Populære sporter
All sport
Vis alt

Fire Eliteserie-klubber i rød sone etter sviktende økonomi – Brann eneste OBOS-lag

Joakim Opphus

Oppdatert 30/09/2022 klokken 11:44 GMT+2

Fire Eliteserie-klubber ligger i rød sone i NFFs halvårs rapport som tar for seg økonomien i klubbene. I OBOS-ligaen er det bare en klubb som befinner seg i rød sone, det er riktig nok den suverene seriemester Brann.

Lise Klaveness

Foto: Imago

«Toppklubbenes regnskaper fra første halvår 2022 viser en god inntektsøkning, men samtidig en større kostnadsøkning. Flere klubber havner i rød sone og må etablere bedre kontroll på egen økonomi»
Det skriver Norges Fotballforbund (NFF) skriver i en pressemelding fredag hvor de presenterer regnskapstallene fra første halvår 2022 for klubbene i Eliteserien, OBOS-ligaen, Toppserien og PostNord-ligaen.
I Eliteserien er det fire klubber som ligger i rød sone, tre av de for første gang, og som derfor må opprette handlingsplaner for å få klubbøkonomien på riktig vei og komme med jevnlige rapporter til NFF om den økonomiske tilstanden i klubben.
Klubbene det er snakk om er Kristiansund, Odd, Strømsgodset og Tromsø.
Kristiansund er for andre halvår på rad i rød sone og som Discovery tidligere har skrevet sliter de stort med økonomien og har manglet flere millioner.
– De siste tre årene har vært tøffe for klubben rent økonomisk, både med pandemien, hvor vi blant annet måtte ta opp Korona-lån på 5 millioner, og en krevende varslingssak som medførte ekstra kostnader i millionklassen. Vi har også nedbetalt gjeld i denne perioden, sier daglig leder i Strømsgodset, Magne Jordan Nilsen, på deres egen hjemmeside.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Solbakken med Molde-stikk: – Så fikk jeg sagt det også

– Vil påvirke klubbene i stor grad

Fotballpresident Lise Klaveness sier følgende i pressemeldingen fra NFF:
«Selv om det er klart at det kommer en økning i inntekter fra salg av medierettighetene i 2023 så må klubbene fortsette å sette tæring etter næring. Det at man nå ser en økning i spesielt personalkostnader er en naturlig konsekvens av økt satsning med personalkompetanse som den største innsatsfaktoren. Med de kostnadsøkningene man ser i samfunnet generelt for tiden, så er det enda viktigere for klubbene å sikre balansen i sin økonomiske drift. Dyrere strøm, gass, renter og andre kostnadselementer de er avhengige av vil påvirke klubbene i stor grad fremover. Balanse mellom inntekter og kostnader i regnskapene må ligge til grunn i klubbdriften»
I OBOS-ligaen er det kun Brann som ligger i rød sone, og det for andre halvår på rad.
I Eliteserien og OBOS-ligaen er tre lag som har klart å klatre seg opp fra den røde sonen og bedret sin klubbøkonomi. Det er Haugesund, Jerv og Raufoss som alle lå i rød sone ved forrige halvårsrapport.
Nevnte Jerv sammen med Rosenborg, Sandefjord, Vålerenga og Aalesund befinner sge i gul sone, mens de øvrige lagene alle er i grønne sjiktet.
Pressemeldingen forteller også om et negativt halvårsresultat i både Eliteserien, OBOS-ligaen og Toppserien.
NFFs system fungerer slik: Alle klubbene sin økonomi vurderes utav tre kategorier, grønn (best), gul (ok) og rød (dårligst). Formålet med systemet er å hindre at klubbene tar på seg større kostnader enn de kan håndtere. Klarer ikke klubbene å innfri målene i handlingsplanen, risikerer de irettesettelser og poengtrekk.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame