Populære sporter
All sport
Vis alt

En halv million står på spill før siste serierunde: – Enorm betydning

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 12/12/2021 klokken 13:45 GMT+1

De fleste snakker om gullkamp og bunnstrid før siste serierunde i Eliteserien, men det er også andre klubber som har noe å spille for. Pengene skal fordeles ut fra klubbenes sesonginnspurt, og Tromsø kan spille inn en halv million ekstra med seier i siste serierunde.

Tromsø IL

Foto: NTB

  • Se Tromsø - Viking søndag klokken 17:00 på discovery+.
For noen av klubbene i «ingenmannsland» står det om mye penger i den siste seriekampen. Dermed er det ikke bare Molde, Bodø/Glimt, Stabæk, Brann og Mjøndalen som går en spennende søndag i vente.
Tromsø kan klatre opp til en 9. plass med seier over Viking. Det vil gi 496 000 kroner mer enn den nåværende 12. plassen.
– Det betyr enormt mye. Vi har en liten økonomi. Vi er veldig stolt over hva vi klarer å få ut av økonomien vi har, men vi balanserer hele tiden på en grense som gjør oss litt mer svett enn vi burde. En halv million ville hjulpet enormt mye både for spillernes del og klubben.
Dermed er det en viktig kamp som går av stabelen på Alfheim søndag kveld. Med ny drakt og en stor sum på spill, tror Alapnes er ekstra sultne på å avslutte sesongen med stil.
– Selv om mange sier at dette er den eneste kampen som Ikke har stor betydning, så har den en dobbelsidig enorm betydning for oss. Det ene er økonomisk og det andre er at vi i første gang i vår historie skal spille i en tredjedrakt på hjemmebane. Jeg vet at spillerne er supermotivert for kampen på søndag.
  • Søndag fra klokken 15:30: Se Fotball Direkte på discovery+ og Eurosport Norge!
Totalt ligger det rundt 198 millioner kroner i resultatpotten, som skal fordeles ut fra klubbenes tabellplassering.
– Dette er ikke premiepenger, men en omfordeling av klubbenes egne inntekter basert på hvor de havner på tabellen, sier økonomisjef Ine Hope Karlsen i Norsk Toppfotball til Sandefjords Blad.
Se fordelingen basert på tabellplassering nederst i artikkelen.

Glad for hver krone som kommer inn

Både 9. og 10. plassen gir 10.172.000 kroner ved sesongslutt. Summen skal brukes til å løfte Tromsø ytterligere et steg, ifølge Alapnes.
Alle forstår at dersom vi får inn noe ekstra her, så går det til klubbens drift videre og at vi kanskje kan legge inn ekstra krefter for det vi har lyst til å gjøre neste år.
Forskjellen på en halv million kan ha innvirkninger på budsjettet for neste sesong.
– Akkurat nå legger vi et budsjett som er avhengig av spillersalg. For hver krone som kommer inn der vi slipper å gjøre det, så blir vi glade, sier den daglige lederen.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Står på kanten av stupet: – Vi har egentlig rykket ned allerede, så vi slår nedenfra

Vil styrke støtteapparatet

Med ekstra midler tilgjengelig, kan det åpne dører for å forsterke internt i klubben. Alapnes og resten av ledelsen i Tromsø har allerede pekt seg ut et område de ønsker å forbedre.
– Vi har lyst til å løfte apparatet rundt A-laget og vi har lyst til å løfte administrasjonen et hakk. Der er vi på bunnivå begge plasser og vi tror det er en av plassene der neste steg ligger for å løfte klubben et hakk til.
Kan en 9. eller 10. plass sørge for at dere kan beholde en spiller dere ellers måtte ha solgt?
– Det kan være med på å beholde en spiller og det kan definitivt være med på å betale regningene som ligger foran oss de neste månedene, ler Øyvind Alapnes.
– Selvfølgelig må man budsjettere og beregne inntekter. All den tid vi kom opp og hadde første sesong etter opprykket, så hadde vi ikke budsjetert ambisiøst på utbetalingssiden. Det var forbildet vårt før i år og nå jobber vi med å legge det klart for neste sesong.

Fornøyd med sesongen

Uavhengig av tabellplassering, har Tromsø levert til forventningene som var satt før sesongstart. Etter opprykket fra OBOS-ligaen i fjor, har «Gutan» levert varene i høst, og med det holdt seg unna det som har blitt en høydramatisk nedrykksstrid.
– Forventningene før sesongen var definitivt at vi hadde et lag som skulle klare å holde seg. Jeg føler at vi gjennom hele sesongen har vist at det bor noe i dette laget. Vi har et ungt lag.

Med unggutter som August Mikkelsen, har troppen og laget endret seg kraftig fra den Tromsø-utgaven som rykket opp med bravur forrige sesong.
– Vi gikk fra å ha det eldste laget i OBOS-ligaen til å ha det fjerde-femte yngste laget i Eliteserien i år. Det er et stort sprang som gjorde at noen spillere fikk et veldig stort ansvar her.
– Vi har spilt oss opp, og føler det vi har gjort i høst viser at det her er et lag som med god forvaltning videre kan bli enda bedre, avslutter

Dette får de forskjellige Eliteserie-lagene:

1. plass 26.060.000
2. plass 22.088.000
3. plass 18.116.000
4. plass 12.654.000
5. plass 11.661.000
6. plass 11.165.000
7. plass 10.668.000
8. plass 10.172.000
9. plass 10.172.000
10. plass 10.172.000
11. plass 9.676.000
12. plass 9.676.000
13. plass 9.676.000
14. plass 9.179.000
15. plass 8.682.000
16. plass 8.682.000
picture

Eksperten tror bare én Eliteserie-klubb kan hente FFK-juvelen

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame