Populære sporter
All sport
Vis alt

Eliteserie-kapteinene hardt ut mot forbud: – Ble oppriktig forbanna

Joakim Opphus

Oppdatert 22/11/2022 klokken 20:01 GMT+1

VM i Qatar har ikke vært tom for kontroverser. De siste dagenes store tema har vært FIFAs forbud mot regnbuefargede kapteinsbind og nasjonene som har valgt å bukke under for FIFAs trusler. Discovery har snakket med flere kapteiner i Eliteserien for å høre hva de ville gjort.

Simen Wangberg, Ruben Yttergård Jensen og Zlatko Tripic

Foto: NTB

Flere nasjoner valgte å droppe å bruke «OneLove»-kapteinsbindene under VM i Qatar ettersom det ville få sportslige konsekvenser.
Kapteinene som valgte å bære de regnbuefargede kapteinsbindene under VM ville ha blitt straffet med et gult kort. Det har senere kommet opplysninger om at også én kamps karantene til spillerne ville være en potensiell straff.
Både landslagstrener Ståle Solbakken og fotballpresident Lise Klaveness har uttrykt sin frustrasjon mot FIFA sin avgjørelse om å straffe nasjonene.
Discovery har tatt kontakt med flere kapteiner i Eliteserien for å høre hva de ville gjort dersom om de hadde vært samme situasjon.
Kaptein for Tromsø, Ruben Yttergård Jensen, reagerer kraftig over at nasjonene gikk vekk i fra «OneLove»-bindene.
– Jeg kjente at jeg ble oppriktig forbanna når jeg leste det. Det var skuffende. Jeg hadde absolutt spilt i det kapteinsbindet, sier TIL-kapteinen til Discovery.
Etter Discovery snakket med Yttergård Jensen, har det kommet opplysninger om at spillerne kunne bli gitt karantene-straff for kapteinsbind-bruk. Når vi spør TIL-kapteinen om han likevel ville tatt straffen til tross for karantene sier han:
– Hadde det vært slik i en turnering vi var med i for TIL? Ja, selvfølgelig! Det er vanskelig å være i skoen til noen andre, men jeg håper og tror at dersom jeg hadde vært i skoene til Kane ville jeg brukt armbindet.

Et tydeligere budskap

Stabæk-kaptein Simen Wangberg sier han også ville båret kapteinsbindet til tross for straffen.
– Jeg er ganske sikker på at jeg hadde valgt å spille med det. Jeg tror det er viktig å ta et standpunkt og vise hva man faktisk står for. Det at det ville fått sportslige konsekvenser hadde kanskje hjulpet med å gjøre budskapet enda tydeligere. Jeg tror både meg selv og flere i Norge hadde gjort det valget, sier Wangberg til Discovery.
Yttergård Jensen er av samme oppfatning.
– Bare den signaleffekten hadde vært så enorm. Jeg skulle ønske at de turte å gjøre det. Først og fremst så er det ekstremt skuffende og sårende at FIFA gjør som de gjør, men jeg synes det også er skuffende at man ikke er villig til å ta et gult kort. Det virker som de bukker under for presset fra FIFA og det synes jeg er rart. Land som England har så mye makt, så jeg skulle likt å se FIFA gå i mot dem.
– Det hadde vært veldig vanskelig for FIFA å si at årets VM er som alle andre når man må gi gule kort til spillere som bærer et kapteinsbind med regnbuefarger. VM i Qatar er bare en farse, avslutter Tromsø-kapteinen.

Gir ikke spillerne et valg

Kaptein for Viking, Zlatko Tripic, forteller til Discovery at også han hadde gjort som sine kapteinskollegaer i Eliteserien.
– Jeg har spilt med regnbue-armbind tidligere. Jeg er klar og tydelig på mine verdier og hva både meg og klubben min står for, så jeg hadde brukt det kapteinsbindet og håpet at andre ville gjort det samme. Slik ville vi stått samlet rundt et viktig budskap, uavhengig om at jeg hadde blitt fortalt at jeg ville fått et gult kort for det.
Når Discovery spør han om han ville gjort det samme dersom straffen var én kamps karantene svarer Tripic:
– Da kan du like godt velge å ikke dra til VM. FIFA virker å bruke alle de virkemidlene de kan for å ta det kapteinsbindet vekk fra spillerne. Straffene blir bare strengere og strengere. Til slutt har ikke spillerne noe valg.
Han fortsetter:
– Jeg føler at det da er opp til oss som nasjon og ta et valg: «Skal vi ikke dra i det hele tatt eller skal vi spille med vanlige kapteinsbind?» Det er et veldig viktig budskap, men det finnes andre måter å fremme det budskapet på, mener Viking-kapteinen.
– Tror du budskapet ville kommet tydeligere fram dersom man var villig til å ta et eventuelt gult kort eller karantene som straff?
– Det kan være, men det er en utrolig vanskelig avgjørelse å ta. Kapteinen er ofte lagets beste eller viktigste spiller, og å miste han ville ødelagt mye for den sportslige delen.

– Ubehagelig situasjon

Både Harry Kane og Virgil van Dijk har fått kritikk for at de ikke «våget» å bruke kapteinsbindet. Discovery spør Eliteserie-kapteinene hvordan de ser på det å være ansiktet utad i sånne markeringer.
– Jeg tror det er viktig at man er seg selv og er tro mot sine egne verdier. Du kan ikke være en gallionsfigur for andre enn deg selv. I saker om menneskerettigheter, likestilling og lignende, så tror jeg det er veldig viktig at man faktisk viser hvilket standpunkt man selv har, sier Wangberg.
Tripic mener kapteinene blir satt i en ubehagelig posisjon.
– Fokuset blir utenomsportslig, og det er forstyrrende for deg som kaptein som skal være et forbilde og leder for laget. Du er der for det sportslige, men fokuset blir noe helt annet. Du har lyst til å stå for noen veldig viktige verdier, men blir brutalt straffet istedenfor.
Tidligere i år ble Tromsø den første klubben i Norge til å bruke et kapteinsbind med samiske farger da de spilte mot Bodø/Glimt 11. september i år.
– I TIL bruker vi kapteinsbindet aktivt for å markere saker vi støtter, som da vi brukte det samiske flagget. Kapteinsbindet er for oss en måte å vise hva vi tror på og mener, sier Yttergård Jensen om hva kapteinsrollen betyr i Tromsø.

Frykt og trusler

Tyskland var et av landene som valgte å ikke bruke «OneLove»-bindene på grunn av FIFAs potensielle straffer. Nå har det tyske fotballforbundet valgt å ta FIFA til retten.
– Et gult kort ville ikke vært noe problem i det hele tatt. Måten vi ble truet med sanksjoner gjorde at vi bestemte oss for ikke å utsette spillerne for det. Det er synd man ikke lenger kan stå opp for menneskerettighetene, sa Tysklands landslagstrener Hansi Flick på en pressekonferanse.
Danmark vurderte å trosse FIFA sitt forbud før deres åpningskamp mot Tunisia, men frykten for å bli straffet ble for stor.
– Jeg synes det er vanskelig å finne meg i dette. Jeg snakker bare for meg selv når jeg sier at jeg som person og menneske har det vanskelig akkurat nå, sa Danmarks trener Kasper Hjulmand på pressekonferansen etter Tunisia-kampen.
Discovery har vært i kontakt med Brann-kaptein, Sivert Heltne Nilsen, Rosenborg og Markus Henriksen uten å få svar. Lillestrøm-kaptein Gjermund Åsen hadde ikke tid til å prate med Discovery.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame