Da statsminister Erna Solberg (H) onsdag presenterte regjeringens fire trinn i planen for å gjenåpne samfunnet, kom det fram at 600 mennesker fordelt på tre kohorter kan samles på for eksempel en fotballtribune dersom smittesituasjonen tillater det. Dette mener daglig leder i Vålerenga Fotball, Erik Espeseth, er en merkelig beslutning.
– Det blir meningsløst at det skal være likt antall tilskuere i en gjenåpningsprosess på små stadioner, for eksempel i Raufoss eller på Nadderud, som på de større som for eksempel Lerkendal.
Eliteserien
Gauseth oppsummerer: Million-solbriller og Eliteseriens Rafael Nadal
14 TIMER SIDEN
Gjennom intervjuet påpeker Espeseth flere ganger at man ikke bør låse seg til et fast antall tilskuere, men heller se på lokale forhold, størrelse, infrastruktur, inn- og utganger og logistikken til hver enkelt stadion for så å sette en prosentandel av makskapasiteten.
– Jeg mener at stadionkapasiteten er helt avgjørende. Fotballen har gått foran sammen med Norsk Toppfotball og laget simuleringsmodeller som viser at man kan ha en åpning på for eksempel 25 prosent og etter hvert 50 prosent av stadionkapasiteten og det er mye mer riktig enn et fast tall.
Til den simuleringsmodellen forteller Espeseth i en e-post til Discovery at de tok hensyn til at det skulle være én meter (de retningslinjene som gjaldt høsten 2020) i alle retninger fra hver enkelt tilskuer, til og med familier og andre kohorter.
– Ved å følge protokollen slik den var tilrettelagt på det tidspunktet, med disse faktorene, ville Intility Arena fint kunne ta imot rundt nevnte 2.500 tilskuere.

– Å komme i gang er det viktigste

Uansett hvilket standpunkt man setter seg i denne saken, er det egentlig liten tvil om hva som er det aller viktigste når det kommer til toppfotballen – nemlig å komme i gang.
– Første prioritet har vært at alle toppklubbene skal komme tilbake til å trene som normalt. Deretter komme i gang med treningskamper i uke 15 før seriestarten 8.- og 9. mai. Dette har vi fått positive signaler på og i takt med gjenåpningen av samfunnet, håper vi at vi kan få flest mulig tilskuere raskest mulig.

Håper folk er flinke

Torsdag fortalte kulturminister Abid Raja (V) at han tviler sterkt på at norske stadioner kommer til å fylles opp i 2021. VIF-sjefen derimot sier han tror og håper at det norske folket er flinke til å følge de nasjonale retningslinjene rundt koronapandemien, slik at det kanskje mot slutten av sesongen kan åpnes for fulle tribuner.
– Vi er glade for at vi kommer i gang med seriestarten først og at vi etter hvert kan få flere tilskuere etter hvert. Verken Abid Raja eller Erik Espeseth kan vite noe om det som kan skje i august eller september. Det er umulig å vite.

Ut i Europa

Til høsten skal Vålerenga spille kvalifisering til Europa for første gang siden de tapte 0-5 sammenlagt mot greske PAOK i 2011. Den gang var det Europa League, men denne sesongen er det nyvinningen Europa Conference League blåtrøyene skal prøve seg på. I kvalifiseringen skal Vålerenga ut i andre runde der det spilles dobbeltkamper med én kamp hjemme og én kamp borte. Dette kan vise seg å bli en utfordring dersom smittesituasjonen ikke bedrer seg og de nåværende restriksjonene fortsatt vil gjelde for Norge.
– Hva som skjer andre steder, har vi ikke noe mulighet for å påvirke. Det er klart at hvis vi på det tidspunktet skal ned til et østblokkland eller Tyrkia for eksempel der det er fulle tribuner, mens vi kan ha 200 på tribunen, så har det soleklart en sportslig påvirkning på utfallet av kampene. Det er det ingen tvil om, forteller Espeseth.
Videre understreker han at klubben respekterer de retningslinjer som gjelder for Norge.
– Vi håper på at vi kan ha flest mulig tilskuere så fort som mulig. Vi vet jo ikke hvordan dette bærer av gårde noen steder, men vi er optimister, vi er positive. Vaksineringen går sin gang. og vi kommer i gang med serien. Og så vet vi gjennom det vi viste i fjor, at vi gjennom våre protokoller og veiledere har hatt veldig god kontroll på smittesituasjonen i fotballen og ikke brakt smitte ut i samfunnet.
Eliteserien
Fikk ikke spilletid av Rekdal – nå lånes han ut til gamleklubben
20 TIMER SIDEN
Eliteserien
Keeperhelten reddet ett poeng: – Alle sin drøm
EN DAG SIDEN