Sportsjef i Brann, Rune Soltvedt, er som vanlig i godt humør når Eurosport ringer for å høre hvordan det går i Bergen, men har nok av grunner til å riste på hodet, klubbens situasjon tatt i betraktning.
Nylig bestemte Branns medlemmer at det ikke skal legges kunstgress på stadion, flere eksperter spår at dagens stall er så svak at laget er nærmere nedrykk enn toppen av Eliteserien og hver dag jobbes det med å bygge vinnerkulturen som har manglet.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24
Som om ikke det var nok: Per i dag står laget uten mulighet til å trene sammen.
– Det går alltid bra i Bergen, men akkurat nå går det ikke så bra treningsmessig. Vi trener individuelt, så spillerne er ute i mange minusgrader og prøver å gjøre situasjonen så bra som mulig, sier Soltvedt til Eurosport.
Koronasituasjonen i Bergen, og de strenge smitteverntiltakene det medfører, har gjort at Brann har fått forbud mot å arrangere felles treningsøkter. Det skjer i underkant av to måneder før seriestart.
– Det er mange som har det mye verre, men det er ekstremt viktig at vi får gjort den jobben vi skal. Vi er opptatt av at det ikke må bli for store forskjeller over for lang tid. Vi takler en uke, men det er uheldig.

– Har ikke den kulturen

Etter at Brann lenge så ut til å kjempe om gullet i Eliteserien i 2018, har fasiten de to siste årene vært langt dårligere resultater. Sportssjefen tror blant annet det skyldes mangel på vinnerkultur.
– Vi profiterte på lavere forventninger da vi rykket opp fra OBOS og tok medalje bare et par år senere. Da forventningene kom, klarte vi ikke å etterleve de. En viktig årsak er at vi ikke har den kulturen. Vi er ikke en vinnende klubb, men vi prøver å bli det.
Sånn sett er det kanskje ikke bare negativt, at både lokalpressen og Eurosports eksperter har dårlig tro på den stallen klubben stiller med i dag.
– Jeg vil ikke bare peke på det (mangel på vinnerkultur journ.anm), men vi håndterte bedre å være på vei opp enn at det var klare forventninger til oss. Det er et kompleks med mange årsaksforklaringer, men vi jobber med det hver dag.

– Blitt verre og verre

I tillegg til at vinnerkulturen må på plass, må treningsforholdende forbedres. Når laget kan møtes for å trene sammen på feltet igjen, må de gjøre det på baner som ikke holder god nok kvalitet, ifølge dem selv.
Styret i klubben har ønsket å bytte ut gresset på stadion med kunstgress, for å forbedre treningsforholdene, men tidligere denne måneden stemte medlemmene nei til forslaget. Dermed blir gresset værende.
– Det som var grunnen til at vi ønsket å bytte underlag, var jo de ubrukelige treningsforholdene vi har. Vi har jobbet med dette i mange år, og det har egentlig bare blitt verre og verre.
Etter et nesten tre timer langt ekstraordinært årsmøte, vant supporterne fram i diskusjonen om gress versus kunstgress. Dermed må Brann-spillerne trene på det klubben mener er dårligere forhold enn sine konkurrenter, samtidig som Soltvedt og Co. jobber videre med å finne løsninger.
– Vi eier ikke banen selv og er avhengig av kommunen. Nå har vi startet møtevirksomhet med dem igjen, og har gode møter. Vi prøver å gjøre noe med det vi kan gjøre noe med, og så håper og tror vi at forholdene kan bli bedre i løpet av året.

Ser konturene av en positiv framtid

Til tross for mange utfordringer, har Soltvedt stor tro på laget og klubben. De rødkledde hentet inn kantspilleren Filip Delaveris tidlig i januar, og med et par forsterkninger til er han overbevist om at laget kan overraske på en positiv måte denne sesongen.
– Vi har hentet Delaveris, og fått noen spillere tilbake fra lån. Vi tenker at vi må forsterke oss i noen posisjoner. Det er målsetningen, å få fram noen gode navn som kan glede Brann-publikumet i tiden framover.
På spillerjakt-fronten er arbeidet egentlig akkurat begynt. Klubben bestemte seg tidlig for å avvente kjøpene til etter at det internasjonale markedet var stengt. Nå skal de ha inn et par forsterkninger, samtidig som de skal prøve å rette opp feilene de har fått kritikk for tidligere.
– Vi har fokus på unge spillere som vi skal ha fram. Det er noe vi har fått kritikk for over lang tid, at vi har vært dårlige på, og nå ser vi konturene av en ungdomsgjeng som vi har store forventninger til. Det handler om å gi plass til de unge, slik at de får nok spilletid og kan lykkes i Brann. På den måten kan både vi og de få realisert større ting på et senere tidspunkt.
Brann serieåpner borte mot Bodø/Glimt 5. april.
Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51