– Det er veldig stille. Det markedet som er, eller var for spillere, er blitt mye tøffere. Det sier daglig leder i Molde, Ole Erik Stavrum, til Eurosport.
Stavrum og Molde opplever å få færre hendvendelser fra utenlandske klubber som ønsker å kjøpe spillerne deres, enn tidligere.
Eliteserien
Motgangen fortsetter: – Det begynner å brenne
14 TIMER SIDEN
Mange klubber har fått dårligere økonomi på grunn av pandemien, samtidig som det er vanskeligere å speide i andre land. Det kan gå ut over spillere i Eliteserien.
Den lave etterspørselen, eller interessen, for spillere i Molde, står i stor kontrast til sist gang klubben gjorde det like sterkt i Europa League.
I februar spiller laget 16-delsfinale mot Hoffenheim.
– Vi ser at selv om vi har gjort det bra i Europa, så er det stille. Sist gang vi gjorde det samme røyk det ut masse spillere. Nå er det helt stille, forteller Stavrum.

– Tøffe tak i en del klubber

Klubben har mottatt bud på Stian Gregersen, men har ikke ønsket å selge for de summene som har ligget på bordet.
I Bodø fikk Glimt solgt Jens Petter Hauge til Milan etter at 21-åringen storspilte mot nettopp Milan i kvalifiseringen til Europa League, så fortsatt har det vært noe bevegelse, men interessen fra ligaer som typisk henter norske spillere, er merkbart lavere.
– En del av de landene som Norge vanligvis har solgt spillere til, som Belgia, Nederland og Frankrike, som er typiske ligaer for spillere fra Eliteserien å reise til, der er det nok tøffe tak i en del klubber, sier Stavrum. Han tenker på det pandemien har gjort med økonomien i flere fotballklubber.
Også klubber som vanligvis selger spillere til andre norske klubber, forteller at det er merkbart roligere i år.
– Det er tidlig foreløpig, og vi er bare på første normale arbeidsdag etter nyttår. Men det har vært roligere i år, det er ikke tvil om det, med korona og den biten der, sier sportssjef i Sarpsborg 08, Thomas Berntsen til Eurosport.

– Det påvirker

Det er fortsatt lenge igjen til sesongstart, og mye kan skje på overgangsmarkedet, både i Molde og andre klubber, men dersom interessen ikke tar seg opp, kan situasjonen få konsekvenser for norsk fotball.
– Det er klart at det påvirker. Vi har sett Europaspillet til Glimt, det gjorde at man fikk mye mer penger for Jens Petter Hauge enn forventet. Det er viktig for norsk fotball og klubbdriften rundt om. Det er der vi er i hierarkiet, når spillerne blir gode nok, så selges de, sier fotballeksepert i Eurosport, Joacim Jonsson.
Han tror de spillerne som blir solgt, kan gi mindre penger i kassa enn de vanligvis ville gjordt.
– Nå er Molde en klubb med bunnsolid økonomi og drift, men de hadde nok forventet å få solgt noen spillere. Jeg tror fortsatt at de får gjort det, men det kan bli for mindre summer enn det vanligvis ville blitt, sier Jonsson.

– Færre alternativer

Til syvende og sist påvirker covid-19 det meste, også i og rundt fotballen. Det kan også enkeltspillere merke.
Kanskje må noen vente et ekstra år før de får reise ut.
– Er det noen spillere i Eliteserien som utpeker seg, som typisk kunne blitt solgt i år, men som kanskje ikke blir det, på grunn av situasjonen?
– Kanskje Emil Bohinen, men han kan fortsatt bli solgt. Det samme gjelder Stian Gregersen. Det kan blir færre alternativer og lavere bud. De er begge modne til å ta steget ut, og er forventet å gjøre det, men så kan det bli vanskeligere på grunn av situasjonen, sier Jonsson, som påpeker at det bare blir spekulasjoner.
Pandemien fører ikke bare til at det kan bli vanskeligere å få solgt spillere, den gjør også at det blir mer utfordrende å hente spillere fra utlandet til Norge.
Det kan den regjerende seriemesteren komme til å måtte kjenne på.
– Det blir mer interne rekrutteringer, fordi speidingen ikke er like enkel å få til. Akkurat det er nok mest utfordrende for Glimt, dersom de blir kjøpt sønder. Hvis Junker og Bjørkan forsvinner blir det vanskelig å skulle erstatte de internt i Norge, sier eksperten.
Eliteserien
Se høydepunktene: HamKam spolerte festaften på Valle
16/05/2022 PÅ 20:24
Eliteserien
Se høydepunktene: Molde tok alle tre poengene med fra Sunnmøre
16/05/2022 PÅ 20:12