INTILITY ARENA (Eurosport):
Seedy Jatta heter 17-åringen med bakgrunn fra Bjørndal og Skeid, som kom til Vålerenga i fjor og fikk ni kamper for annetlaget i 2. divisjon. I vinter har han imponert trener Dag-Eilev Fagermo og mot Strømsgodset scoret han VIFs eneste mål i sin debut for A-laget.
Eliteserien
Knutsen om det potensielle rekordkjøpet: – Jeg har lyst til å ta en prat med han
I GÅR PÅ 08:11

– Jeg liker ikke intervjuer

Det er bare ett problem.
– Jeg liker ikke intervjuer, ikke noe mer intervjuer på meg, ass, svarer Jatta på om han er klar for å snakke med Eurosport om 2021-sesongen han har i vente.
– Får du gjennombruddet ditt i Vålerenga så blir det nok flere intervjuer...
– Nei, man kan vel velge om man vil bli intervjuet? Eller må man? spør han.
– Scorer man mål må man regne med å bli intervjuet innimellom!
– Åh. Da blir det flere intervjuer, da, gliser Jatta.
Jatta er så full av latter og overraskelse over at Eurosport har bedt om en prat med ham etter trening, at han mistroisk spør om ikke henvendelsen kommer på bakgrunn av et initiativ fra lagkameratene eller klubbens mediesjef Tina Wulf.
Bakgrunnen er at han allerede har gjort seg bemerket på Vålerenga sine hjemmesider med en lattermild opptreden sammen med kompisen Osame Sahraoui etter scoringen mot Strømsgodset sist uke.
For en gutt som ikke fyller 18 år før i mars er det uvant, men gøy, med forventninger og oppmerksomhet inn i sesongen han håper kan bli hans gjennombrudd.
– Det håper jeg. Jeg må bare jobbe hardt på trening og se hva som skjer, men jeg håper det. Det betyr at jeg må trene enda hardere og få til å gjøre de endringene Fagermo ønsker. Han gir tillit til unge spillere og er en bra trener.

Får ros – og kjeft – av Fagermo

Fagermo er full av lovord om spilleren han og klubben har bestemt seg for å gi en mer sentral rolle i a-stallen enn hva som var tenkt for kort tid siden. Etter 1-1-kampen mot Strømsgodset uttalte han følgende til VIFs egne kanaler.
– Vi fikk se enkeltspillere som viser seg fram og melder seg på, syns jeg, og som vi kanskje må prioritere tøffere nå inn mot seriestart. At vi får noen nye unggutter opp, selv om vi allerede har mange i 11ern. Seedy Jatta, som jeg syns har vært veldig spennende så langt i vinter, og Brage Skaret er de to nærmeste av de som ikke har spilt noe særlig før, sier Fagermo.
– Hva er beskjedene du får fra Fagermo?
– At han kommer til å gi meg sjansen i serien hvis jeg viser meg fram i treningskampene og på trening, svarer Jatta.
Samtidig er det sedvanlig klar tale fra Fagermo under treningsøkta. Jatta, med sin robuste fysikk, blir lagt i bakken av den jevngamle, men langt lettere, backen Ousmane Diallo Toure. Da fikk Jatta høre det av Vålerenga-sjefen.
– Han liker ikke at folk faller på trening, så det er bare å reise seg opp igjen. Ousmane takla meg, så ropte han «du må komme deg på gymmen og trene», ler Jatta.
– Jeg er 14 kilo større enn han, så jeg skal ikke falle der, men det er frispark. Men ikke på trening tydeligvis. Jeg har ikke noe å gå på, for det var frispark, gliser han.

Vært på jakt etter angrepsspiller

Vålerenga har sluppet Bård Finne, Mathías Vilhjálmsson og Benjamin Stokke fra angrepsrekka i vinter. Samtlige var på utgående kontrakt og har forlatt klubben. Samtidig er Ousmane Camara leid ut og Osame Sahraoui skal trå til mer i midtbanetreeren enn i fjor.
Det betyr at laget er tynnere besatt framme i banen, selv om Amor Layouni er hentet inn for å bekle venstrekanten. Oslo-klubben har vært på jakt etter en anvendelig spiller til i angrepsrekka, men har slitt med å finne det de har vært på jakt etter.
– Selv før vi visste om det med Odin (Thiago Holm sitt langvarige skadeavbrekk, journ.anm.) så tenkte vi å forsterke med en posisjon eller to til inn mot sesongstart. Kanskje gjerne da med fleksibilitet, en spiller som kan bekle kant/spiss, så var det veldig vanskelig å få til, så da gikk vi for Henrik Udahl som en ren nummer to spiss istedenfor, sier sportssjef Jørgen Ingebrigtsen.

Udefinert rolle

Ingebrigtsen kikker på VIF-treninga sammen med Eurosport og bemerker utviklingen Jatta har hatt og forklarer hvorfor klubben bestemte seg for å gi ham sjansen.
– 2003-modellen på siden her viste seg fram og vi ble mer og mer trygg på at den kanten kan vi ha internt. Seedy har vært litt udefinert om han er kant eller spiss, så fikk han et par uker på rad der han har blitt drilla i kantrollen, han har veldig gode individuelle ferdigheter og fin fart, og han har vist seg godt frem der.
– Med enda bedre fysisk kapasitet, etter å ha trent et halvår med a-laget, så begynte det å se veldig kult ut. Så da gikk vi for det, sier sportssjefen.
Jatta har spilt mest spiss i ungdomsårene, og har vist seg såpass fram at han var en fast del av det norske U16-landslaget i 2019. I fjor våres fikk han et innhopp i treningskampen til U17-landslaget mot Serbia i februar, før coronaen satte en stopper for flere kamper med flagget på brystet.
Selv vil han gjerne omskoleres til å kunne bekle en kantrolle i Vålerenga.
– Jeg har vært spiss, men kan spille kant også, det er ikke noe stress. Jeg har spilt mest spiss enten alene eller med to spisser, men også kant. Det er tungt på starten, jeg løper mer enn jeg er vant med, men det blir jeg etter hvert, sier han.
Eliteserien
Kårer rundens verste og beste debut: – Som en klumpete LEGO-figur
08/08/2022 PÅ 07:33
Eliteserien
Ble matchvinner i debuten fra start – får terningkast fire av sin nye sjef
08/08/2022 PÅ 06:28