Populære sporter
All sport
Vis alt

Varsler tidenes talentgenerasjon på Nadderud

Jonas Bergh-Johnsen

Oppdatert 21/11/2020 klokken 13:06 GMT+1

Innsatsen til «nødlandslaget» med sju tidligere Stabæk-talenter i troppen gjorde en hel fotballnasjon stolt. Nå varsler klubbens daglige leder at tidenes beste Stabæk-talenter er på vei, men trener Jan Jönsson advarer mot at klubben utelukkende kan lene seg på lagets unggutter.

Daglig leder i Stabæk, Jon Tunold (t.v), og klubbhelt Tom Schelvan (t.h).

Foto: Eurosport

NADDERUD (Eurosport):
Hele sju av spillerne i onsdagens landskamp mot Østerrike har en fortid i Stabæks akademi. På brakka på Nadderud var det god stemning dagen derpå.
Tidligere sportslig leder og Stabæk-legende, Tom Schelvan, var på besøk for å kikke på torsdagens treningsøkt. Han og daglig leder Jon Tunold i Stabæk er godt fornøyde med innsatsen til både klubb og land.
– Stabæk-hjertet banket litt ekstra før og etter kampen. Akkurat der og da syntes jeg det var veldig moro. Det var en «passion» i hele laget i går. Hvordan de taklet de greiene der, var gøy å se, sier Schelvan til Eurosport.
Det følges opp av Jon Tunold.
– Kampen i seg selv var fantastisk moro å se på, og klart for oss var det ekstra spennende å se at det var en del gamle, kjente Stabæk-spillere som var med, så det synes vi var veldig gøy. Jeg er kjempestolt. Vi har fått ut mange spillere som er kommet til utlandet. At de nå er tatt ut i den troppen, er en fantastisk opplevelse og erfaring for dem. Det viser at vi har gjort mye riktig opp gjennom årene, beskriver Tunold.

Tallene imponerer

De snakker høyt og ofte om talentutviklingen i akademiet sitt i Stabæk. Og det med rette, skal en tro klubbens egne tall.
Siden Morten Morisbak Skjønsberg, født 1984, debuterte i 2002, har 84 spillere gått gradene i Stabæks akademi og spilt i Stabæk og/eller i en norsk eller utenlandsk toppklubb. Av disse er 56 spillere født f.o.m 1993-årgangen t.o.m. de født i 2005. Det tilsvarer i snitt ca 4,5 spillere hvert år. 13 av disse 56 spillerne har spilt eller spiller i utlandet.
Det viser tall fra André Wilsgård, som var tilknyttet akademiet fra 2005 til 2019. Han regnes som en bauta i akademiets utvikling på Nadderud.
Tallene imponerer en av lagets eldre «importer», forsvarsspilleren Mats Solheim, som mener det stadig gror godt i Bærum.
– Det er imponerende tall, og det er ikke tilfeldig. Det viser at en driver godt, og at det finnes mange talenter her nå også, som har muligheten hvis de tar de rette stegene. Emil Bohinen er vel den nærmeste kanskje, i neste forsendelse herfra, men det er mange andre unge også som har stort potensial. Kai (Kaloyan Kalinov Kostadinov) synes jeg er en «jækli» fin spiller med veldig fine bevegelser og sånt. Og Sturla Ottesen har vist at han kan gå rett fra 2. divisjon og prestere godt, roser Solheim.

– Har et lite tomrom

Både Kostadinov, som kom fra Sandnes Ulf i sommer, og Ottesen, ny fra Kjelsås i oktober, er unge spillere som ikke kommer fra Stabæks akademi, men også derfra er mer på vei. For Tunold mener det gror bedre enn noensinne blant klubbens unggutter. Det selv om mye av arvesølvet er solgt unna de siste par årene etter salgene av Hugo Vetlesen, Andreas Hanche-Olsen, Kristoffer Askildsen og Tobias Børkeeiet.
– Vi har en mellomperiode nå, for det var et to-tre unge landslagsspillere som gikk ut før de etablerte seg på A-laget vårt. Det gjør at vi har nå hatt et lite tomrom, men det kommer opp noen fantastiske talenter som per nå nesten ser bedre ut enn det vi har hatt i klubben tidligere. Allerede neste år håper jeg vi kan se noen av dem, i alle fall på trening, men kanskje også på banen, sier den daglige lederen.
– Hvilke generasjoner vil du trekke fram som ekstra talentfulle?
– Blant de født i 2005-06 er det veldig mye bra. Det er noen i 2004 og selvfølgelig også i 2002 og 2003, men nedover fra særlig 05-06-gutta og under der igjen er det noen fantastiske talenter, svarer Tunold.
Altså spillere som hovedsakelig er i 14-15 årsalderen.
Sett siste episode av Spillerrådet? Saken fortsetter under videoen:
picture

Episode 65: Tøft å være raus, Näsbergs språkskole og Nakkims parodiskole

En balansegang

For trener Jan Jönsson er det gøy med talentutvikling, men svensken påpeker at det også hviler et ansvar på den kortsiktige sportslige satsingen i klubben og at den ikke kan driftes utelukkende av unggutter.
– Vi har noen riktig interessante unggutter som du ikke har sett i dag på treningen, som kommer rett rundt hjørnet og sikkert kommer i trening så snart omstendighetene tillater det. Det er litt tidlig med 15-16-åringer, og det er viktig at hvis vi vil være bra og henge med, trenger vi noen som er litt mer ferdig og kan forgylle de unge, som Kai (Kostadinov), så han blir enda bedre enda fortere. Vi kan ikke bare ha 16-åringer, det er ikke er gjort på fem minutter å bli bra. Selv om det har gått veldig fort med noen, er det ikke alltid så enkelt, sier Jönsson til Eurosport.
Den balansegangen er Tunold klar over at klubben må håndtere innenfor de relativt stramme økonomiske rammene Stabæk lever under.
– Det er en balanse i det, du trenger noen eldre etablerte, så får vi se om det blir aktuelt. 15-16 år begynner de å bli gamle nok til å trene med laget, og blir du 16 så er det mange som har debutert i den alderen. Er du god nok, har ikke alder så mye å si. Vi er trygge på at vi har veldig mange gode spillere som skal få muligheten framover, det er helt sikkert, sier Tunold.

Romantisk drøm

En idé kan være å etter hvert hente hjem noen av bæringenes tidligere akademitalenter når de nærmer seg tampen av karrieren, slik for eksempel Morten Morisbak Skjønsberg gjorde for noen år tilbake. I vinter trente eks-Stabæk-gutt Mikkel Diskerud med laget, nå er eks-toppscorer Adama Diomande å se på treningsfeltet. De er to spillere som løfter nivået på trening, men som ikke har signert kontrakt med gamleklubben – enn så lenge.
– Det er en romantisk drøm mange av oss har. Vi holder kontakt med mange av disse spillerne. Det er selvfølgelig ønskelig at de skal komme tilbake hit og avslutte sin karriere, så lenge de holder mål, sier Tunold, før han blir avbrutt av klubblegende Schelvan:
– Men det går litt mot hvordan vi tenker da, det er de unge som skal komme opp og bidra. Å dra inn en haug med 30-åringer er ikke akkurat opp til målsettingen.
– Var ikke Alanzinho god da han kom tilbake her, da?
– Hehe, nei, det var ikke rare greiene, sier Schelvan og ler.
Se siste Indre Bane her:
picture

Cifuentes-exit, Moldes hodebry og Kåre Ingebrigtsen til Lerkendal

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Relaterte kamper
Reklame
Reklame