– Jeg har stor tillit til at vi nå den 7. mai får en nyhet som er positiv. Det er blitt jobbet bra fra mange over tid, og budskapet er etter hvert kommet frem på en fin måte, både rundt det å få lov til å jobbe igjen som næring og det som går på støtteordninger. Så jeg er positiv basert på de siste dagers hendelser, sier Cato Haug, som er styreleder i Norsk Toppfotball, til Eurosport.
Til VG bekrefter FHI-overlege Are Stuwitz Berg at de har gitt grønt lys for fotballens plan for å gjenoppta full trening, dersom planen til Norges Fotballforbund følges.
– Jeg har vurdert opplegget de har skissert på et smittevernfaglig grunnlag. Jeg har sagt at det ser bra ut. Så er det også det samfunnsmessige her, om hva som er riktig å åpne opp av ting på de ulike tidspunktene. Dette avgjøres på regjeringshold, sier Berg til VG.
Eliteserien
Høydramatiske sluttminutter i Skien da Odd slo Glimt
17 TIMER SIDEN
Likevel ble det altså ikke, slik flere hadde et håp om, åpnet opp for det på torsdagens pressekonferanse. Kulturminister Abid Raja varslet at det kan komme nærmere avklaringer på den planlagte pressekonferansen 7. mai.
Samtidig ble det åpnet for arrangementer med 50 personer og at det antallet kan økes til 200 personer 15. juni. Tilfeldig eller ikke, er det en dato og et antall som samsvarer med tidligere uttalte planer og behov for gjennomføring av fotballkamper.
Haug lar seg ikke hisse opp av at det gis grønt lys, men likevel ikke åpnes helt ennå.
– Politikk er en ting, og fakta og det helsemyndighetene og FHI kommer med må bakes inn i et større bilde. Vi må nok ha en viss politisk forståelse for at vi i dag skriver 1. mai, og det er en større pressekonferanse om neste fase i oppmykningen den 7., så jeg antar at det tas da. Samtidig er det relativt ferskt at FHI går ut og sier det.
Han legger til at han støtter veldig den strategien som er valgt med nedstengning med hensyn til smittevern.
– Idretten har samlet gjennom Norges Idrettsforbund og toppfotballen allerede kjøreregler som er faktamessig basert og som ut fra et helseperspektiv høres trygge og fornuftige ut. I det større bildet åpnet nå barnehager og småskolen, og det ble delvis åpnet for næring og kultur i går. Da er det kanskje idretten som står for tur den 7. mai. Jeg synes det er en logikk i det, og om det er 1. mai eller 7. mai er mer akademisk.
De siste dagene har diskusjonen tiltatt i temperatur, der representanter fra fotballen føler de ikke blir hørt og politikere krangler seg i mellom. Ord som «hersketeknikk», «heftig ordkrig» og «går i strupen på» har preget overskriftene.
Senest ute er Arbeiderpartiets Trond Giske som overfor VG «reagerer kraftig» på at Raja og regjeringen ikke har åpnet for full aktivitet.
– Hvis Folkehelseinstituttet sier at fotballforbundets plan er helsefaglig forsvarlig, har jo Raja blitt fanget av sin egen argumentasjon. Han angriper oss for å ville utfordre helsefaglige råd, men så viser det seg at det er han som vil utfordre dem, sier Giske til avisen.
Cato Haug forstår at det blir mange følelser, men velger likevel å oppfordre til å puste med magen.
– Jeg maner nå til litt mer ro. Det blir alltid slik når noen forsøker å få frem budskapet sitt, at man ofte drar det litt til ytterpunkter, og det har vel de fleste gjort. Nå er tiden inne for å ha tillit til de politikerne vi har valgt, som jeg synes har håndtert denne krisen på en utmerket måte, sier Haug og legger til:
– Jeg tror de har større forståelse for at vi snakker om en næring, og ikke en overskuddsaktivitet, og det har vært litt av utfordringen. For mange er trening noe man gjør når man har ekstra tid og lyst, men det er ikke slik for toppfotballen. Selv om det er en ung næring, er det blitt en stor næring, og det må man respektere. Det er derfor jeg bevisst bruker uttrykket «få lov til å gå på jobb igjen».
Uttalesen faller på 1. mai, arbeidernes internasjonale kampdag, rett før Haug er på vei ut i skogen for å lete etter orienteringsposter.
– Å mase om kontakttrening er i manges øyne helt bortkastet, men det er faktisk snakk om noen tusen arbeidsplasser, der folk vil få lov til å gå tilbake på jobb. Det budskapet kommer mer og mer frem, håper jeg. Så får vi håpe at det ikke blir for mye politikk i dette, men at de lener seg til de fakta som er helt entydige. Jeg opplever en veldig støtte fra Helsedirektoratet, og dette er en fin anledning til å teste det ut i idretten. Fotballen har allerede et strengt regime, med leger og medisinsk apparat. Så får man gradvis løse opp i resten også, og det er jo det som er strategien.

Indre Bane i karantene: – Vi står der uten hjelp av myndighetene

Eliteserien
Sen scoring sikret seieren for Jerv
19 TIMER SIDEN
Eliteserien
Terminerer kontrakten – klar for ny klubb
EN DAG SIDEN