Den siste tiden har 9. mai vært terminfestet som oppstartsdato, men det har ligget et forbehold om at den nasjonale smittesituasjonen gjør det forsvarlig.
Onsdag ga regjeringen grønt lys for at seriefotballen på toppnivå kan rulle.
Eliteserien
Jaktes av Eliteserie-klubber etter nedrykket: – Vil spille på et høyere nivå
18 TIMER SIDEN
– Det har vært et arbeid rundt dette i mange uker, og vi har hatt et håp om at avklaringen skulle komme denne uken. Nå kom den endelig, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Pål Bjerketvedt, til NTB.
– Dette betyr at treningskamp-perioden er gjennomført på en god måte, og at protokollen er tilpasset smittesituasjonen, tilføyer han.
Kulturminister Abid Raja (V) tror mange gleder seg over at fotballen nå kan rulle blant toppklubbene.
– Nordmenn kan virkelig glede seg til kampene i helgen. Skal jeg sette pengene på noe, er det at halvparten av det norske folk kommer til å få med seg en fotballkamp i helgen. Det er etterlengtet, sier statsråden til NTB.

Nordnorsk duell først ut

Dermed blir den nordnorske duellen mellom regjerende seriemester Bodø/Glimt og Tromsø én av fire kamper som markerer oppstarten kommende søndag klokken 18.
To timer senere møtes Vålerenga og Rosenborg i Oslo til sin første kamp.
Åpningsrunden blir av det amputerte slaget. Som følge av at enkelte klubber av smittevernhensyn hadde treningsnekt i en lengre periode i vinter, har disse fått utsatt sine to første kamper. Det gir en kjærkommen ekstra uke til forberedelser.
Dermed blir ikke Stabæk, Lillestrøm, Sarpsborg, Mjøndalen, Haugesund og Strømsgodset å se på banen i åpningshelgen.
Kampen mellom Odd og Sandefjord tilhører i tillegg runde to.

Full runde 16. mai

Flere oppgjør i runde to avvikles påfølgende midtuke. Også da er flere kamper utsatt. I alt blir det spilt fire kamper onsdag 12. og torsdag 13. mai.
Først i runde tre søndag 16. mai skal samtlige klubber i aksjon.
Lagene i OBOS-ligaen sparker i gang sesongen 15. mai, mens kvinnenes to øverste divisjoner seriestarter 22. mai.
Eliteserie-klubbene har den siste tiden hatt åpning for å spille treningskamper. Erfaringene har vært gode.
– Treningskampene som er avviklet siden 16. april er gjennomført på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Jeg er derfor veldig glad for at vi nå kan åpne for seriespill i de to øverste divisjonene i fotball for kvinner og menn, sier kulturminister Raja.

Åpner for mediene

Regjeringen opplyser også onsdag at det nå vil gis unntak fra arrangementsforbudet i covid-19-forskriftens kapittel 5A og 5B for kampene i toppfotballen. Det betyr at kommuner som fortsatt er underlagt de strengeste tiltaksnivåene likevel kan avholde slike kamper.
I disse kommunene vil det ikke være tiltatt med publikum. Det åpnes imidlertid for at journalister, fotografer og andre representanter fra media som er nødvendige for å sikre mediedekning gis tilgang til arrangementet.
I kommuner som ikke er på de strengeste tiltaksnivåene, er det nasjonale bestemmelser som gjelder med hensyn til publikum. De åpner for at eliteserielagene kan slippe inn tre kohorter a 200 personer på sine kamper i tiden som kommer.
(©NTB)
Eliteserien
Terminlisten for 2023 er klar – knalltøff åpning for RBK
19 TIMER SIDEN
Eliteserien
Eliteserie-treneren forlenger kontrakten: – Takker for tilliten
I GÅR KLOKKEN 13:08