i ledelsen?
– Nei, egentlig ikke. Vi må bare bruke flere arbeidstimer.
– Vi søker jo kontinuitet. Det gjorde vi før denne sesongen også, og vi fikk ikke beholdt alle. Sånn vil det sikkert være inn mot neste sesong også, men jeg tror vi vil få et slagkraftig lag og en tropp som kan krige godt i 2022 også, svarer klubbens daglige leder.
Dermed kan det gå mot nok en sesong med flere spørsmålstegn før ballen sparkes i gang.
Espen Bugge Pettersen er forberedt på at det igjen kan komme kritikk.
– Den kommer sikkert. Det er en del av fotballen, så det er vi forberedt på. Men vi vet at vi har en jobb å gjøre.

Står på kanten av stupet: – Vi har egentlig rykket ned allerede, så vi slår nedenfra

Eliteserien
TV 2: Vålerengas keeper selges til Toulouse
26/06/2022 PÅ 20:52
Eliteserien
Presset vokser på Fagermo: – Trodde vi skulle være med helt der oppe
26/06/2022 PÅ 20:42