Etter de omfattende grepene fra myndighetene, som har truffet toppklubbene i Viken og omegn knallhardt, sitter klubbenes ledere rundt omkring på Østlandet litt forvirret.
Eliteserien
Kårer rundens verste og beste debut: – Som en klumpete LEGO-figur
I GÅR PÅ 07:33
Dag Lindseth Andersen, daglig leder i Strømsgodset, er én av lederne som har måttet håndtere den plutselige avgjørelsen fra regjeringen om nedstengning. Uten å påstå noe, trekker han fram at det kanskje er fort gjort for styresmaktene å glemme én ting.
– Først og fremst: Vi skjønner, som alle andre, at situasjonen i Norge er mer kritisk enn noen gang i denne pandemien. Men det er lett å tenke på fotball som kun underholdning, sier han til Eurosport.
– Glemmer regjeringen for eksempel antallet arbeidsplasser i toppfotballen?
– Jeg skal ikke påstå at de glemmer noe. Men det er nok fort gjort å overse at fotballklubber faktisk er store virksomheter, der veldig mange har sitt levebrød. Underholdningsdelen av fotballen er kun én side av det store bildet. Det er det nok lett å overse.

Fast bestemt på at fotballen kan fortsette

Han er hundre prosent innstilt på at toppfotballen på en forsvarlig måte kan fortsette med treninger fram mot den utsatte seriestarten, som nå er lagt til 1./2. mai.
– Vårt synspunkt er at vi skal kunne klare å trene under enhver smittesituasjon. Så lenge vi skrur til i protokollen etter de omstendighetene som er. Det mener vi virkelig, og særlig på bakgrunn av hvor lite smitte det har vært i fotballen det siste året.
– Så har det vært veldig lite smitte fra fotballen og ut til andre deler i samfunnet. Fotballen har all mulig erfaring fra fjoråret med å håndtere utfordrende situasjoner. Vi vil gjerne poengtere at dette har vi greid før, og vi greier det igjen, sier Lindseth Andersen.
Det er NFF og NTF (Norsk Toppfotball) som fronter klubbenes saker for regjeringen.
– Det eneste vi jobber for nå er å få til et unntak for oss. Vi mener det er mulig. Vi får ikke sagt stort direkte til regjeringen, men vi må bare jobbe hardt lokalt for å vise at vi klarer å håndtere dette i Drammen, så får styresmaktene forhåpentligvis med seg dette etter hvert.

Møter på kort varsel hele tiden

Den daglige lederen forteller om hektisk møtevirksomhet mellom både klubber og organisasjoner om dagen.
– Vanligvis har vi møter hver fredag med oppdatering på status. Men nå blir jo alt fortløpende framover. Det blir kalt inn til møter på kort varsel stort sett hele tiden.
Noen timer før han snakket med Eurosport, deltok han på en digital oppdatering med de andre klubbene.
– Det var et konstruktivt møte og en slags statusrapport for alle sammen så vi er samlet om virkelighetsforståelsen. Det hele kommer jo veldig brått på, så vi må jo samordne oss alle sammen så vi kan forholde oss til det. Ingen av oss har vel ennå fått helt klarhet i hva som skjer ennå, forteller han.
– Har du troen på at dette løser seg da?
– Jeg er alltid optimist. Samtidig er vi i en utrolig uviss situasjon. Man må bare håpe og tro.
Sett denne?

Her er ekspertenes OL-tropp: Har disse to i utfordrerposisjon

Eliteserien
Ble matchvinner i debuten fra start – får terningkast fire av sin nye sjef
I GÅR PÅ 06:28
Eliteserien
Reagerer på tilrop fra barn i 12-årsalderen: – Vi må ha en holdningsendring
I GÅR PÅ 19:38