Foto: Rosenborg Ballklubb
LERKENDAL (Discovery)
Eliteserien
Kårer rundens verste og beste debut: – Som en klumpete LEGO-figur
I GÅR PÅ 07:33
Sol. Skyer. Vind. Regn. Tendenser til snø. Repeat. Trondheim viser seg fra sin mest innbydende, vårlige side denne april-ettermiddagen. Discovery har satt opp en intervjustasjon utenfor Brakka på Lerkendal og nykommer Stefano Vecchia gjør seg klar for en prat.
Han får på seg mikrofon og en god, varm Rosenborg-jakke av pressesjef Jørgen Stenseth, omkranset av Åge Hareide som spør om svenskens musikkproduksjon og en utålmodig Per Ciljan Skjelbred som venter i kø og slenger med leppa i retning svensken.

Tilvenning til Trondheim-livet

Meldingene hagler fra både han og Hareide om livet på Tinder i Trondheim (Vecchias overgang til RBK ble avslørt av en kvinnelig supporter som fikk opp profilen hans på sjekkeappen den dagen han landet i Trondheim), sommerlåtene hans og korona-tiltak, Vecchia parerer så godt han kan og ler med.
Tonen er god, det er tydelig at 26-åringen har funnet seg til rette i trønderhovedstaden, selv om den folksomme intervjusettingen gjør det vanskelig å komme i gang.
Det, og det stadig skiftende været.
– Hva f... det her været, det var jo sol for et øyeblikk siden, sier Vecchia i det en TV-lampe ramler over ham, uten å gjøre skade.
Forrige lørdag var han endelig i aksjon for første gang i sort og hvitt i noe annet enn internkamp, venstrekanten og høyreback Erlend Dahl Reitan begynte å gå lei av hverandres repertoar og spillemåte etter x antall timer i duell mot hverandre på trening og i internkamper.
Mot Raufoss så man konturene av en svenske med nese for mål, for selv om det ikke ble nettkjenning den timen han fikk, var han stadig på hugget foran gjestenes mål. Pål André Helland har forlatt RBK, men likhetene til en kant som trekker inn i banen og fyrer av – rett nok fra motsatt side – kan man nikke anerkjennende til i Trondheim.
– Det er da også planen, forteller Vecchia.
– Åge vil få meg inn i banen, rettvendt, med en offensiv venstreback som fyller på, så det blir «jobbigt» for forsvarende lag. Vi vil stille spørsmålet der motstanders back må velge å slippe meg eller slippe vår venstreback, forklarer han.

Legger press på lagkompisen

Han er godt vant med et tilsvarende 4-3-3-system fra sin gode sesong i Sirius i fjor, der det ble 12 mål og sju målgivende på 26 kamper. Sammen med venstreback Axel Björnström dannet han en fryktet venstreside. Faktisk noterte backen seg for hele fem mål og sju målgivende i 2020.
– Det er et nytt lag og nytt system, så noe annerledes er det. Det er mer fram og tilbake, det er mer direkte og det går fortere framover i Norge. Men i Sirius var min venstreback veldig offensiv og de vil at «Joni» (Jonathan Augustinsson) skal være det samme. Kanskje han kan få seg fem mål og åtte assists, da? smiler Vecchia.
For lagkameraten, som aldri har hatt mer enn tre målpoeng på en sesong på junior- eller seniornivå, høres det ut som en solid utfordring, for responsen er litt lett latter og en hånd som klør seg i bakhodet.
– Det er mye poeng! Jeg tar gjerne det om du tilbyr det, da blir jeg veldig, veldig fornøyd. Det skal bli kult å spille med Stefano, forhåpentligvis kan han da gi meg noen enkle assists der jeg bare kan spasere ballen i mål. Jeg har aldri vært oppe på de sifrene der før, nei, men jeg vil tro at i rollen jeg får nå at jeg kan sørge for mer målpoeng enn jeg har hatt tidligere, smiler Augustinsson til Discovery.
Trener Hareide er klar over at han skal sette en helt ny venstreside for sesongen, men er full av lovord om Vecchia foreløpig.
– Jeg tror det kommer til å bli veldig bra. Vecchia har vært veldig god i de internkampene vi har spilt, en helhetlig spiller med godt blikk, gode avslutningsegenskaper – så det blir spennende å se ham enda mer i kamper som er mot noen andre enn egne lagkamerater framover, beskriver han.
Hvordan vil du se venstresiden din i aksjon i angrep?
– Mesteparten ligger på at backene skal skape bredde, mens Vecchia kommer på innsiden. Men jeg tror ikke vi skal avsløre for mye av hvordan vi tenker, Vecchia kan gå rundt også, svarer Hareide.

Må levere i storkampene

Discoverys ekspert Joacim Jonsson har full kontroll også på svensk fotball og lot seg imponere av det 26-åringen viste i Allsvenskan i fjor, men svensken har to innvendinger som kan tror kan komme til syne i løpet av sesongen:
– Vecchia er som aller best mot lagene rundt seg på tabellen (Sirius ble nummer ti i fjor, etter en svak avslutning på sesongen), da preget han kampene helt. Han var litt mer borte i storkampene, men herregud, han var god i fjor altså. Men spør ham om hvordan den tøffe treningen har vært i vinter, han har tidligere slitt med å slå gjennom grunnet skadeproblemer, er meldingen fra Jonsson.
For å ta prestasjonene i fjor først; der er ikke Vecchia enig med sin landsmann.
– Jeg vet ikke om jeg er enig med ham om det, jeg gjorde mål mot Malmø, Norrköping og Elfsborg, jeg var veldig bra hjemme mot Djurgården uten å gjøre mål. Så det er jeg ikke enig i. Det jeg vil si er at de første 24 kampene var veldig bra, både av laget og meg, da holdt vi høy kvalitet. I noen kamper ble det mål og assists, i noen ikke, men i spillet var vi stort sett gode og det er det viktigste.
Sirius tok kun tre poeng de siste åtte kampene og raste fra å kjempe om en plass i Europa til en 10. plass på tabellen.
– På slutten hadde vi en dipp, da hadde vi topplagene Malmø og Djurgården borte blant annet, da var vi ikke gode, men mye av dette handler om at laget er bra eller ikke, forhåpentligvis får vi en god sesong og da er det også lettere for individualistene å levere, mener Vecchia.

Svømmer for å avlaste

Hva gjelder skadeforebygging har han fått lov til å fortsette med et treningsopplegg han fulgte i Sirius, som har fungert godt og som sørget for å holde ham frisk og rask i 2020. Den dagen Discovery møter Vecchia var han ikke på trening med laget, men ingen fare, bedyrer han.
– I dag har jeg faktisk vært og svømt. Alternativ trening som jeg gjør i blant, så er det fotball de kommende dagene. Når jeg har mange dager på rad med fotball så kan det være fint med en dag med trening i vann, så rekker kroppen å hente seg inn igjen. Jeg kjenner ikke nå at jeg trenger det, vi gjør det mest for å bygge videre på erfaringene fra tidligere år.
Så dette er noe du har med deg fra Sirius?
– Ja, det var et konsept som fungerte og vi skal forsøke å bygge videre på det. At man ikke tar bort det helt, ingen kropper er like og forhåpentligvis holder jeg meg frisk.
Det har Hareide ingen problemer med, selv om han har kjørt et tøft regime denne vinteren med opptil tre økter om dagen.
– Stefano har hatt et alternativt opplegg i Sirius som har fungert veldig bra for ham, så da får han fortsette med det, sier Hareide.
Eliteserien
Ble matchvinner i debuten fra start – får terningkast fire av sin nye sjef
I GÅR PÅ 06:28
Eliteserien
Reagerer på tilrop fra barn i 12-årsalderen: – Vi må ha en holdningsendring
I GÅR PÅ 19:38