SR BANK ARENA (Discovery):
Vi skrur klokka tilbake til 1. juli 2020. Viking har fått en trå start på den vanskelige andresesongen etter opprykket. Femteplass og cupgull skal forsvares, men Bjarne Berntsen trøbler både med formasjonsjusteringer, skadetrøbbel og mange baklengsmål.
Eliteserien
Ønsket mer lønn – nå er nøkkelspilleren ferdig i klubben
24/11/2022 KLOKKEN 16:50
Ett poeng (hjemme mot Mjøndalen) og ti baklengs på de første fire kampene er status når Sandefjord kommer til Stavanger. Runar Hove er ute med det som viser seg å være en langvarig strekkskade. Axel Andresson er akkurat kommet tilbake etter ett år på sidelinja og så rusten ut i bortekampen mot Vålerenga tidligere i uka. Det er usikkert om han tåler en kamp til kun fire dager etter. Tord Salte er utlånt til Sandnes Ulf.

Overraskelsesdebutanten

Plutselig har Viking gått fra å ha god stopperdekning til å være i manko.
Berntsen bestemmer seg for å gi 19 år gamle Henrik Heggheim sjansen fra start, som den store overraskelsen i Vikings startellever.
I retur får han årets første seier, årets første smultring og en unggutt som belønnes med 7er på børsen i Aftenbladet, samt bestemannspremien av Discoverys kommentator Petter Bø Tosterud.
Heggheim, som grunnet pandemien ikke hadde fått spilt kamper med Vikings 2. lag hadde knapt spilt kamp siden høsten i forveien. Likefullt spradet han inn i siddisens startellever og så ut som han ikke hadde gjort annet. Det var en stor overraskelse og mektig imponerende for alle som overvar debuten.

– Det er helt sinnssykt!

Stopperkollega Hove husker den dagen og de påfølgende månedene godt.
– Jeg satt på tribunen og tenkte bare... Først fikk han være med på La Manga og presterte bra der. Så fikk han sjansen mot Sandefjord, og det han har prestert derfra er bare helt sinnssykt. Det som har imponert mest er at han har vært så vanvittig stabil til å være så ung, skryter Hove.
Strekkskaden han selv hadde pådratt seg holdt ham ute hele sesongen. Heggheim grep muligheten som åpnet seg med begge hender og startet samtlige av de 26 resterende kampene. Høyst uvanlig under Berntsen, som har likt å rotere på de fleste plasser på laget innimellom.
– Hvis Henrik fortsetter sånn som han gjorde i fjor så blir han solgt kjapt, det kan veldig fort hende. Den utviklingen han har hatt er bare helt fantastisk. Han blir han solgt fort og det sikkert for en betydelig sum også, mener Hove, som tar på seg speiderbrillene for en kort stund.

Overlater til agenten

At stopperen er imponert over den seks år yngre lagkameraten er i alle fall hevet over enhver tvil. Hovedpersonen sjøl tar gjerne i mot rosen, men har ikke så mye å si om en overgang allerede i år.
– Hehe, så kjekt, takk for det. Jeg har ikke så mye å si om det, egentlig. Jeg har en agent som styrer med sånt (Jim Solbakken). Det er ikke noe jeg har noe fokus på, men jeg tror ikke det blir i sommer. Tiden får vise. Jeg er Viking-spiller per nå, sier han.
Heller ikke trener Morten Jensen har tenkt til å slippe Heggheim riktig enda.
– Det er sikkert kjekt for Henrik å få skryt. Den godeste Hove skal nok få konkurranse om plassen uansett, flirer han.
– Vi regner med at han kommer til å bli solgt om han leverer på nivå eller bedre enn i fjor. Det er vanskelig å si når markedet er som det er, at de engelske klubbene handler så lite har kjempeeffekt på de klubbene vi vanligvis selger til, beskriver Jensen overfor Discovery.

– Har noe å leve opp til i år

Han er veldig fornøyd med det Heggheim har vist, men gir samtidig unggutten et visst press om å følge opp den gode debutsesongen.
– Henrik er seriøs og han tar fortsatt steg, men han har noe å leve opp til etter det han leverte i fjor. Det som er bra med Henrik er at han er mentalt veldig sterk i huet og vi tror at han kommer til å omfavne det at det kommer tilskuere på kampene, for han liker «kampen» for å si det sånn.
Selv beskriver 19-åringen kontrasten på inngangen til 2021 fra fjoråret på denne måten:
– I fjor var jeg ikke i a-lagstroppen. Jeg hospiterte, det er helt annerledes på den måten at jeg var med på en del treninger og den første turen til La Manga, men jeg var ikke fast med på styrketreningene for eksempel. I tillegg var det mange stoppere foran meg i køen. Nå føler jeg meg mye mer etablert, jeg prøver å ta mer ansvar enn jeg gjorde i fjor. Personlig har jeg fokus på å bygge litt mer muskler før denne sesongen
Per nå er han et klart førstevalg, i følge treneren.
– Henrik er den sikreste i 11ern av de tre etablerte stopperne vi har, bekrefter Jensen.

Tøff kamp om plassen ved siden av Heggheim

Det betyr at Hove og kaptein Viljar Vevatne kjemper en kamp om plassen ved 19-åringens side. Axel Andresson fikk ikke forlenget kontrakten med Viking og Tord Salte har kun et par måneder igjen av sin avtale med siddisene. Den kommer ikke til å bli forlenget.
– Viljar, Runar og Henrik er de tre som kjemper tøffest om de to posisjonene og det er med hensikt at vi lot Andresson gå. Sebastian Henriksen og Kristoffer Paulsen er begge to fremadstormende stoppere for fremtida, det er store og fysiske stoppere som kan ta opp arven, er Jensens beskrivelse av stoppersituasjonen.
Hove er klar til å ta opp hansken om plassen som Heggheims makker.
– Det er jo en plass til, så jeg skal i alle fall gjøre mitt for å spille der. Så det handler om å prestere. Jeg tror det er ganske jevnt og at det ikke blir tatt en avgjørelse der før rett før seriestart.
25-åringen ble hentet fra Florø etter 2018-sesongen og var tiltenkt en fast rolle i Vikings midtforsvar sammen med den robuste islendingen Andresson i Eliteserien i 2019. De to spøkte til og med om at de skulle betale penger til botkassa hver gang de tapte en hodeduell.

Opp- og nedturer for Hove

Slik gikk det ikke. Begge to måtte av med skade i seriepremieren mot Kristiansund og Andresson var ute i over ett år. Hove kom seg på beina og fikk en fin sesong, men fjoråret ble et mareritt med en strekk som satt i.
– Ja, hva skal jeg si? 2019 var et fantastisk år, jeg spilte masse og toppet det med et cupgull. 2020, tre kamper, ute resten av sesongen - fryktelig! Så nå får vi håpe 2021 blir et bra år. Det er deilig å føle seg skadefri og at kroppen responderer på god trening, oppsummerer Hove.
Sammen med unge Heggheim er de klare for å komme i gang med treningskamper.
– Det er veldig kjekt å endelig få det helt klart hva som skal skje, og ikke den uvissheten. Det ser jo bra ut på trening, det er lenge siden vi har spilt kamp så det blir sikkert litt kaos i starten, tror Heggheim.
Sett denne?

Sjeldent grep fra Norrköping – eksperten er skeptisk

Eliteserien
Ble hentet på korttidskontrakt i sommer – nå er han klar for tre nye år
24/11/2022 KLOKKEN 10:35
Eliteserien
Islandsk unggutt klar for Haugesund: – Stort steg opp
23/11/2022 KLOKKEN 12:26