• Se Kristiansund - Sarpsborg 08 søndag kl. 17 på discovery+
8. plass, 12. plass, 12. plass og i skrivende stund på 12. plass i Eliteserien, med fare for å rykke ned. Det er plasseringene for Sarpsborg 08 etter at østfoldingene kvalifiserte seg for Europa League sommeren 2018.
Fellesnevneren for disse årene har vært et mål om å blande seg inn topp seks og gjerne slåss om en plass i Europa i løpet av den perioden. Forutsetningene rent økonomisk har vært til stede med et budsjett som bare de aller største klubbene i Eliteserien trumfer.
Eliteserien
NFF skal i møter om koronatiltakene onsdag morgen
24 MINUTTER SIDEN
Suksesstreneren Geir Bakke valgte å forlate 08 etter 2019 til fordel for Lillestrøm. Mikael Stahre kom inn som hans etterfølger, men klarte aldri å levere de ønskede resultat og også han valgte å forlate klubben til fordel for annen klubb. Denne gangen var det IFK Göteborg som ble ny arbeidsgiver.
Lars Bohinen kom inn denne sommeren, men allerede nå er det klart at heller ikke han vil bli en langsiktig løsning for klubben. Nå må Sarpsborg 08 på trenerjakt igjen og denne gangen bør sportssjef Thomas Berntsen og kompani finne en trenerløsning som er langsiktig og skal løfte Sarpsborg 08 til den plassen der de selv mener de hører hjemme.
Sarpsborg 08 har famlet i blinde med formasjonsbytter og spillestilendringer på veien. Berntsen prater ofte om løpemeter og repeterende sprint, at det er gratis å trene og at laget skal være best trent. Da må han ansette en trener ut fra de premissene.
Jeg presenterer her noen kandidater.
Saken fortsetter under videoen.

Var-slakt, Hornelands forsvarstale og kritiske til lånespillere

Joakim Persson

Den tidligere Stabæk-spilleren har en flott karriere bak seg med proffopphold i flere europeiske land og landskamper for Sverige. Som trener har han skapt underverker med lilleputten Varbergs BoIS FC siden han tok over dem foran 2018-sesongen. 2019 tok Persson dem mot alle odds opp til Allsvenskan og det med ett av ligaens minste budsjetter. Der var de kanskje den største dumpekandidaten noensinne i Allsvenskans historie. Persson sjokkerte igjen og Varberg ble nummer 10 i sin første sesong på øverste nivå. Denne sesongen imponerer der nok en gang og vil etter all sannsynlighet spille i toppdivisjonen også i 2023. Et Varberg-lag som altså har 9 millioner i personalkostnader. Persson har tidligere også trent Ängelholm og Kristianstad på tredje nivå.
Persson er en pragmatisk trener som er vant til små ressurser og der det hele tiden handler om å få ut maks av de spillere man har til rådighet. Der han han nærmest vært en ener. Han er vant med å håndtere flere ulike formasjoner. 3-5-2 er den vanligste, men han har også spilt 4-3-3/4-5-1 og 3-4-3 med sine lag. Skal jeg løfte frem noen egenskaper hos Persson, er det evnen til å få ut maks av sitt materiell og coachingen under kamp. Den er formidabel.
Persson har avtale ut 2023 og må eventuelt kjøpes ut av avtalen.

Marcus Lantz side om side med tidligere Viking-trener Ian Burchnall.

Foto: Getty Images

Marcus Lantz

46-åringen har nærmest en identisk spillerbakgrunn som Joakim Persson. Han har også, som Persson, skapt underverker med små ressurser. 2020 tok han nyopprykkede Mjällby til en 5. plass i Allsvenskan, kun to poeng bak bronsen. Et lag som var dømt nord og ned av de fleste før sesongen. Lantz fikk ikke fortsette hos Mjällby da klubben mente at de ikke spilte en attraktiv nok fotball. For Lantz handler det om å vinne og da får det nærmest se ut hvordan det vil. En vinnerskalle som ikke skyr noen midler. Han ønsker helst å spille 3-5-2. Lantz tok nylig over Örebro, men avtalen der går ut etter sesongen.
Saken fortsetter under videoen.

Halvdan Sivertsen varsler ny låt i ekstase

Uwe Rösler

Et langskudd og han har en merittliste som kanskje gjør han utilgjengelig for en klubb som 08, men de vil prøve seg på Rösler. Fotballnomaden har også hytte utenfor Sarpsborg og familie i nærområdet. Tyskeren passer perfekt inn i måten Sarpsborg ønsker å opptre på og har i tillegg autoriteten og statusen som vil gjøre at både klubb, næringsliv og supportere får troa på en klubb som har famlet i flere år.

Aasmund Bjørkan

Foto: NTB

Aasmund Bjørkan

Sarpsborg Arbeiderblad skrev senest på torsdag at Bjørkan sto på lista til 08. At Bjørkan vil inn i trenermanesjen igjen, er ingen hemmelighet, og den karismatiske nordlendingen har vært med på en reise som savner sidestykke de siste sesongene. Mye av de tingene er overførbare til Sarpsborg 08, som på mange måter er lengre fremme enn Glimt da de startet på sitt eventyr. Bjørkan er også en mann som er enkel å selge inn til næringslivet.
Saken fortsetter under videoen.

Spekulerer rundt Glimt-spillerens fremtid: – Han passer ikke inn

Christian Johnsen

Raufoss-treneren har over tid vist at han er dyktig til å få mye ut av ressursene han har til rådighet. Egenskapen å sette sammen nye lag og få dem til å fungere raskt skal ikke undervurderes i denne sammenhengen. Sarpsborg 08 er en selgende klubb og skifter veldig mye på laget fra sesong til sesong, det har Johnsen vist at han takler. I tillegg trener han lagene sine knallhardt, noe som gir vann i munnen til Thomas Berntsen.

Tor Ole Skullerud

Eurosport-eksperten har vært uten trenerjobb siden han skilte lag med Strømsgodset. Skal han tilbake i manesjen, kan dette være øyeblikket. Rutinerte Skullerud hadde en eventyrlig suksess med Molde et par år og er hard i klypene. En egenskap sportssjef Berntsen setter pris på.
Saken fortsetter under videoen.

Ser for seg denne typen trener i Sarpsborg 08

Jørgen Isnes

Isnes blir nærmest alltid løftet frem når en klubb i det midtre sjiktet av Eliteserien skal ansette trenere. Han og Berntsen kjenner hverandre godt og KFUM-treneren er garantert på lista til sarpingene. Isnes har vært veldig spillende tidligere, men i de senere år blitt mer og mer pragmatisk. Kanskje er det en bevisst handling som også gjør at han kommer nærmere jobben i Sarpsborg 08
Eliteserien
Siste stikk til Gauseth før avskjeden: – Kommer ikke til å gråte meg i søvn
37 MINUTTER SIDEN
Eliteserien
Frykter ikke ny skandalekamp: – Vi er veldig positive til Levermyr
2 TIMER SIDEN