LERKENDAL (Eurosport.no):
Med stadig høyere hastighet og lengder på tredemølla har Per Ciljan Skjelbred hele veien hatt som ambisjon om å «slå» Rosenborgs medisinske apparat i prognosen om når han er tilbake på banen og klar for Eliteserie-spill.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24
– Nå er kneet er bra igjen, nå er det opptrening med styrke rundt kneet. Det tar litt tid før de tør å slippe meg helt fri, men jeg er mer optimist enn det «dem» er. Tidsmessig altså. Men sånn er det alltid, sier Skjelbred til Discovery.
– Er Rosenborg ekstra varsomme med å slippe deg ut i full mundur, etter lærdommen de har gjort seg med blant annet Anders Konradsen og Pål-André Helland?
– Absolutt. De setter opp realistiske mål, men det er alltid sånn at de har et medisinsk råd og jeg har et annet syn på det enn det de har. Ting går rett vei hvert fall og jeg håper det går raskere enn det de tror. Jeg merker når jeg springer inne på mølla, at jeg kan dra på ganske bra i høy fart over tid. Så kroppen er fin, det handler bare om å komme kjappest mulig tilbake på trening med laget, sier Skjelbred, som nå har hatt et par dager på gress uten å trene med laget.
Han har hatt et håp om å være klar til 16. mai mot Bodø/Glimt, men det ser ut som ryker, det innrømmer han også overfor Adressa tirsdag.
RBK-lege Reidar Due har også satt 16. mai som en avgjørende dato for midtbanemannens retur til fotballbanen, som ler lett når han hører at Skjelbred ønsker å «slå» det medisinske apparatet.
– Vi sikter oss inn på den datoen og utover måneden, sier Due til Discovery, som faktisk ikke utelukker at Per Ciljan Skjelbred kan bli klar allerede til fotballens festdag.
– Per er en erfaren fotballspiller som kjenner kroppen sin veldig godt – spesielt etter ti år på baken som midtbanespiller i Bundesliga. Vi følger den tidsplanen vi har satt opp for han. Progresjonen er bra, understreker Due.
Rosenborg reiser til Bodø 16. mai, og skal spille borte på Aspmyra på fotballens festdag.

På halv maskin i fjor høst

Skjelbred ankom Trondheim i fjor med en leggskade og pådro seg senere en strekk i låret. Hele comebacket i sort og hvitt ble i grunn en kjedelig opplevelse, der han verken fikk spilt uten smerter eller på sitt fulle register, da hverdagen stort sett bestod i å gjøre seg klar til neste kamp.
– I fjor var det en skade jeg slo opp og slo opp, og aldri fikk ro og aldri fikk trent, jeg ble aldri 100 prosent. Nå hadde jeg egentlig en veldig fin oppkjøring helt til kneet satt seg fast i kunstgresset. Jeg har mista åtte uker nå uten å være på banen, så fotballformen må pigges, sier han.
Dette er også noe klubblege Reidar Due kan si seg enig i.
– Han har kun vært på feltet én gang siden han skadet seg, så nå handler det om få inn de kamprelaterte bevegelsene igjen, sier Due.

– Prøvd å snu alle steiner

– Hva har dere lært av Per Ciljan Skjelbreds skadeproblematikk i 2020?
– Generelt har vi lært at de som har en fyldig skadehistorikk må jobbes med på en litt annen måte. Vi har prøvd å snu alle steiner, og drevet mer totalrenovering over tid. Dette gjelder også for Anders Konradsen og Pål-André Helland. Vi har blant annet tatt i bruk labben på NTNU for å få bedre oversikt, forteller RBK-legen.
– Forut for skaden han pådro seg i løpet av 2020-sesongen, var Per forbilledlig sportslig, sier han, og legger samtidig til at de uten tvil ser for seg en Ciljan i aksjon i betraktelig flere kamper i år enn i fjor.
RBK-legen smetter samtidig inn med en liten skadestatusrapport på Anders Konradsen tremenning Emil Konradsen Ceïde – som skadet seg i treningskampen mot KBK onsdag.
– Konradsen er i likhet med Ciljan på vei tilbake fra skade. Begge er innenfor det løpet vi kaller "return to play", og det er ventet at de er tilbake på cirka samme tid. Med Emil er det ingenting å bekymre seg for. Han tråkket over, og er mest sannsynlig klar til treningskampen mot Ranheim.
Hva gjelder oppkjøringen til sesongen, foruten skaden, har Skjelbred vært gjennom sin første vinter og vår med coronarestriksjoner som preger fotballhverdagen. Blant annet fikk Rosenborg-troppen beskjed om at en treningskamp mot Molde ble kansellert bare timer før avspark.
– Det har vært en rar oppkjøring, vi har holdt på lenge, mye fram og tilbake med smitte og regler. Vi hadde jo en fin en til Molde, med lang bussreise og satt på hotellet og venta før det ble kansellert. Vi ble ganske irritert, men vi spilte kort og fikk en tur sammen, det kan jo være fint det også, sier den tidligere landslagskapteinen og prøver å se positivt på oppkjøringen de har bak seg.

– Gidder ikke å sitte når han ikke har sjans på pokalen

Vil ikke debattere Glimts Spania-tur

Så er spørsmålet om konkurrentene til gullet som har oppholdt seg i Spania halve vinteren vil ha en fordel når Eliteserien starter opp. Særlig Glimt har som kjent fått mye oppmerksomhet – og kritikk – for å ha lagt oppkjøringen til Spania i vinter.
– Det får vi se. Men de har hatt fri treningshverdag på fine baner, fint vær, hatt ro og spilt treningskamper. Det er en liten fordel, det er ikke noe å legge skjul på. Noen har vært i Spania og kosa seg, noen har vært i Trondheim og kosa seg. Vi har hatt ulike oppkjøringer, men vi er jo klare. Der vi har gjort det beste ut av det her, men den debatten der tror jeg ikke vi skal ta nå.
For når det blusser opp debatt i Trøndelag om hva Rosenborgs målsetning bør være i 2021, er Skjelbred krystallklar.
– Det er helt klart: Vi er her for å vinne gull, det er det ingen tvil om. Men vi er jo usikker alle sammen. Favorittstempelet er nok på Glimt fordi de var så dominerende i fjor, men de som vinner serien – det er oss, svarer han kontant.

Under pari

Å være så tydelig er det ikke alle i Rosenborg som tør å være før sesongstart, med det i mente at trønderne var 29 poeng bak Glimt. Blant det som sved mest var 2-3-tapet på Lerkendal som førte til Eirik Hornelands avgang, og ikke minst 5-1-tapet på Aspmyra på høsten.
Der ble Skjelbred og lagkameratene løpende mye mellom og revansjelysten er stor.
– Du har rett i det. Selv om jeg syns resultatet i den kampen lyver litt, i forhold til sjanser og spillets gang, men det er ikke noe tvil om at Bodø er et bra lag. Det må vi være ærlige og si. Men vi vet også at vi var under pari og skal opp (i nivå).
Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51