DRAMMEN (Discovery):
– Jeg tror de som alltid har mislikt meg kommer til å savne meg nå. De innrømmer det kanskje ikke selv. Men jeg tror norsk fotball blir litt fattigere uten meg.
Christian Gauseth er i sitt sedvanlige selvsikre humør. Hjemme i huset i Drammen løper hunden Bentley ekstatisk rundt og bjeffer. Her forbereder 37-åringen seg på den første dagen i resten av hans liv. Livet etter fotballen. Livet etter det eneste han virkelig har kunnet identifisere seg med. Nå begynner noe nytt og spennende. Uten fotball, men med hans kjære Marie og den fire måneder gamle sønnen deres William.
Eliteserien
Ble signert før årets sesong – nå har han terminert kontrakten
8 TIMER SIDEN
Men først: la oss konkludere med Christian Gauseths ettermæle, nå som den omstridte veteranen er ferdig etter sesongen.
– Om jeg blir husket som en faen, så er det helt greit. Så er det sikkert greit med en pause fra meg for mange også, ler han.
– Men det viktigste for mitt ettermæle er egentlig at jeg vet det ikke var noe mer å hente. Jeg har virkelig lagt igjen alt der ute på banen. Det har vært en rekke operasjoner og jeg har kastet opp av utmattelse etter kamper. Det er ikke noe mer å gi. Det gir meg en ro. Dette var det jeg hadde, sier Gauseth rolig.
Se Gauseth svare på hans beste og verste dommere, fans, spillere gjennom karrieren:

Kårer beste og verste gjennom karrieren: Dommere, fans og spillere

Kommer til å forandre seg

Moldenseren er soleklar på at han har landet på riktig beslutning. Likevel vet han det blir tøft å miste det fotballivet innebærer:
– Absolutt alt. Bussturene til bortekamper. Turen til flyplassen etter seier hvor man sniker til seg en øl. Drittværet i begynnelsen av januar når du må ut og løpe og lurer på hvordan i alle dager dette skal gå. Sene høstkvelder under flomlys. Kameratskapet i garderoben. Absolutt alt kommer jeg til å savne.
Jeg snakker med 30 fantastiske mennesker hver dag. Praten går om alt fra OnlyFans til serier på Netflix og private problemer vi har i livene våre. Vi deler gleder sammen, men selvfølgelig mest sorger i Mjøndalen. Det at den delen blir tatt vekk fra meg er jeg mest spent på av alt.
– Spent - men er du også redd?
Nei. Jeg lever aldri livet mitt i frykt.
Gauseth forteller at det føles som kroppen stiller han et spørsmål hver morgen han står opp: Hvor mye lenger kan han klare å spille på toppnivå? Hver dag de siste årene har han landet på ja. Og han har fortsatt rundt 100 "ja" igjen, anslår han. Men 2021 har vært et særlig tøft år. Og svaret hans kommer snart til å bli nei.
– Jeg har et høyrekne som jeg ikke får bøyd ordentlig. Og har ikke det vært problemet, så har det vært strekker av forskjellige slag. Det har vært sykdom. Også tråkket jeg på en spiker, sukker han.
Forrige gang Discovery var hjemme hos Christian Gauseth, spurte vi om hans nye rolle som far kom til å forandre typen og personen han har blitt så velkjent for å være. Den gangen var svaret nei. Men om et liv uten toppfotball kommer til å forandre på mannen "alle elsker å hate"?
– Ja, helt klart. På hva slags måte vet jeg ikke. Men en enorm del av identiteten min er å bære nummer 11 på ryggen og ha kapteinsbindet rundt armen. Det er slik jeg ser meg selv og hvordan omverden ser meg. Her kommer det til å bli effekter som jeg ikke er forberedt på. Det vet jeg. Så må jeg bare lete etter gode erstatninger for det savnet som vil dukke opp. Det tror jeg at jeg skal få til, sier han reflektert.

– Der har mange noe de kunne lært av meg

Mange forutser kanskje at en type som Gauseth vil fortsette å dukke opp på skjermen nå som skoene legges på hylla. Det kan han avkrefte på det sterkeste. Og noen paralleller med hans gode kamerat Mads Hansen blir helt feil å dra.
– Mads var en humorist som tilfeldigvis spilte fotball. Jeg er en fotballspiller med humor, mener han.
– Man kommer ikke til å se meg i "Ikke lov å le på hytta" eller andre sånne ting. Jeg er en fotballfyr, først og fremst. Jeg har ikke behovet for den type oppmerksomhet. Jeg har vært så mye på skjerm, og det skal vel egentlig bli godt å slippe litt.
Men i fotballsendinger føler han at han har mye å komme med.
– Det er ikke til å stikke under en stol at jeg har mye å komme med i et fotballstudio. Der har mange noe de kunne lært av meg. Så får vi se om det dukker opp noen tilbud og hvor interessant det er. Det skal uansett bare være i tillegg til mine andre prosjekter.

Disse øyeblikkene vil han huske best fra karrieren

Slik skal han leve videre

Prosjektene er det mange av. For grunnlaget til et liv etter karrieren har han allerede lagt. Langt viktigere enn TV-opptredener er hans ønske om å utvikle og bygge ting - bokstavelig talt.
Sammen med tidligere sportssjef i Mjøndalen, Kenneth Karlsen, driver han et selskap som bygger tribuner og pyloner for klubber rundt om i Norge. I tillegg er han involvert i eiendom og har flere utdannelser.
– Jeg vet ikke om jeg ikke fikk bygge nok lego som liten eller hva det er, men det er ett eller annet med det å bygge noe som gir meg en enorm glede. Jeg vil mye heller utforske de prosjektene enn å være med i TV-programmer. Det er det som kan gi meg en trygg og langsiktig livsstil, forklarer han.
– Så har jeg en pappaperm som jeg ser fram til med gru. Hvordan verdens mest utålmodige mann skal ta vare på William i 8-9 timer mens Marie er på jobb, det skjønner jeg ikke.
Men Gauseth lever, som han selv sier, ikke livet sitt i frykt av noe. Det skal nok landes, dette også. Kanskje skviser han ut et par kamper til for Mjøndalen utover det som kan bli en lang og skummel høst. Etter det er alt slutt. Et nytt liv begynner. Og mannen som alle elsker å hate tar også den utfordringen.
Eliteserien
Landslagsprofil klar for Bodø/Glimt: – Ville til det beste laget i Norge
8 TIMER SIDEN
Eliteserien
Forlater Vålerenga etter benkesliting: – Nesten kroken på døra for egen utvikling
I GÅR KLOKKEN 12:03