• Forsvarer Bodø/Glimt seriegullet fra 2020? Følg dramatikken i Eliteserien på discovery+ - sikre deg tilgang her!
Den regjerende seriemesteren Bodø/Glimt skal for første gang bryne seg på det beste Europa har å by på i klubbfotballen. Ingen norske lag har klart å komme seg til gruppespillet i Champions League siden Rosenborg klarte det i 2007.
Forrige sesong var Molde nærme å klare det da de røk ut i play-offen for Ferencváros, men denne sesongen er det de tannbørste-viftende nordlendingenes tur.
Eliteserien
Jaktes av Eliteserie-klubber etter nedrykket: – Vil spille på et høyere nivå
19 TIMER SIDEN
Se resonnementene til Kjetil Knutsen, Patrick Berg og Frode Thomassen her:

Champions League til Bodø for første gang: – Ville vært en barndomsdrøm

Inspirert av Milan-møte

Da trener Kjetil Knutsen var fersk i sjefsstolen på Aspmyra og klubben lå nede i nedrykksstriden i 2018, var det mange som ville ha Knutsens hode på et fat. Den negativiteten har bergenseren sammen med sin trofaste makker Morten Kalvenes og sportssjef Aasmund Bjørkan snudd til gullglis og mengder av positivitet i Nordland.
I hans tredje sesong med gultrøyene skulle Bodø/Glimt spille Europa-kvalik for første gang siden Besiktas ble for sterke i 2004. Der ventet den italienske storklubben AC Milan i tredje runde. Dette ble en erfaring som ga mersmak for Knutsen.
Så du denne?:

Perlescoring: Sjekk denne raketten fra stjernespilleren

– Europa-erfaringen fra i fjor var ekstremt motiverende og inspirerende, sier Knutsen i Seriestart Spesial før sesongstart før han fortsetter:
– Vi føler vi på mange måter representerer norsk fotball når vi reiser ut av landet for å konkurrere. Det som Molde klarte forrige sesong er ekstremt viktig for produktet vårt.

Søker hjelp fra konkurrenten

Det siste laget som representerte Norge i en europeisk turnering var Molde. Erling Moes menn røk ut av denne sesongens Europa League for Granada i åttendels-finalen, etter å ha slått Hoffenheim i runden før. Den erfaringen tror Kjetil Knutsen Glimt kan dra fordel av.
– Vi får kanskje prate med Molde som har erfaring fra Europa. Vi må bruke toppfotballen for det det er verdt, for å få så mye kunnskap som vi kan. Så tror jeg vår inngang må være å være oss selv i Europa, selvfølgelig med tilpasninger, for å få optimal uttelling og gode resultater.
Treneren mener laget hans vil være sjanseløse hvis de skal vike fra suksessformelen fra de to foregående sesongene, men at de må være smartere.
– Jo høyere nivå du spiller på, jo bedre må du være i ulike faser av spillet. Vi kan være offensive og angripe, men vi må være i balanse. Kanskje må vi også være enda mer intense i gjenvinningsspillet. Velger vi å forsvare oss lavt noen ganger, gjør vi det med ambisjoner om å da være et kontringslag. Det gjør vi mer eller mindre også i den hjemlige ligaen, men kanskje mer ekstremt inn mot Europa.

– En barndomsdrøm

Midtbaneankeret Patrick Berg (23) har spilt for Bodø/Glimt siden tidlig i ungdomsårene. Snart syv år er gått siden Berg som 16-åring fikk sin første kamp i Eliteserien mot Odd. Nå deler han kapteinsbindet med midtbanekollega Ulrik Saltnes, i tillegg til at han det siste året har bokført tre kamper på landslaget.
På spørsmål om hva han tenker som å spille Champions League med sitt kjære Bodø/Glimt, svarer 23-åringen:
– Det er en barndomsdrøm for min del å kunne ta Bodø/Glimt til Champions League. Det hadde nok vært det største jeg kan oppleve i min fotballkarriere.
Siden klubben nå står i helt ny situasjon som regjerende seriemester, mener Berg at Glimt kommer til å møte på noen utfordringer samtidig som at det er store muligheter.
– Vi går nok inn i den mest spennende sesongen i Glimts historie, med tanke på en mulighet for Champions League og en ekstrem interesse rundt klubben. Det blir veldig gøy å se hvordan vi som klubb klarer å håndtere dette.

Mye som må på plass

Men det er ikke bare spillere og trenere som må forberede seg på et Europa-eventyr. Også på administrativt og logistisk nivå må klubben gjøre det de kan for å tilfredsstille kravene til UEFA. Daglig leder i Bodø/Glimt Frode Thomassen forteller at arbeidet med å nesten doble stadionkapasiteten fra rundt 4500 til kravet på 8000 sitteplasser er godt i gang.
– Vi holder for øyeblikket på med tribunen i vest som vil gi oss tusen plasser ekstra. Så skal tribunen i nord utvides slik at vi når kravet om 8000.
Kravet om 8000 tilskuerplasser er ikke det eneste som må på plass. Thomassen forteller videre at toalettfasiliteter og tilrettelegging for flere kameravinkler også må på plass før det eventuelt skal bli play-off og senere gruppespill.
– Det er mye som skal på plass, men det jobbes på høygir.
– Så du er glad for at det enda er en stund til?
– Ja, vi trenger nok denne tiden til å få dette til. Det jobbes godt og det er mye folk involvert.
Se høydepunktene fra Brann - Bodø/Glimt her:

Se høydepunktene: Brennhete Botheim matchvinner mot Brann

Kan få besøk av Gerrard

Forrige sesongs kvalifisering bar preg av koronapandemien. Der det til vanlig spilles hjemme- og bortekamp i kvalifiseringen, ble det spilt enkeltkamper forrige sesong. Denne sesongen er planen at det skal tilbake til hjemme- og bortekamper.
Bodø/Glimt skal inn i første kvalifiseringsrunde der de kanskje største konkurrentene er seriemesterne fra Sverige, Kroatia, Hellas og Serbia. I tredje runde kommer seriemesterne fra Danmark og Skottland inn. Skulle Glimt komme så langt er det en sjanse for at Steven Gerrard tar med seg sitt Rangers til Bodø og Aspmyra. Rangers fullførte nylig sesongen hjemme i Skottland som ubeseiret.
Skulle Glimt ryke ut i første kvalifiseringsrunde vil de havne i andre runde av nyvinningen Conference League, og ryker de i andre runde havner de i Europa League-kvaliken.
For å være sikret ett eller annet gruppespill er nordlendingene avhengige av å nå minst tredje runde i Champions League-kvaliken.
  • Se hele Champions League-oversikten her
Eliteserien
Terminlisten for 2023 er klar – knalltøff åpning for RBK
20 TIMER SIDEN
Eliteserien
Eliteserie-treneren forlenger kontrakten: – Takker for tilliten
I GÅR KLOKKEN 13:08