Bodø-klubben ble en del av nettverket før helgen. Det består så langt av 17 klubber fra 17 ulike land.
Lagene som er involvert i GFA, spiller ikke i samme liga. Nettverket skal legge til rette for samarbeid om blant annet spillerlogistikk, optimalisering av trening og prestasjon og markedsarbeid mellom klubber som ikke konkurrerer mot hverandre.
Eliteserien
Eliteserie-klubb forlenger med tidligere Premier League-spiller
21 TIMER SIDEN
– Det er ambisjon og visjon som ligger i den type tenking. Hvis du ser på klubbene som er med, er det klubber som ikke er de rikeste eller de største i landene hvor de er. Det å dele tanker, ideer og innovasjoner, og prøve å skape synergier mellom klubbene og utnytte det i en global sammenheng er tanken ut fra perspektivet om at fotballen er internasjonal, sier daglig leder Frode Thomassen til Discovery.
Han begrunner bakgrunnen for nettverkets oppstart, og hvorfor det var aktuelt for Bodø/Glimt å bli en del av.
– Utviklingen i fotballen, og i samfunnet for øvrig, er veldig stor på mange områder. Det er ganske krevende å følge med og være konkurransedyktig over tid. Det handler veldig mye om å dele mest mulig, blant annet innenfor speiding og rekruttering. Noe er vi sterke på, og det er helt sikkert noe annet de andre klubbene har som styrker. Det er ikke noe vanskeligere enn det.
– Vi tror at vi kan nå våre ambisjoner ved å jobbe på en bedre måte gjennom nettverket. Der vi står i startfasen er det veldig vidt og bredt, men vi tror veldig på visjonen om å tenke og utvikle ting med likesinnede klubber ute i verden, fortsetter Thomassen.
LES OGSÅ: Ordknappe om duoens situasjon

Utelukker ikke samarbeid om rekruttering

Nettverket ble startet av den franske klubben Saint Etienne i fjor. Klubbens president Bernard Caïazzo var den som kontaktet Bodø/Glimt og fortalte om prosjektet.
Thomassen utelukker ikke at relasjonen til klubbene i GFA kan brukes i spillerrekrutteringen etter hvert. Det kan både dreie seg om deling av speidernettverk, men også direkte overganger mellom klubbene på lang sikt.
– Det som har skjedd de siste årene er fremveksten av harddata. Hvordan man bruker det med tanke på ulike dataprogrammene varierer. Noen av klubbene har kommet lengre enn oss der. Det at man en eller annen gang på veien kan brukes til rekruttering, kan skje. Det er mange innganger, men i den første inngangsfasen gjelder det for oss å lære seg klubbene å kjenne. Vi må se hvordan vi kan bruke det og utnytte det sånn at man kan ta steg med tanke på egne prestasjoner, forklarer Thomassen.
Det kan gi Bodø/Glimt kunnskaper fra mer «eksotiske» deler av verden når samarbeidet virkelig kommer i gang.
Nettverket har nemlig klubber fra både Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika, Asia og Afrika.
– Jeg tror det kan være mye å lære i det. Vi må lære mens vi går når det gjelder hvilke fordeler det kan gi. Ambisjonene ligger der, så får vi se hva vi kan utvikle av samarbeid. Det skjer mye forskjellig i hver enkelt klubb.
LES OGSÅ: Vender tilbake til Eliteserien: – Norges beste klubb

– Helt avgjørende

Å bli en del av GFA koster ikke Glimt noe som helst, og dermed ser klubben på det som et risikofritt prosjekt med mulig gevinst.
Thomassen og Bodø/Glimt ser på det internasjonale samarbeidet som en mulighet til å utvikle fotballen globalt, men også gi en mulighet for den norske klubben til å hevde seg internasjonalt på lengre sikt.
– Det er mye snakk om at Norge skal ta større plass i internasjonal fotball. Da tror jeg også at vi må tenke internasjonalt og søke samarbeid for å få det til.
Bodø/Glimt er fortsatt med i Conference League, og møter den litauiske klubben Zalgiris i playoff på torsdag. Norge har ingen lag med i verken europaligaen eller Champions League.
– Hvis norske klubber skal hevde seg internasjonalt, så må man har forståelse for hva du går ut i og en forståelse av hvordan klubbene jobber. På en rekke områder vil vi bli akterutseilt hvis vi ikke henger med og skaffer oss den kunnskapen der utviklingen skjer. En internasjonal orientering på klubbnivå vil være helt avgjørende. Norske klubber har generelt begrensede ressurser sammenlignet med klubbene de konkurrerer mot i utlandet, slår Glimts daglige leder fast.
– Vi tror at en internasjonal orientering for å utvikle en klubb over tid, vil være viktig for at Bodø/Glimt kan være konkurransedyktige internasjonalt, utdyper Thomassen.
GFA vil til slutt bestå av 25 klubber. Så langt er disse klubbene en del av nettverket:
AS Saint Etienne, Frankrike (startet nettverket)
Associacao Chapeconese De Futebol, Brasil
Athletic Club Paradou, Algerie
AZ Alkmaar, Nederland
Bodø/Glimt, Norge
Club Estudiantes De La Plata, Argentina
Deportivo Independiente Medellin, Colombia
Deportivo Toluca FC, Mexico
FK Krasnodar, Russland
Kawasaki Frontale, Japan
Melbourne Victory, Australia
New England Revolution, USA
Standard Liege, Belgia
Villarreal, Spania
VFL Wolfsburg, Tyskland
Wadi Delga, Egypt
Sett denne?

Hornelands lovnad: – Vår jobb å være brutale nok til å få ryddet opp

Eliteserien
Knutsen går motstrøms om cupen – liker «koronamodellen»
I GÅR KLOKKEN 07:52
Eliteserien
Politietterforskning etter dommerhetsen på Åråsen: – Vi jobber med å få navnene
I GÅR KLOKKEN 14:07