Som Eurosport.no skrev tidligere tirsdag, risikerer Eliteserie- og OBOS-spillere å miste seriestarten om de drar på landslagsopphold i slutten av mars.
– Per nå har vi ikke noe unntak fra innreisekarantene for profesjonelle utøvere, så alle eventuelle landslagsuttatte spillere må i karantene etter innreise til Norge etter endt samling. Hvis dette er situasjonen ved landslagsuttaket, vil ikke norske klubber være forpliktet til å frigi spillere til landslaget, sa Lise Klaveness, toppfotballdirektør i Norges Fotballforbund, til Eurosport.no.
Eliteserien
Knutsen om det potensielle rekordkjøpet: – Jeg har lyst til å ta en prat med han
I GÅR PÅ 08:11
Å nekte en spiller å kjempe for sitt land, sitter nok langt inne for de fleste klubbene.
Men Tore Andersen, sportssjef i Odd, erkjenner overfor Eurosport.no at det kan bli et faktum.

Setter klubben først

For med utgangspunkt i seriestart 5. april og de nasjonale karantenereglene per nå, sier Andersen at de kommer til å si nei til landslagsspillerne.
– Så sant det lar seg gjennomføre for Odds del og at de kan spille for oss, ønsker vi at spillerne skal delta på landslag. Men dersom det viser seg å være vanskelig eller umulig, må vi dessverre si nei, sier Andersen.
– Klubbens behov må gå foran den enkeltes ønske eller uttak, legger han til.
Han viser til at de hadde en lignende situasjon da Elbasan Rashani, nå Tyrkia-proff, spilte for dem i fjor.
– Det samme gjelder nå. Klubbens behov kommer først. Vi ønsker å stille det beste laget. Om det oppstår en slik kollisjon, går klubben foran.

Uheldig Rolantsson

For Odds del er Sondre Rossbach og færøyske Gilli Rólantsson de heiteste landslagskandidatene. Sistnevnte fikk påvist korona i høst. Nå er imidlertid halvtårsperioden som kunne gitt nysigneringen karantenefritak ved tidligere smitte passert.
– Vi har snakket med Gili om det. Det er synd. Jeg vet veldig lite, så jeg må svare ut ifra hvordan situasjonen er i dag. Så får vi heller se hva fremtiden bringer, sier Andersen.
Færøyene møter Skottland på bortebane 31. mars, fem dager før Odd etter planen sesongåpner borte mot Stabæk.
Andersen understreker at dette er en situasjon de helt skulle vært foruten.
– Vi har selvfølgelig ikke noe ønske om å være en brems for at gode spillere skal få kunne delta på sine landslag. Vi har et overordnet ønske om så mange som mulig, men så kommer disse dilemmaene som går utover klubben. Da går klubb foran landslag når FIFA har gitt oss anledning til å bestemme det, sier han.

UEFA-protokollen ikke gjeldende i Norge

Eurosport besøkte Stabæks treningsfelt tirsdag ettermiddag. Der ventes nysigneringen Herolind Shala å bli tatt ut på landslaget til Kosovo.
Per nå er han en del av bruttotroppen. I og med at det endelige uttaket foreløpig ikke er klart, har ikke klubben satt seg helt inn i regelverket.
Da Eurosport snakket med Shala, var han under oppfatning at han vil være klar for spill igjen innen seriestart etter å ha avlagt negativ test etter hjemkomst, i henhold til UEFA-protokollen.
Men Eurosport.no får bekreftet fra helsemyndighetene at den protokollen per dags dato ikke gjelder i Norge.

– Vil være utfordrende

– Vi vet at han mest sannsynlig tas ut, og her gjelder vel de samme reglene som for de norske landslagsspillerne. Men vi har ikke oss satt helt inn i det siden han er den eneste spilleren. U21-landslagsspill og nedover er jo avlyst, sier sportssjef Torgeir Bjarmann.
– Hvis man har mange landslagsspillere, vil det være utfordrende. Vi får sjekke det opp litt, understreker til.
– Vil det være aktuelt å holde igjen spillerne?
– Det har vi ikke vurdert på nåværende tidspunkt. Det er en del andre spørsmål som må besvares. Hvis seriestarten går som planlagt, blir det en utfordring. Men da er ikke vi alene, da er nok andre verre stilt, sier Bjarmann.

Karantene for Molde og Bodø/Glimt

Et scenario er at seriestarten utsettes. Da vil ikke dette være noe problem for denne gang, men det kan by på utfordringer når lag skal ut i Europa.
Per nå er både Molde- og Bodø/Glimt-spillerne utenlands. Når de kommer hjem, må mest sannsynlig også de i karantene, med mindre situasjonen forandrer seg raskt.
Konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, sa til Eurosport.no tirsdag ettermiddag at det vil komme mer informasjon om sesongstarten til helgen.
– Vi har sagt at vi trenger tre-fire uker med oppkjøring. Da må vi snart ha en åpning for treningskamper hvis vi skal komme i gang til riktig tidspunkt. Det må skje i løpet av neste uke, sa Fisketjønn.
Eliteserien
Kårer rundens verste og beste debut: – Som en klumpete LEGO-figur
08/08/2022 PÅ 07:33
Eliteserien
Ble matchvinner i debuten fra start – får terningkast fire av sin nye sjef
08/08/2022 PÅ 06:28