MOLDE (Eurosport.no):
Sommeren 2018 ble Leke James hentet tilbake til Norge av Molde, tre år etter at han forlot naboen Aalesund for spill i Kina.
Eliteserien
Senket «storebror» med to effektive minutter: – Nå lukter de på edelt metall
29/08/2021 PÅ 17:56
James var ikke i toppform og selv om rapportene fra treningene ble stadig bedre, fikk han få sjanser høsten 2018 (fem kamper fra start). Da spisskollega Ohi Omoijuanfo startet med å bøtte inn mål våren 2019, ble det en ny periode på benken for 27-åringen.

«Stod bare og spant»

Derfor var det på høy tid da han endelig fikk sin andre kamp fra start for sesongen i bortemøtet med Strømsgodset 22. juni i fjor, forteller Molde-trener Erling Moe.
– Ja, han fikk bruke god tid før han var 100 prosent. På slutten, før vi møtte Strømsgodset borte, så stod han bare og spant. Det var ikke bare gode blikk han sendte meg da. Og da han fikk sjansen så trengte han ikke si så mye, han satte tre i kassa med én gang, flirer Moe.
Vi har satt oss ned med MFK-sjefen for en gjennomgang av stallen hans for 2020, og det er liten tvil om at James er sentral i ambisjonene for ikke bare kopiere ligagullet, men ikke minst komme seg inn i et gruppespill i Europa.
– Jeg tror det blir en meget bra sesong for Leke. Også håper jeg at vi får beholde ham lenge i klubben, selvfølgelig, men igjen: Kommer det noe som er bra er vi som klubb åpne for å diskutere det. Det må klaffe for alle parter, sier han.

Vil ikke snakke om forlengelse

Et problem er at kontrakten hans går ut om drøye sju måneder og det har vært liten bevegelse mellom partene om en eventuell forlengelse. Selv er ikke spissen veldig snakkesalig om å signere for flere år på kontrakten som går ut 31.12.2020.
– Jeg tar det ett skritt av gangen, nå har jeg fokus på å være her og nå føles Norge som hjemme for meg – i tillegg til Nigeria, sier han til Eurosport på Aker stadion.
Han har allerede forsøkt seg i Kina, og det har etter det Eurosport kommet henvendelser fra såkalte eksotiske ligaer i Midtøsten. Det har også vært interesse fra USA.
På spørsmål om han hva han føler er neste steg, om det er Europa han ønsker å bli i, svarer han:
– Jeg fokuserer ikke på det nå, nå gleder jeg meg bare til comeback i det jeg elsker å gjøre. Vi går i riktig retning her i Molde og målet er å forsvare tittelen så klart.
Sett denne? Saken fortsetter under:

Dette forlanger Helland av RBK i 2020: – Det er kravet uansett

Ambisjoner om Europa

James’ agent, Atta Aneke, forholder seg også rolig til klientens kontraktssituasjon.
– Vi har en fin dialog med Molde, vi har ikke lukket noen dører verken den ene eller den andre veien. Men det er ikke noe tvil om at Leke har ambisjoner om å spille i en god klubb i Europa, og det har kommet klubber fra eksotiske ligaer og klubber med mange nuller bak seg i tilbudet, sier han.
At Molde skal ut i Europa-kvalifisering, som potensielt kan bli et flott utstillingsvindu for James teller positivt med tanke på å få 27-åringen ut sesongen i rosenes by. Det gir god matching og er en gulrot i årets sesong etter at man på irriterende vis røyk ut mot Partizan Beograd i fjor.
Moe kan ikke få fullrost utviklingen hans de siste par årene – både på og utenfor banen.
– Det er litt opptil Leke hva han syns er interessant for hans framtid, han er en veldig fornuftig fyr, er opptatt av at familien hans skal ha det bra, så han gjør gode vurderinger. Jeg syns Leke har vokst veldig på oss her i Molde. Én ting er spilleren, der har han vist hvor god han er, men mennesket Leke tar mye mer plass i og rundt gruppa – han har virkelig vært en meget fin fyr for oss, skryter han.

Mange timer på Facetime med familien

Selv er James glad for å ha kommet igang igjen med fotball på vanlig måte – og ser fram til seriestarten.
– Jeg føler meg bra, det har vært en utfordrende og tøff periode med korona for å være ærlig, men nå føler jeg meg klar.
Det ha blitt mange timer med Skype- og Facetime-samtaler med familien hjemme i Nigeria for spissen.
– Ja, de har vært bekymret for hvordan det går med oss her i Europa. Det tøffeste har vært å være hjemme, låst fast til ett sted og ha familie så langt unna, sier James.
– Målet er alltid å «step it up» og gjøre det bedre enn jeg har gjort før, inkludert i fjor, sier han om ambisjonene for sesongen.

Emosjonelt å møte Aafk

Mot Brann gikk han av banen etter en drøy time, men det skal i følge han selv ikke være noen fare for sesongstarten.
– Jeg er OK, det var trenerne som mente jeg hadde fått nok minutter, sa han til RBnett.
I første serierunde venter gamleklubben Aalesund på motsatt banehalvdel.
– Den er både interessant og emosjonell, ler han.
– Jeg har en lang historie med Aalesund og har veldig gode minner derfra, det var en fin tid og jeg er glad for at de er tilbake i Eliteserien. Det blir gøy. Men også emosjonelt å komme tilbake og spille mot dem, men sånn er fotballivet.

Dette sier Molde-talentet om sin nye rolle

OBOS-ligaen
Aalesund med skremmeskudd i opprykkskampen
28/08/2021 PÅ 14:55
Eliteserien
Lå under 0-2 til pause for Molde – Viking-debutant senket tabellederne: – Det er galskap
15/08/2021 PÅ 18:04