Vålerenga - Start 4-0, Sandefjord - Rosenborg 0-0
3698 dager har gått siden Vålerenga sist kunne juble for medalje i Norges øverste divisjon. Den gangen var det suverene Rosenborg som stakk av med seriemesterskapet, med Nils Arne Eggen på trenerbenken.
Tirsdag 22. desember, litt over 10 år etter VIFs siste medalje i Eliteserien, kunne de kongeblå fra Valle omsider gjøre plass til et nytt punkt på merittlisten – og det på bekostning av Åge Hareides Rosenborg.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24
– Vi bikker mot bronsen, for jeg tror Vålerenga sklir på et bananskall mot Start, sa en selvsikker Åge Hareide til Eurosport før kampen.

– Klasseforskjell

Det så tidvis ut til at Hareide og Rosenborg bikket mer mot femteplassen enn bronsemedaljen, for bananskallet var ikke å se på Intility Arena denne kvelden. Med solide 4-0 på eget kunstgress og poengdeling i Sandefjord, var det Vålerenga som kunne juble for medalje etter 90 spilte minutter.
– Dette er deilig. Vi leverte festfotball i den første omgangen. Den andre er litt mer rotete, men det gjør ikke så mye når vi leverer en så god første halvdel. Klasseforskjell i dag, sier Fagermo til Eurosport etter kampslutt på Valle.
– Vi leverer en helt fantastisk kamp i dag. En fin måte å krone sesongen på, sier stopper Jonatan Tollås Nation.
Det er fortsatt uavklart rundt VIF-framtiden til bauta Jonatan Tollås Nation. Etter kampen var sunnmøringen en av flere spillere som ble takket av med blomster.
– Det er ingenting som er bestemt. Jeg har egentlig ikke tenkt at dette kan være min siste kamp for Vålerenga, så vi får se hva som skjer framover, sier han.
På spørsmål om rekkekamerat Ivan Näsberg ønsker å fortsette med Tollås Nation på sin side også neste sesong, svarer Oslo-gutten kontant og i kjent stil:
– 100 prosent.
Se intervju med Fagermo her. Saken fortsetter under videoen.

Fagermo sikter enda høyere: – Jeg har ikke kommet til Vålerenga for å vinne bronse

Sahraoui i fyr og flamme

Osame Sahraoui har tidvis vært en åpenbaring for Vålerenga denne sesongen, og mot Start var trollmannen fra Oslo øst i en helt egen klasse.
Først leverte unggutten en utsøkt målgivende pasning til en iskald Vidar Örn Kjartansson som åpnet ballet for de kommende medaljevinnerne, før venstrekanten selv skulle sende VIF-leiren til himmels etter halvtimen spilt. For et drøyt kvarter etter at Vålerenga la opp til 2-0 etter et selvmål av Eirik Wichne, fikk Sahraoui ballen i beina på kanten av sekstenmeteren.
19-åringen tok med seg ballen på elegant vis, ladet skuddfoten og sendte ballen utsøkt i hjørnet bak en utspilt Jonas Deumeland. Med 3-0 og et VIF-lag som stort sett hadde stålkontroll på gjestene fra Kristiansand, samtidig som at Rosenborg tidvis slet med å hamle opp med Cifuentes og Sandefjord, endte kvelden på best mulig måte for hovedstadslaget.
Det er verdt å nevne at Start produserte flere og flere sjanser i den andre omgangen, men maktet aldri å spise opp ledelsen til Vålerenga. Isteden var det VIF som fikk score sesongens siste mål på Intility, etter at innbytter Odin Thiago Holm plukket opp en retur og fikset 4-0-seier til Fagermos menn – en scoring som også var ungguttens første i Eliteserien.
(Saken fortsetter under videoen).

Ble takket av med blomster etter kampen: – Ingenting er bestemt

Europa-spill for RBK

Om det ikke var noe bananskall i Sandefjord, fikk Rosenborg og Åge Hareide det svært vanskelig i hvalfangerbyen.
Det var tydelig at det blåkledde hjemmelaget ønsket å gi Martí Cifuentes en best mulig avslutning på SF-epoken, for det var Sandefjord som var nærmest tre poeng. Til tross for en svak forestilling av RBK på Østlandet, fikk trønderne en hjelpende hånd av Haugesund i Kristiansund. KBK maktet ikke å utnytte medaljesjansene i den siste runden, og FKH kunne juble for tre poeng i Christian Grindheims siste kamp for klubben.
Med FKH-seier på nordmøre er det Rosenborg som sikrer fjerdeplassen i årets Eliteserie, noe som gjør at RBK er klare for Europa-spill i 2021.
Det er nok få som jubler nevneverdig over fjerdeplassen i Trodheim, for sesongen 2020 er første gang på tolv år at Rosenborg går ut av et fotballår uten en medalje rundt halsen.

Se høydepunktene: Rosenborg sikret Europa-spill

Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51