INTILITY ARENA (Eurosport.no):
Denne uka er Vålerenga tilbake på feltet etter en periode i karantene, da to av klubbens spillere fikk påvist korona. Det er en tynnere, yngre, men mer talentfull og verdifull tropp enn den som avsluttet 2020-sesongen for Oslo-klubben, mener Dag-Eilev Fagermo.
Eliteserien
Kårer rundens verste og beste debut: – Som en klumpete LEGO-figur
I GÅR PÅ 07:33

Stikk til Molde og Bodø/Glimt

Telemarkingen er meget godt fornøyd med måten klubben under hans ledelse har slanket spillertroppen. I fjor var det 21 spillere med solid Eliteserie-erfaring i VIF. Ved inngangen til 2021 er det tallet nede i 15, og da inkluderer vi Amin Nouri, som er forespeilet minimalt med spilletid også i år.
– Det har vært en stor rensk, 16 mann ut etter at jeg kom. Nå har vi et mye yngre og mer talentfullt lag. Skal vi slåss om gullet og være stabile der Vålerenga bør være, bør vi ha 15-16 veldig gode og 5-6 unggutter som skal bli veldig gode og kan spille litt. Der er vi ikke helt ennå, men vi har tatt store steg den veien ved å kvitte oss med spillere som er middels Eliteserie-spillere på relativt god lønn. Nå har vi en mye mer interessant spillerstall med tanke på salg, det er mye større verdi i den troppen enn den vi hadde for ett år siden. I tillegg er den mindre og den er billigere, sier Fagermo til Eurosport på Intility.
54-åringen forteller at han er nær optimalt fornøyd med den jobben han, sportssjef Jørgen Ingebrigtsen og resten av VIFs sportslige apparat har gjennomført siden han ble presentert som trener på Valle for knappe 14 måneder siden.
– Ja, det vil jeg si. Vi har hentet seks spillere og fått ut 16, det er ti færre, men stallen var for svær og de som har kommet inn har hevet Vålerenga. Også har vi masse unge spillere som både fikk spille i fjor, og flere som er på gang. Totalt sett har vi fått gjort mye med infrastruktur, det er bra, men så må også klubben vokse. Økonomisk er fortsatt Vålerenga en liten klubb i en stor by, det må bedres om vi skal bli med helt der oppe. Vi kan ikke kjøpe enn innbytter fra Stabæk for fem millioner kroner, som Bodø/Glimt, eller by så mange millioner for Emil Bohinen, slik Molde kan. Det er vi ikke i nærheten av.

Unggutt skal fylle store sko

Et lite stikk til de regjerende mesterne og gullfavoritt Molde der altså, han er som kjent ikke fremmed for slikt, Fagermo. Inn har riktignok Tobias Christensen kommet, fra nettopp Molde, for et millionbeløp, samt Amor Layouni og spissen Henrik Udahl. Men tatt hvor mange Eliteserie-kamper som forsvant ut med Bård Finne, Magnus Lekven, Matthias Vilhjálmsson og Herolind Shala, er stallen slankere.
Inn for å delvis fylle hullet er Sakarias Opsahl, som fikk sitt store gjennombrudd på utlån med en meget solid sesong på Tromsøs midtbane i fjor. I år er planen at 21-åringen med fortid i Stabæk skal få bra med spilletid, hovedsakelig som alternativ i den dype rollen, der han kriger med Fredrik Oldrup Jensen om en plass.
– Det er en utfordring, men den er det egentlig bare å ta. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å få de minuttene jeg har lyst på. Det er signalene jeg har fått også. Jeg liker best å spille i ankerposisjonen, det er der jeg tror de ser for seg meg, men har ikke noe problem med å spille indreløper – jeg gjorde jo det i Tromsø også, sier Opsahl til Eurosport.
Saken fortsetter under videoen.

Skeptisk til talentets overgang: – Hvem skal han skyve ut?

Tromsø-interesse

Han spilte seg etter hvert inn på Gaute Helstrup sitt lag i fjor, og er foreløpig ikke erstattet på Gutans midtbane for 2021-sesongen.
– Vi var veldig fornøyd med Sakarias sitt bidrag i TIL og skulle gjerne sett at han ble værende videre hos oss. Det blir spennende å se utviklingen hans videre og vi vil absolutt følge med på hva som skjer framover, skriver Tromsøs spillerlogistikkansvarlig, Lars Petter Andressen i en SMS til Eurosport.
– Å ha med ham videre var oppe allerede i fjor og Sakarias ønsket å få det til i Vålerenga, fortsetter Andressen.
Opsahl er smigret av interessen, men er klar på hvor han ønsker å satse framover.
– Det er alltid hyggelig å være ønsket, jeg hadde det veldig hyggelig i Tromsø i fjor, men jeg er også utrolig glad for å være tilbake igjen i Vålerenga. Det er her jeg har vært lenge og vil være. VIF og jeg holdt kontakten hele veien i fjor, og jeg hørte alltid at jeg skulle tilbake hit, så jeg føler meg ønsket og at det er en plass her til meg, forklarer han.
Samtidig er 21-åringen veldig takknemlig for året han fikk i Nordens Paris.
– Det var noe helt annet, å komme fra annetlagsfotball her til en by med stort trøkk og det å få kjenne på å spille på et seniornivå for en stor klubb. Rent fotballfaglig føler jeg at jeg fikk mest utbytte og tok steg defensivt, særlig forflytningsmessig, beskriver Opsahl.

Vålerenga er ferdighandlet

Dag-Eilev Fagermo har planlagt med storebror Opsahl, lillebror Oskar er også i VIF-troppen, i år og ser ikke for seg flere utskiftninger i stallen før seriestart.
– Tromsø hadde sikkert vært interessert hvis vi hadde invitert dem inn, men det gjør vi ikke. Vi skal ikke ha noen spillere inn nå og vi skal heller ikke ha noen spiller ut heller, forklarer han til Eurosport.
Etter en meget god førstesesong under Fagermo, og med Layouni inn på venstrekanten, er det mange som har store forventninger til Oslo-laget i år. Treneren mener det mangler én brikke på at troppen er helt optimal.
– Vi hadde kanskje trengt å hente en spiller til hvis vi skulle gardert oss litt bedre, men de ressursene er ikke der. Jeg er veldig fornøyd med gruppa slik den er nå og vil heller jobbe hardt med dem.
– Er det en forsvarsspiller du tenker på, tatt for eksempel Liverpools stoppermareritt i betraktning? Hva gjør du hvis tre-fire midtstoppere blir skadet?
– Ja, det kan nok hende det. Da spiller vi uten midtstoppere. Da må Tina (Wulf, presseansvarlig, red.anm) spille, da. Alle klubber vil ha utfordringer, men nå har vi bestemt oss for en filosofi der vi har 17 egenutviklede spillere i stallen, av 24. Det er veldig mange, kanskje litt for mange til å være helt øverst på tabellen. Men vi har tatt sjumilssteg fra da jeg kom inn i fjor.
Saken fortsetter under videoen.

Setter spørsmålstegn ved Glimt: – Overrasket om de slåss om gull

Gullvibber

Det merker også Sakarias Opsahl, som sier tonen i klubben er en annen enn da han dro til Tromsø på lån i fjor.
– Jeg merker fra før jeg dro på lån at det er en helt annen stemning både rundt klubben og innad i laget. Man tar det med seg på trening, det er høyt nivå og høy intensitet. Det er en mer positivitet etter resultatene i fjor, før hadde vi ikke nødvendigvis negativitet, men vinnerviljen i gruppa er høyere nå, mener han.
Eliteserien
Ble matchvinner i debuten fra start – får terningkast fire av sin nye sjef
I GÅR PÅ 06:28
Eliteserien
Reagerer på tilrop fra barn i 12-årsalderen: – Vi må ha en holdningsendring
I GÅR PÅ 19:38